12.01.2018.

Naslovi u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

42magazin
Johana Bogićević

Ako redovno čitate postove na ovom sajtu, onda vam naše književne preporuke nisu strane. Ovoga puta umesto takve liste, delimo sa vama naslove autora koji su u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

ninova nagrada

NIN-ovu nagradu, književnu nagradu kritike za najbolji roman prošle godine, dodeljuju Nedeljne informativne novine iliti NIN, a mi svake godine željno očekujemo da vidimo ko će je dobiti. Više nego pobednika Evrovizije, ako nam verujete.

Evo malo NIN trivije, za sve vas koji niste previše upućeni u temu, kliknuli ste na ovaj link, a mrzi vas da idete na Wikipediju:

‒ Prvi put je dodeljena 1954. u tadašnjoj Jugoslaviji, a dobio ju je Dobrica Ćosić za roman Koreni.
‒ Njen trostruki laureat bio je jedino Oskar Davičo, sa čak dve nagrade osvojene uzastopno (’62. i ’63).
‒ Nagradu su samo pet puta, za 64 godine od kad je ustavnovljena, osvojile spisateljice. Dodeljena je Grozdani Olujić, Svetlani Velmar Janković, Ivani Dimić, Gordani Ćirjanić i Dubravki Ugrešić. I ne, to nije zbog toga što su žene lošiji pisci od muškaraca. Za pravi odgovor ćete morati malo bolje i dublje da razmislite.

Ove godine je žiri, koji čine Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica, izabrao sledećih pet naslova:

Gorgone spisateljice Mire Otašević

Mira Otašević je po profesiji dramaturškinja, a knjiga Gorgone je njena šesta po redu. U ovom romanu ona prepliće životopise glumaca, pisaca, slikara, i to Karole Neher, Prima Levija, Ota Bihaljija Merina, Bertolda Brehta, Jozefa Bojsa, Đanga Rajnharta… poznatih i manje poznatih, različitog porekla i jezika, raspetih u vremenu između svetskih ratova. Ovim romanom autorka nastavlja istoriju vremena koje je iznedrilo shvatanje lepote i dinamiku stvaranja, ali i užas masovnog razaranja, industriju smrti i nehumanosti.

Izdavač: Geopoetika
Cena: oko 660 dinara

Takođe, spisateljica Dubravka Ugrešić, koja je 1988. dobila NIN-ovu nagradu, ove godine je objavila sjajan roman Lisice u izdanju kuće Booka, koji takođe uvrštavamo u ovu obaveznu lektiru, iako nije nominovan za nagradnu reprizu.

Danas je sreda pisca Davida Albaharija

David je romansijer, esejist, antologičar, prevodilac sa engleskog jezika i – pripovedač.

U knjizi pod nazivom Danas je sreda pisac se bespoštedno obračunava sa svakodnevicom jedne bolesti i s pitanjima – da li se bolest i sreća zaslužuju i mogu li zločini da se ponište ili da zastare?

Preuzevši na sebe obavezu da brine o ostarelom ocu, obolelom od Parkinsonove bolesti, junak romana dobija priliku za još jedan, poslednji pogled u njegovu dušu. Tokom zajedničkih šetnji po Zemunskom keju i malih kućnih razgovora, otac počinje da govori o delovima sopstvene prošlosti koji su njegovom sinu bili malo poznati.

Izdavač: Čarobna knjiga
Cena: oko 600 dinara

Srebrna magla pada pisca Srđana Srdića

„Roman Srebrna magla pada teško je prepričati ili ukratko objasniti: njegovi junaci su muškarac i žena čiji se tokovi svesti i unutrašnji monolozi smenjuju, dodirujući se u nekoliko navrata u dijalogu. Njihove priče do čitalaca stižu u fragmentima, naoko nepovezanim, zbog čega svako ko uzme ovu knjigu u ruke mora ozbiljno da se posveti tekstu da bi ga razumeo“, rekla je novinarka Valentina Bulatović.

Najnoviji roman Srđana Srdića je kompleksno, višeslojno i jezički precizno delo, koje mami na čitanje. Autor kaže da je tema veoma intimna, ali i da je posebnu pažnju posvetio jeziku – tome kako junaci pričaju i zašto baš tako. U romanu posebnu pažnju posvećuje ženskom glasu i kaže da je u tom smislu on najznačajniji u njegovoj karijeri.

Izdavač: Partizanska knjiga
Cena: oko 1.000 dinara

Luzitanija pisca Dejana Atanackovića

Dejanu je Luzitanija prvi roman, a kojim se već klasifikovao kao vrstan pisac fantazmagorične stvarnosti.

Roman Luzitanija svojim pričom povezuje dve naizgled nevezive stvari – jedan putnički brod koji nosi taj naziv i beogradsku psihijatrijsku bolnicu.

Maja 1915, Luzitanija je pod čudnim okolnostima potopljena torpedom nemačke podmornice, a oktobra iste godine Beograd osvajaju austrijsko-nemačke trupe. Psihijatrijska bolnica stiče eksteritorijalni status, a na njenom tlu ubrzo nastaje neobična parlamentarna republika koju zajedno osnivaju osoblje i pacijenti. To je početna tačka oko koje se u romanu grade brojne priče o traganju, nestajanju, ludilu, progresu i besmislu rata.

Izdavač: Besna kobila
Cena: oko 900 dinara

Srodnici pisca Jovice Aćina

Ovo je priča o pojedincima koji su spremni da prouče svoje poreklo i da se sa njim suoče. Baš takav je glavni junak ovog romana, autorov prezimenjak. Saznavši da priča o njegovom poreklu vodi sve do dalekih Pirineja, on zajedno sa sinovima odlazi na put do Španije.

Sam čitalac će postati tragač u ovom romanu dvostruke potrage u kojem se prepliću postupci detektivske, ali i fantastične književnosti.

Izdavač: Laguna
Cena: oko 600 dinara

Ime 64. dobitnika NIN-ove nagrade saznaćemo u ponedeljak 15. januara, na ceremoniji koja se održava u Dorćol Platzu.
Jedva čekamo, a do tada – čitamo!