21.09.2020.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 21. do 27. septembra

42 magazin
Promo

Temperatura pada, broj inficiranih se koleba, a sve je više mesta koja možete posetiti na koncu ovog leta. Đirajte pod punom opremom

Čuvajte se, vidimo se

Festival amaterskog i trash filma – Amateurs Strike Back u Novom bioskopu Zvezda – 21. i 22. septembar

gradski đir

Prvi međunarodni festival amaterskog i treš filma – Amateurs Strike Back (Amateri uzvraćaju udarac) održaće se 21. i 22. septembra u Novom bioskopu Zvezda. Za dva dana festivala, publika će biti u prilici da pogleda ukupno 19 filmova iz celog sveta, koji će se takmičiti za novčanu nagradu u iznosu od 500 evra i Zvezdin roze FIST.
Žiri čine renomirani amateri: rediteljka Mina Đukić, reditelj Želimir Žilnik, fotograf Vladimir Milivojević Bugi i glumica Hristina Popović. Osnivač i selektor festivala je manje renomirani amater Luka Bursać.
Festival se otvara 21. septembra u 20 sati, a sve detalje naći ćete na linku OVDE.

Belgrade Wine Week 2020 – od 22. do 27. septembra

gradski đir

Drugo po redu izdanje festivala Belgrade Wine Week  odigraće se na različitim lokacija u Beogradu od 22. do 27. septembra u gradskim vinotekama, prodavnicama pića, vinskim barovima..
Belgrade Wine Week i ove godine u Beograd donosi festivalsku atmosferu inspirisanu vinom. Publiku očekuju vinske zabave, degustacije, umetničko-vinski događaji, popusti u vinotekama. Ovogodišnji program festivala prilagodili smo svim preporukama za sprečavanje širenja virusa. Shodno tome, učesnici i posetioci Belgrade Wine Weeka moći će da uživaju u atraktivnim vinskim događajima manjeg formata.

Poletov baštenski soare – trio Ataraxija – 22. septembar

gradski đir

Poletov baštenski soare – trio Ataraxija u utorak, 22. septembra s početkom u 20.30.
Muzičke filozofkinje ponovo u Poletu. Jelena, Isidora i Ružica će svirati muziku Žaka Ibera, Bohuslava Martinua, Nina Rote, ali i neku drugu muziku koju vole. Šta to vole buduća (avan)turistkinja, spisateljica i šefica kuhinje, saznaćemo u utorak u najlepšoj bašti u Beogradu. Moderatorka na koncertu ili ona koja će se truditi da što manje priča a što više kaže – Dunja Petrić.

FB live: Osećaj usamljenosti u modernom društvu, dubok problem ogoljen epidemijom23. septembar

gradski đir

Draga mama, da li si usamljena? Znamo da si stalno okružena ljudima, pogotovo decom, ali kako se zaista osećaš?
Usamljenost je sindrom modernog društva. Usamljenost je posledica urbanizacije, kapitalizma, tehnološkog razvoja, a sada je posebno produbljena usled pandemije i karantina.
U ovom FB uključenju razgovaraćemo o tome kako da prepoznamo usamljenost, kako da ne krivimo sebe zbog toga što je osećamo i kako da pomognemo sebi.
Svi snimci FB lajv predavanja ostaće na FB stranici Centra za mame.
Da biste ga pratili, samo otvorite Facebook stranicu Centra za mame u sredu 23. septembra u 21 čas. Učešće je besplatno.

Roberto Beninji u filmu Pinokio – 24 septembar

gradski đir

Od 24. septembra ostvarenje puno uzbuđenja Pinokio počeće da živi svoj bisokopski život. Nakon skoro 150 godina od kada je priča nastala i tačno 80 nakon što je Dizni snimio crtani film, Pinokio nastavlja da inspiriše nove interpretatore:
Roberto Benjini smestio se u čizme poznatog usamljenog stolara Đepeta koji klešući lutka od drveta pred sobom izaziva čudo i stvara vragolastog dečaka Pinokija.
Ostavrenje Pinokiodelo je režirao Mateo Garone.

Kanda, Kodža i Nebojša u klubu Bitefartcafe Summer Stage – 24. septembar

gradski đir

Prvi beogradski nastup benda posle neveselih zbivanja tokom proleća i leta ove godine KKN će održati na letnjoj sceni BitefArtCafea na Kalemegdanu u četvrtak 24. septembra od 21 čas.
U fokusu je izbor sa aktuelnog retrospektivnog albuma Popis, uz proverene komade iz bogatog opusa Kande Kodže i Nebojše.
Ulaznice uskoro u prodaji putem servisa www.tickets.rs online ili na njihovim prodajnim mestima.

Oliver Nektarijević: Kanda, Kodža i Nebojša objavili Popis za 30. rođendan

12 gnevnih filmova: Između dokufikcije i dokudrame u DOB-u – 25. septembar

gradski đir

Peta tribina u okviru ciklusa 12 gnevnih filmova zakazana je za 25. septembar od 20 do 21.30, a biće reči na temu Između dokufikcije i dokudrame: Preplitanje igranog i dokumentarnog u srpskom filmu. Preplitanje dokumentarnog i igranog je već decenijama prisutno u srpskoj kinematografiji, a pre svega u filmovima našeg istaknutog stvaraoca Želimira Žilnika. Na najnovijoj, petoj tribini iz ciklusa 12 gnevnih filmova biće biti reči o najpoznatijim Žilnikovim filmovima u kojima je primenjen ovaj postupak, kao i o razlikama u terminima „dokudrama“ i „dokufikcija“. Kao reprezentativni primeri poslužiće filmovi Dečko iz Junkovca Dejana Zečevića (koji ove godine slavi četvrt veka od svoje premijere) i Sumrak u bečkom haustoru Mladena Đorđevića (prvi srpski film koji je ušao u distribuciju nakon ponovnog otvaranja bioskopa).

Remember Summer Nights u KC Grad – 25. septembar

gradski đir

U petak 25. septembra od 19 do 01 sat u Kulturnom centru GRAD.
Leto je večno dok god su mu deca verna, zato dođite da se veselimo uz zvuke i slike večnog leta i pravimo nove uspomene! Ulaz: 300 dinara.

Koncert na Zidiću ispred DOB-a: Neprijatno mi je – 25. septembar

gradski đir

Sastav Neprijatno mi je nastaje 2015. u Subotici. Grupa svoj zvuk formira pod uticajem rokenrola, psihodelije i iščašenosti Captain Beefhearta i džeza. Neprijatno mi je su: Stojan Grubić (saks), Toni Markulj (gitara), Boško Purković (udaraljke), Dušan Pualić (bubanj), Uroš Jagodić (bas). Svirka počinje u 20 časova.

Kišobran u Drugstore bašti 25. septembar

gradski đir

Kišobran je napokon tu! Hvatamo poslednje dane septembra i pravimo žurku kojom željno dočekujemo lepšu jesen. Kada imamo samo jedan stejdž, Kišobran uvek ima posebnu čar, a pogotovo sada kada su se hitovi skupljali čitavih osam meseci od poslednje žurke.
Datum je 25. septembar, petak. Lokacija je bašta Dragstora, a broj ljudi će zbog bezbednosti biti ograničen u skladu sa preporukama kako biste svi imali dovoljno prostora da slobodno đuskate, a sve traje od 19 do 01 sat.
Ufur je 400 dinara i ovog puta nema pretprodaje, jedva čekamo da vas vidimo!

Akt 2020, grupna izložba dela iz Kolekcije Aleksić X vitaminu – od 25. septembra do 9. oktobra

gradski đir

U galeriji X vitamin u Beogradu od 25. septembra do 9. oktobra ove godine biće otvorena izložba Akt 2020, u okviru koje će biti prikazana dela jedanaest autorki i autora koja čine izbor iz Kolekcije Aleksić. Aleksandar Paunković, Bojan Otašević, Đile Marković, Gala Čaki, Ivona Pleskonja, Mišo Filipovac, Milan Hrnjazović, Milan Nenezić, Maja Obradović, Marko Tubić, Petar Mošić i Vladimir Lalić tretiraju jedan od najstarijih motiva u umetničkom stvaralaštvu kroz crteže i slike velikih formata. Umetnička kolekcija Aleksić je zbirka savremene umetnosti, pre svega srpskih autora druge polovine 20. veka do danas. U kolekciji se nalazi preko 500 radova više od 50 najznačajnijih umetnika.
Osnivač Umetničke kolekcije Aleksić Dejan Aleksić.
Izložba će biti otvorena u toku radnog vremena galerije – utorkom i sredom od 17 do 20 časova, četvrtkom i petkom od 14 do 20 časova.
Tokom posete galeriji obavezno je nošenje zaštitne maske.

Čitanje ljubavi u Krsmancu – 26. septembar

gradski đir

U AKUD Branko Krsmanović u subotu 26. septembra od 20 do 21.30 časova Čitanje ljubavi, poeziju bira i čita: Radoslav Milenković.
Rezervacije na 069 5404 888 i 062 840 5552.
Cena karte: 800 dinara.

Evening with Kristijan Molnar & Marko Milosavljević u Barutani – 26. septembar

gradski đir

Poslednje subote septembra meseca, od 19 časova do 1 sat iza ponoći, za muzičku selekciju u klubu Barutana zaduženi su omiljeni regionalni umetnici: Kristijan Molnar i Marko Milosavljević.
Dozvoljeni broj publike je ograničen i prilagođen kapacitetu prostora Barutane i merama nadležnih organa. U pretprodaji je vrlo ograničen kontingent ulaznica po ceni od 500 dinara, putem Cooltix onlajn platforme.
Sprovođenje svih zdravstvenih i bezbednosnih mera se podrazumeva: maske, održavanje bezbedne razdaljine, što češće korišćenje dezinfekcionih sredstava na punktovima, kao i redovno pranje ruku.

112. Kritična masa – Prevari gužvu, sedi na bajs – 26. septembar

gradski đir

U subotu 26. septembra od 16.30 do 18.30 na Trgu Nikole Pašića održava se 112. Kritična masa. Posle dva preskoka, ovog puta jašemo. Pozivamo vas na zajedničku biciklističku vožnju kroz Beograd. Krećemo sa Trga Nikole Pašića, a završavamo u Zemunskom parku.

Orthodox Celts u bašti kluba Fest – 26. septembar

gradski đir

 

Orthodox Celts prvi put u svojoj karijeri nastupiće u bašti kluba Fest 26. septembra!
Nakon otkazanog koncerta za St. Patrick’s Day, Beergardena i Beerfesta napokon svirka u Beogradu!
„Sviraćemo svaki sledeći koncert kao da je poslednji!“ kažu Kelti i najavljuju ovaj koncert kao poseban, iz mnogo razloga: „Prvi put u Zemunu u 21. veku i prvi put u legendarnom Festu! Orthodox Celts na jedinom, ekskluzivnom koncertu u Beogradu u 2020. godini!“
Ulaznice po ceni od 1.200 dinara u prodaji su u klubu Fest kao i u Felix Shopu (TC Sremska).

Eelke Kleijn at Beograđanka by TIME:CODE – 26. septembar

gradski đir

Eelke Kleijn nastupa u Beograđanki. Žurka će biti održana na terasi na sedmom spratu, a može joj prisustvovati samo 350 ljudi.
Karte na linku ovde.
Vrata se otvaraju u 16 sati.
Poštovanje zdravstvenih mera se podrazumeva.

AloneTogether #23: Danijela Matović / Vizelj / KC Grad – 27. septembar

gradski đir

Ova emisija web magazina #AloneTogether donosi nam razgovor sa umetnicom Danijelom Matović i kustoskinjom njene izložbe Dunjom Petković nakon otvaranja Prostor odraza // Danijele Matović u Gradskoj galeriji. Videćemo i atmosferu sa otvaranja i utiske vas, posetilaca, i čuti više o ovoj interaktivnoj instalaciji u kojoj publika prestaje da biva pasivni posmatrač i postaje inkorporirana u konceptualni sadržaj umetničkog dela.
Ljudska izloženost različitim uticajima u prostoru biva svedena na ograničeni prostor koji je fokusiran na samospoznaju, a takva uobrazilja predstavlja proces prihvatanja sebe i sveta. Beogradski sastav Vizelj objavio je novi singl i spot Ne vidim te od dima koji ćemo slušati i gledati u novoj emisiji.
Nedelja 27. septembar 20 sati na FB & You Tube kanalima.
Vidimo se online u nedelju, a uživo na otvaranju izložbe u ponedeljak od 17 do 22!