14.10.2019.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 14. do 20. oktobra

42 magazin
Promo

Kao i svake sedmice, naš mali doprinos da isplanirate vašu gradsku turu je ovde. Čekirajte i birajte

nobel-literary-prize-goes-to-genocide-apologist-peter-handke

Vidimo se!

Mobilni Planetarijum na 15. Kids Festu u Kombank dvorani – od 14 do 20. oktobra

gradski đir

Mobilni Planetarijum na 15. Kids Festu u Kombank dvorani – 14, 15, 17, 18. i 20. oktobra od 11 do 15 časova. Dođite da naučite više o svemiru, pogledate zvezde i čujete više o planetama! I to potpuno besplatno!
Planetarijum je sferni bioskop u kom se projektuju slike zvezdanog neba i nebrojenih spektakularnih objekata koje možemo posmatrati u našem univerzumu, stvarajući tako nezamenljivo obrazovno iskustvo.
Projekcije u mobilnom planetarijumu su jedinstvena prilika za proširivanje znanja iz oblasti prirodnih nauka i za đake i za nastavnike i predstavljaju izuzetno zanimljiv i atraktivan način za bliže upoznavanje sa astronomijom i srodnim naukama.

Izložba Ognjište u Dorćol Platzu od 14. do 24. oktobra

gradski đir

Otvaranje prve samostalne izložbe autorke Milice Apostolović. Serija grafika Ognjište ispituje intuitivna, unutrašnja strujanja pojedinca tokom neposrednog istraživanja bliskog okruženja. Ognjište kao centralno mesto životnog prostora simbolizuje intimnu potragu za osećajem pripadnosti i topline, te sam naziv izložbe ističe čovekovu ambivalentnu tenziju u procesu spoznaje sopstvenog identiteta. Na izložbi će biti predstavljena i njena zbirka radova Kubem Studio.

Delikatesni ponedeljak: Indonežanska jela u KC Grad 14. oktobar

gradski đir                         

Na ovonedeljnom Delikatesnom ponedeljku u Kulturnom centru Grad  14. oktobra od 19 sati gosti će probati tipična autentična indonežanska jelabihun goreng pržene pirinčane nudle sa piletinom ili povrćem (vegetarijanska) i kerupuk i indonežanske slatkiše. Svako može da kuva istu hranu i svaka hrana može da se kuva istim začinima, ali ukus neće biti isti – probajte poseban ukus , ukus Indonezije.
Događaj organizuje KERIS (Asocijacija indonežanskih studenata u Srbiji).

Mlade nade domaće klasične muzike u KCB-u  – 14. oktobar

gradski đir

Na oktobarskom muzičkom programu KCB imaćete priliku da čujete mlade nade domaće klasične muzičke scene. U ponedeljak 14. oktobra u Galeriji Artget u 20 časova sviraju – Jovana Lazić, flauta, i Marko Bogdanović, klavir, gošća im je Mirjana Matić, sopran; program: Hindemit, Vidor, Marten…
U 21 čas nastupaju Matej Bunderla, saksofon, i Maša Babić, klavir; program: Mocart, Šnitke, Štraus.
Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Razgovor: Danilo Kiš – 30 godina posle u DOB-u – 15. oktobar

gradski đir

Arhipelag i Dom omladine Beograda organizuju razgovor: Danilo Kiš: trideset godina posle u utorak 15. oktobra – na tridesetu godišnjicu smrti velikog pisca – u sali Amerikana od 19 časova. U razgovoru o Danilu Kišu učestvuju pisci Vida Ognjenović, Mihajlo Pantić, Teofil Pančić i Gojko Božović.
Odavno život i delo jednog pisca nisu izazvali toliko širokih i raznovrsnih interesovanja koja se ne smiruju. Neposredan povod za ovaj razgovor o književnosti Danila Kiša jeste činjenica da u vremenu posle piščeve smrti nastaju nove generacije njegovih čitalaca i poštovalaca.

Gigantomahija ili KROKODILov Duel u tri runde No. 6 – 15. oktobar

gradski đir

Gigantomahija ili KROKODILov Duel u tri runde No. 6 na temu: Postoji li književnost bez politike (na primeru dodele Nobelove nagrade za književnost 2019. Peteru Handkeu)? kroz tri podteme:
1. Pisac ili delo?
2. Talenat ili etika?
3. Književnost i/ili angažman?
Vest da je Nobelova nagrada za književnost 2019. dodeljena Peteru Handkeu odjeknula je širom sveta i bura reakcija se već danima ne smiruje. Očigledno je da politički stavovi i političko delovanje ovog pisca – a ponajviše njegovo nedvosmisleno i dosledno zastupanje srpske strane u ratovima devedesetih kao i svesrdna dugogodišnja podrška politici Slobodana Miloševića – bacaju posebno svetlo na ovakvu odluku Nobelovog komiteta, a po mišljenju nekih čak i na samu Nobelovu nagradu.
Učestvuju: Ivan Milenković i Teofil Pančić. Događaj organizuju: Udruženje KROKODIL i Fondacija Hajnrih Bel.
Utorak 15. oktobar od 20 sati. KROKODILov Centar za savremenu književnost (Karađorđeva 43).
Ulaz slobodan.

Isijavanje Ivana Jovanovića u Kvaki 22 – 15. oktobar

gradski đir

Izložba slika pod nazivom Isijavanje je sublimacija ciklusa slika Tehnicolor Panic. Ona je skretanje pažnje sa društvene science fiction hladnoratovske obrade teme na atmosferu, scenu i luminiscenciju likova, objekata i scenografije.

10. Green Fest: Budućnost je na Zemlji u DOB-u – od 15. do 18. oktobra

gradski đir

Deseto, jubilarno izdanje Međunarodnog festivala zelene kulture Green Fest donosi veliki broj filmova koji su nagrađeni na najprestižnijim filmskim festivalima, panel diskusije i predavanja stručnjaka iz Srbije i sveta, izložbe i inovacije, Bazar bez otpada – na kome će se predstaviti domaći zeleni preduzetnici, kao i 44 filma u kategoriji kratkog i srednjeg metra iz celog sveta. Festival će biti održan od 15. do 18. oktobra u Domu omladine Beograda, pod sloganom Promeni igru! Budućnost je na Zemlji!.
Festival u utorak 15. oktobra u 20 časova otvara dugometražni film Veliki zeleni zid, koji je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, a pre toga, u 19 časova biće svečano otvorena izložba i dodeljene nagrade pobednicima foto-konkursa Priroda u pozitivu.
Sve o festivalu imate na linku ovde.

Open mic Stand-up u Poletu – 16. oktobar

gradski đir

Udruženje stidljivih samokritičara organizuje veče otvorenog mikrofona stand-up komedije u Poletu, gde možete čuti neke nove teme ili fore. Publika će imati priliku da podrži svoje prijatelje učesnike ili jednostavno da uživa u šali i zabavi. Za one koji žele da se prijave smislili smo ovaj motivacioni uvod:
Želiš da budeš komičar, ali ne znaš gde da počneš? Imaš smisla za humor, a nikad nisi gledao Kursadžije? Imaš bolje fore od Andrije Miloševića? (Realno svako ima) Onda si jedan od nas! Otvaramo konkurs za Open mic gde želimo da upoznamo duhovite neotkrivene talente i da ih čujemo na bini. Sve što treba da uradiš jeste da se javiš na stranici Pismo ili glava?, pošalješ deo teksta ili snimak. Bitno: tekst mora biti autentičan koji je napisao izvođač, nema pričanja viceva, sve je zabava 🙂
Karte na ulazu se plaćaju 200 dinara a rezervacije možete ostaviti na FB stranici Poleta.
Nastup počinje u 20, a dolazak komičara u 19 sati.

Dario Meha u Gradu – 16. oktobar

gradski đir

Opuštena sreda uz haus ritmove. Dario je ponovo u Gradu, a tu je i miholjsko leto. Ulaz slobodan.

Predstava Laura, molim te u UK Stari grad 16. oktobar

gradski đir

Monodrama je smeštena u današnje vreme digitalnog otuđenja i ogromne samoće… Osim glavnog lika (igra ga Nikola Rakočević) koji je objekat eksperimenta i koji prolazi kroz unutrašnje sukobe svesti, strasti, razuma, i zanesenosti Laurom, veoma važnu ulogu u eksperimentu ima i veliki video-bim, jer ekrani su nam danas najvažniji… i naravno, lažni profil Sajsi MC u ulozi – nedostižne Facebook Laure. Režija: Autorski tim Laura 2000 (Nikola Rakočević, Milan Mrđa, Slobodan Boban Đuričić).
Ulaznica staje 500 dinara.

Nikola Rakočević: Potrebna je anestezija da prihvatiš da budeš to što misliš da jesi

Harry Potter kviz u Udruženju Obrati pažnju – 17. oktobar

gradski đir

Ljubitelji serijala o Hari Poteru pozivaju se u četvrtak 17. oktobra da svojim učešćem na kvizu podrže jednu humanitarnu akciju. Naime, sva prikupljena sredstva biće uložena u sređivanje dvorišta jedne osnovne škole na Voždovcu i interaktivne edukativne aktivnosti sa učenicima. Kotizacija je 200 dinara po članu ekipe, a piće je po simboličnim cenama. Kviz je podeljen u devet oblasti: O.Č.N., sedam delova Harija Potera i O.I.Č.T. Uključuje i knjige i filmove. Za najbolje su pripremljene diplome i HP šolje koje je obezbedio Nonmuggle Art. Sve ekipe će dobiti zahvalnicu na učešću, a prijatelji iz MMR Escape Rooms najboljoj ekipi dodeljuju vaučer za escape room – Bekstvo iz Askabana.
Događaj se odvija u prostorijama Udruženja Obrati pažnju (Kruševačka 27), s početkom u 20 časova.
Zbog organičenog prostora, prijava ekipa je obavezna.

Grdana: Gospodarica zla u Velikoj sali Kombank dorane – 17. oktobar

gradski đir

Film Grdana: Gospodarica zla biće prikazan u četvrtak 17. oktobra u Velikoj sali bioskopa Kombank dvorana! Grdana – Gospodarica zla je avantura koja se odigrava nekoliko godina nakon filma Grdana – Zla vila, u kom se publika upoznala sa događajima koji su skamenili srce Diznijeve najozloglašenije negativke koja je, tako povređena, proklela princezu Auroru. Novi film istražuje komplikovan odnos zle vile i buduće kraljice, koje formiraju novi savez i suočavaju se sa novim protivnicima u njihovoj borbi da sačuvaju kraljevstvo i magična stvorenja koja žive u njemu.
Početak projekcije je u 20 časova! Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti na blagajni KD!

Izložba slika Ogledalo duše – 17. oktobar

gradski đir

Samostalna izložba magistra slikarstva Aleksandre Lekić biće svečano otvorena u četvrtak 17. oktobra 19 časova, u Galeriji Coffe,Tea & Sympathy (Višnjićeva 10).
Kroz prizmu segmenata muzike i umetnosti autorka izložbom želi da predstavi svoje interesovanje za stanovnike afričkog kontinenta.
Čulni podaci njenog duha vezani su za empatiju, univerzaliju, intelektualne tendencije ključne za razumevanje etičko-estetičke analize. Dominantan motiv njenih radova su oči; pogledom u oči možemo prepoznati emocije bez izgovorene reči, oči u kojima se ogledaju patnja, siromaštvo, bolest, glad, strah i sloboda. Oči su ogledalo duše. Izložba će biti otvorena do 27. oktobra.

ZA KOJU: koncert podrške u Elektropioniru i SubBeernom centru – 18. oktobar

gradski đir

Za KOJU – Koncerti podrške za što brži oporavak – 18. oktobra u Elektropioniru i SubBeernom Centru.
SubBeernom Centru nastupaju: Električni orgazam, Artan Lili, Eyesburn, Nikola Čuturilo Čutura, Vasil Hadžimanov Band.
U Elektropioniru nastupaju: Irie Fm, Stuttgart Online, Dža ili Bu, Zvuk ulice.
Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 1.000 dinara dostupne su u kafeu Šikarica (Skadarska 22) od 9. oktobra, a na ulazu će koštati 1.300 dinara. Ulaznica važi za oba prostora – i za Elektropionir i za SubBeerni centar.

KOJA: Muzika je stvarno velika stvar, a ljubav je ozbiljna reč

Promocija zbirke Vodič kroz požare Ognjenke Lakićević u Poletu – 19. oktobar

gradski đir

Promocija pete zbirke pesama Ognjenke Lakićević u izdanju izdavačke kuće LOM. Mali paklovi u sigurnom ambijentu Poleta. Događaj je oslobođen salonsko-akademskih visokointelektualnih sadržaja. Razmatraćemo mogućnost primene uputstva za ponašanje u slučaju požara, kako preživeti požare i kako sve to preneti u stihove. Zbirka će se prvi put pojaviti u prodaji na samoj promociji, a onda tek za Sajam knjiga, nakon čega će doći i u knjižare. Dođete na vreme, a ako imate nameru da sednete, onda i malo pre vremena.

Ognjenka Olja Lakićević: Google mi je prijatelj u pet ujutru

Čuveni ruski saksofonista Oleg Kirijev u Jazz Kantini Lisabon – 19. oktobar

gradski đir

Čuveni ruski saksofonista Oleg Kirijev i njegov kvartet nastupiće 19. oktobra u Jazz kantini Lisabon. Ime ovog izvanrednog muzičara je već poznato našoj publici. Dođite da osetite emotivnu atmosferu, čujete božanski nadahnut zvuk saksofona Olega Kirejeva!!

64. Međunarodni beogradski sajam knjiga na Beogradskom sajmu – od 20. do 27. oktobra

gradski đir

Međunarodni beogradski sajam knjiga, 64. po redu, održaće se od 20. do 27. oktobra pod sloganom „Pismo=Glava“, a posetiocima će se predstaviti oko 500 direktnih izlagača, 60 njih dolazi iz inostranstva. Zemlja počasni gost 64. sajma biće Egipat, a neki od egipatskih pisaca koji će se predstaviti domaćoj publici su Salva Bakr, Mai Haled i Mamduh el Damati.
Tokom Sajama biće održana i tribina posvećena Pavićevom prevodu Puškinovog Evgenija Onjegina, trbina posvećena piscu Isaku Samovokliji, kao i tribina posvećena 50. godišnjici od izvođenja mjuzikla Kosa.  Više na linku OVDE.