21.10.2019.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 21. do 27. oktobra

42 magazin
Promo

Kuda biste mogli ove sedmice? Imamo nekoliko uzbudljivih predloga za vašu sedmodnevnu mapu

juli-02

Đirajte!

Promocija romana Nemoj me buditi Marka Tomaša u Poletu – 21. oktobar

gradski đir

Nemoj me buditi, u izdanju IK LOM, prvi je roman našeg poznatog pesnika Marka Tomaša, autora zbirki poezije Varanje smrti, Crni molitvenik, Regata papirnih brodova, Trideset deveti maj
U Galeriji Polet, u ponedeljak 21 .oktobra od 19.30 sati biće održana promocija ovog romana, na kojoj će govoriti profesor Tomislav Brlek, Flavio Rigonat, urednik IK LOM i autor Marko Tomaš.

Mali sajam knjiga u Beopolisu! – od 21. do 31. oktobra

gradski đir

Beopolisov Mali sajam knjiga u holu Doma omladine Beograda će se delimično poklopiti sa 64. Međunarodnim beogradskim sajmom knjiga (trajaće malko duže), a isto tako će se delimično preklopiti i sa 35. Beogradskim jazz festivalom, koji se, takođe, odsvirava u Domu omladine.
Elem, od 21. do 31. oktobra, hol Doma omladine, u knjižari BeopolisMali sajam knjiga!
U godini krtice, mesecu, ha, knjige, ako uspete da stignete do nas – dobrodošli ste.

Amerikana: Detektivi našeg doba na Filološkom – 21. oktobar

gradski đir

U ponedeljak 21. oktobra u 18 sati: Bojana Aćamović, Detektivi našeg doba – Osterova potraga za identitetom u Njujorku. Ciklus predavanja o savremenoj američkoj književnosti i kulturi. Filološki fakultet u Beogradu (stara zgrada, I sprat, Sala za sastanke).
Povodom dolaska Dejvida Vana, nagrađivanog američkog autora, koji je preveden na više od 20 jezika i čija je knjiga Legenda o samoubistvu objavljena u ediciji Amerikana, do 27. oktobra u Beogradu će se održati manifestacija Dani Amerikane na različitim lokacijama i uz bogat program.

19. Nedelja italijanskog jezika – od 21. do 27. oktobra

gradski đir

Od 21. do 27. oktobra širom sveta, ali i u Beogradu, biće održana manifestacija 19. Nedelja italijanskog jezika u svetu.
Nedelja italijanskog jezika u svetu obeležava se kulturnim programom čiji fokus je na širenju italijanskog jezika. Ove godine tema je Italijanski na sceni. U okviru 19. izdanja Nedelje italijanskog jezika u svetu Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavlja:
promociju knjige Malaparte. Životi i legende 21. oktobra od 17 sati na 64. Sajmu knjiga; koncert pod dirigentskom palicom maestra Alberta Veronezija 21. oktobra od 19.30 u Madlenianumu;
pozorišnu predstavu učenika Treće beogradske gimnazije 23. oktobra od 20 sati u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu; predavanje Il vocabolario Zingarelli, palcoscenico della lingua italiana da Dante al selfie 24. oktobra od 12 sati na Katedri za italijanistiku Filološkog fakulteta.
A biće organizovani i susreti sa studentima, te projekcije italijanskih filmova na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, ali i pokrenuto online takmičenje Italijanski na sceni na društvenim mrežama Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Dokumentarci u DK Studentski grad – od 21. do 27. oktobra

Od 21. do 27. oktobra 2019. u Domu kulture Studentski grad biće prikazani popularni domaći dokumentarci. Ovogodišnji srpski dokumentarni filmovi mogu da se pogledaju u maloj sali od 20 sati. Publika će moći da pogleda filmove Vongar, Linija života, Speleonaut, Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali i Nebeska tema.

35. Beogradski džez festival u Domu omladine Beograda – od 22. do 27. oktobra

gradski đir

Dom omladine Beograda od 22. do 27. oktobra predstavlja 35. Beogradski džez festival pod sloganom Džez Svetkovina / Jazz Celebration.
Ovogodišnji program ima posebnu strukturu, prilagođenu posebnoj, slavljeničkoj prilici: umesto pet trajaće osam dana – redovnih šest dana programa, uvodni DJ program i festivalski program PLUS, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih događaja.
Ulaznice su u prodaji preko Tickets.rs, kompletan program potražite na linku OVDE  a možete pratiti i zvaničnu FB stranicu BDŽF-a OVDE.

Medija market na Beogradskom sajmu – od 23. do 27. oktobra

gradski đir

Najveći skup medija, poslovni sajam informisanja, komunikacija i marketinga održava se u Hali 3 u isto vreme sa Sajmom knjiga.

Zaprati Betovena: #BetovenJeKeva na Kolarcu – 24. oktobar

gradski đir

Veza Riharda Štrausa i Betovena veoma je očigledna i upečatlјiva. Eho Betovenove čuvene Eroike, koja je ostavila neizbrisiv trag u istoriji muzike, Štraus pravi u svojim Metamorfozama. Ovo delo pisao je potresen bombardovanjem nemačkih gradova nakon Drugog svetskog rata, naročito razaranjem pozorišta koje je potpuno uništilo kulturni život.
Ulaznice za ovaj koncert, kao i ciklus #BetovenJeKeva su u prodaji!
Pod nazivom #BetovenJeKeva, ciklus ponovljenih koncerata čini pet najatraktivnijih programa iz filharmonijske sezone u celosti posvećene ovom kompozitoru.
Dirigent: Gabrijel Felc
R. Štraus: Metamorfoze
L. van Betoven: Simfonija br. 3 (Eroika)

Prvi tamnoputi Romeo u filmu Juli u bioskopima – od 24. oktobra

gradski đir

Istinita priča o poznatoj baletskoj zvezdi Karlosu Akosti (Carlos Acosta), čija je igračka karijera obeležena fascinantnim svetskim uspehom naći će se u domaćim bioskopima od četvrtka, 24. oktobra.
Film Juli (Yuli) španske rediteljke Isiar Boljain (Icíar Bollaín) snimljen je prema autobiografiji baletskog igrača Karlosa Akoste i prati priču o trnovitom putu do zvezda dečaka koji je, na nagovor svoga oca, umesto sna o fudbalskom terenu ostvario san o baletskoj sceni i postao prvi tamnoputi igrač koji je dobio ulogu Romea na londonskom Kraljevskom baletu.
Zasluge za neverovatan uspeh na svetskoj baletskoj sceni pripisuje svom ocu koji je, kako bi ga sklonio sa ulica Havane, insistirao na Karlosovoj posvećenosti igri, disciplini i vežbi dajući mu ime Juli – ratnik. Renomirani učitelji baleta na Kubi takođe su prepoznali neverovatan talenat mladog momka željnog drugih dečačkih snova pre nego učenja baletskih pokreta.

Džudi u bioskopima – od 24. oktobra

Ovo je film o holilvudskoj ikoni Džudi Garland koja kasne jeseni 1968. godine stiže u Veliku Britaniju na petonedeljnu turneju kako bi nastupala na seriji rasprodatih koncerata u londonskom noćnom klubu The Talk of the Town. Radnja filma smeštena je 30 godina posle filma Čarobnjak iz Oza koji je lansirao Džudi među zvezde Holivuda. Ona mora da otputuje i zaradi novac kako bi mogla da izdržava svoju decu, a najteže joj pada upravo razdvojenost od njih. Film prati legendu u poslednjoj godini života pre nego što se slučajno predozirala 1969. u 47. godini.
Film je u domaćim bioskopima od 24. oktobra.

Festival čokolade na Dorćol Platzu – od 25. do 27. oktobra

gradski đir

Da li ste znali da je potrebno oko 400 zrna kakaoa da bi se napravilo oko pola kilograma čokolade? Pitamo se koliko je onda bilo potrebno da se naprave sve čokolade koje će se naći na Trećem festivalu čokolade na Dorćol Platzu?!
Priliku da uživate u neverovatnim ukusima najboljih svetskih čokolada imaćete od 25. do 27. oktobra od 10 do 22 sata.
Cena karte je 200 dinara za odrasle, 400 dinara je porodična ulaznica (koliko god da porodica broji članova), a za decu preko sedam godina je 100 dinara.
Karte se kupuju na licu mesta pred sam događaj.

Amira Medunjanin u Sava centru – 25. oktobar

gradski đir

Svetski čuvena pevačica sevdalinki i tradicionala Amira Medunjanin vraća se pred beogradsku publiku koncertom 25. oktobra (20.30) u Sava centru. Amiri će ovo biti peti nastup u regionalno prestižnoj dvorani koju redovno puni u poslednjih nekoliko godina.
Sve ulaznice su rasprodate, neće biti dodatnog koncerta.

Dok muzej spava: noćna vođenja u Istorijskom muzeju Srbije – 25. oktobar

gradski đir

Nakon višemesečne pauze, noćna vođenja se vraćaju u Istorijski muzej Srbije – 25. oktobra od 20.30 do 22.30 časova.
Polako ali sigurno približava se datum zatvaranja izložbe Kraj Velikog rata 1917-1918. Ova interaktivna izložba, treća u nizu izložbi kojima je Istorijski muzej Srbije obeležio stogodišnjicu Velikog rata, privukla je ogromnu pažnju domaće i strane publike. Kao jedan od najpopularnijih pratećih sadržaja istakla su se vođenja mladih kustosa-istoričara pod nazivom Dok muzej spava. Zato će biti priređena još jedan, poslednji ciklus noćnih vođenja kroz ovu izložbu – svakog petka do 8. novembra od 20.30 časova u galeriji Istorijskog muzeja Srbije.
Broj ljudi na vođenju je ograničen, te je stoga neophodno unapred najaviti dolazak na 060/3398-017 (zvati između 10 i 16 časova) ili slanjem poruke na FB stranici.
Cena ture iznosi 250 dinara.

TBF u Elektropioniru – 25. oktobar

gradski đir

TBF stiže u Elektropionir 25. oktobra u 21 čas! Ulaznice su u pretprodaji u kafeu Šikarica, Skadarska 22. Redovna cena 1.200 dinara, na ulazu, na veče koncerta 1.400 dinara

71777947_10162386641055201_4508454748596207616_o

 Dol u Knap Clubu – 26. oktobar

gradski đir

Dol je beogradska grupa koja inspiraciju crpi iz putopisne književnosti i filmografije, naučne fantastike, beat poezije i ranih blues i folk pesama. Za bend su karakteristični repetitivni ritmovi, zvučna slojevitost, plesni i plutajući bass. Ovog oktobra Dol objavljuje dve nove pesme, Confusing The Smoke i Road Ghosts.
Dol u Knap Clubu (ex Kuglaš /Đušina 5) u subotu 26. oktobra, od 22.
Karte koštaju 400 dinara u Yugovinylu, Cetinjska 15, a na vratima 500 dinara.

Tijana T All Night Long u klubu Drugstore 26. oktobar

gradski đir

U subotu 26. oktobra u klubu Drugstore nastupa DJ Tijana T.
Karte u Tickets.rs po ceni 600 dinara.

2. turnir 9. ciklusa Chilltonovog majstorskog turnira u bilijaru – 27. oktobar

gradski đir

Sve informacije o 2. turniru 9. ciklusa Chilltonovog majstorskog turnira u bilijaru 27. oktobra imate na linku OVDE.