08.10.2019.

Kreatori nove stvarnosti: Opasno dobri 3D i 4D umetnici Instagrama

Alexa Odabašić

Neformalna umetnička zajednica 3D i 4D umetnika na Instagramu svakodnevno učestvuje u kreiranju potpuno nove vanprostorne i vanvremenske dimenzije

3D i 4D umetnici Instagrama

Instagram pruža odličnu odskočnu dasku umetnicima širom sveta, pa su ga mnogi iskoristili za reklamiranje i prodaju svojih umetničkih radova i sebe uspešno brendirali. Ipak, cilj umetnosti nije komercijalizacija, već umetnost sama po sebi, njena poruka i svrha. Toga su svesni i slikari, vajari, pa i grafički dizajneri. Dimenzija grafičkog dizajna se u poslednjih nekoliko godina ne svodi samo na kreiranje logoa, vizuala za marketinške agencije i rad na freelance sajtovima, već je svoje razmere znatno proširila. Postoji neformalna umetnička zajednica 3D i 4D umetnika na Instagramu koji svakodnevno učestvuju u kreiranju potpuno nove vanprostorne i vanvremenske dimenzije.

Ovaj pravac nazivaju nadrealistični i eksperimentalni digitalni dizajn koji nastaje u programima poput Maya, Lightwave i Cinema 4D. Grafički dizajneri koji su se odlučili za ovaj transcedentalni umetnički izraz svoju inspiraciju crpe u naučnofantastičnim filmovima kao što su Blade Runner, Star Wars, Star Trek i Matrix, što se primećuje već pri prvom pogledu na njihov rad.

Američki dizajner Stuart Lippincott (na Instagramu poznatiji kao stuz0r) navodi da je u ovaj svet ušao kako bi sebe oslobodio od pritiska svakodnevice: „Na poslu sam se stalno bavio 2D dizajnom, video-produkcijom i fotografijom, ali sam oduvek gajio strast prema 3D i 4D dimenziji. Kada bih počinjao sa radom, stavio bih slušalice, pustio svoju omiljenu muziku i otvorio 3D program koji je u tom trenutku bio bezgranično prazno platno.  To mi je bila dnevna doza bega od stvarnosti i šansa da kreiram potpuno novi svet.“

Njegov rad na Instagramu prati 94.600 ljudi, koji neretko naručuju i printove njegovog dizajna koji im krase prostorije stana. Ova umetnost pogodna je i za dizajn omota albuma raznih muzičkih izvođača, što je često slučaj i sa Stuartovim radom.

Slike i kratki snimci koji nastaju u ovom neverovatnom procesu imaju svoje likove, kao i okruženje koje je prikazano na hiperrealističan način. U nekim radovima se koketira sa ezoterijom, astralnim svetovima i astralnom projekcijom, a neretko se uvode i elementi japanske kulture.