23.01.2019.

Lista za čitanje: Iskoristite januar do zadnje korice

42 magazin
Promo, Picame

Super su citati, al’ oni su samo mrve mudrosti

knjige januar 2019

knjige januar 2019

A pošto se vi ne date zadovoljiti mrvicama, primpremili smo listu januarskog štiva: u nekom od predloženih dela možda stoji ona jedna rečenica, možda dve, ili pak jedan pasus koje je sročio za vas ili umesto vas pisac.

Dani napuštenosti – Elena Ferante

knjige januar 2019

Elena Ferante pripoveda priču o strmoglavom proklizavanju jedne žene u nešto što ona naziva „odsustvom smisla“ nakon što je muž napusti i ona ostane sama sa dvoje male dece. Olgini „dani napuštenosti“ postaju očajnički, opasan slobodni pad u najmračnija mesta njene duše, dok luta praznim ulicama grada koji nikada nije naučila da zavoli. Kada se zatekne zarobljena unutar četiri zida svog stana, usred letnjeg talasa vrućine, Olga je primorana da se suoči sa svojim duhovima, potencijalnim gubitkom sopstvenog identiteta i mogućnošću da se život više nikada neće vratiti u normalu…
Retko kada su temelji na kojima počivaju naše predstave o tome šta znači biti majka i žena ovako otvoreno preispitani.
Booka

Beogradski trio – Goran Marković

knjige januar 2019

U vreme prelomnih događaja koje je obeležila rezolucija Informbiroa s kraja četrdesetih godina prošlog veka u Jugoslaviji, jedan od službenika britanske ambasade u Beogradu i glavni junak ove knjige bio je i proslavljeni pisac Lorens Darel. On se upušta u ljubavnu avanturu sa ženom jednog visokog rukovodioca, koji će ubrzo završiti na Golom otoku.
Marković ispisuje dramatičnu povest o ljubavnom trouglu koja se odvija u posleratnom Beogradu, uspevajući da nam sivilo jugoslovenske svakodnevice u epohi hladnog rata prikaže očima jednog stranca, isplete uverljivu priču sa poznatim istorijskim ličnostima i na originalan način osvetli nemile događaje i pojedinosti iz oskudnih vremena Informbiroa.
Laguna

Zabluda Svetog Sebastijana – Vladimir Tabašević

Dobitnik NIN-ove nagrade 2019.

knjige januar 2019
Deca koja plaču sama nose u sebi nadu težu od kita.
Pre nego što je postao svetac, Sveti Sebastijan bio je vođa pretorijanske garde koja je progonila hrišćane. Kao vojnik, kad je mogao, on ih je spasavao od sigurne smrti. Ali kad to nije mogao, hrabrio ih je da stradaju za hrišćanstvo, skrivajući u svom srcu nadu da će vera opstati i jačati upravo kroz žrtvu na koju ih je tajno podstrekivao.
Tabašević u ovom romanu problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj. Zablude o nama koji „činimo dobro“, zablude o našim pravedničkim nastojanjima, zablude u kojima često držimo druge kako bi naše „spasiteljske misije“ imale „publiku“.
Pisan neobuzdanim i razigranim jezikom, ovaj roman navešće vas da se zamislite pre nego što za sebe kažete da ste „dobri“ i da ste „hteli sve najbolje“.
Laguna

Vladimir Tabašević: Priča o suviše ljudskom

Uhvati zeca – Lana Bastašić

knjige januar 2019

Luis Kerol i Elena Ferante u potrazi za belim zecom susreli su se u Zemlji čuda na brdovitom Balkanu. Nema tako crne noći kao one kroz koju kao kroz fantazmagoriju putuju dve bivše prijateljice u priči poput prosutog mastila raširenoj belinom papira. Gotovo kao Alisino spuštanje u utrobu sna, roman Uhvati zeca formira Roršahovu mrlju sećanja na jedno detinjstvo, prijateljstvo, jednu ljubav i jednu zemlju. Šta će otkriti na kraju putovanja, novi početak ili se sve užižilo u zenici zečjeg oka, to je ona mreža iščekivanja koju Lana Bastašić plete od samog početka.
Kontrast izdavaštvo

Tajni život velikih pisaca – Robert Šnakenberg

knjige januar 2019

Nečuvenim i necenzurisanim portretima slavnih pisaca, od Vilijama Šekspira do Ernesta Hemingveja, Tajni život velikih pisaca čačnuo je sva ona pitanja kojih su se vaši profesori književnosti pribojavali: S kim je to Luis Kerol voleo da se druži? Čime se lečio Dž. D. Selindžer? S koliko je žena (i muškaraca) spavao Lord Bajron? Zašto Ajn Rand obožava Čarlijeve anđele? Klasična književnost nikad nije bila tako zabavna!
Evro Book

Ružičasta mišica – Viktor Jerofejev

knjige januar 2019

Život je predivna greška koju neke budale uporno pokušavaju da isprave.
Ruska Alisa zove se Marusja Mendeljejeva. Ona je pametna, zabavna, originalna i snalažljiva. Njena Zemlja čuda je podvodna imperija Car-Dna, gde su posle oluje potonuli njeni roditelji…
Raspad porodice pretvara se pred očima čitaoca u ogromnu maštovitu metaforu podvodnog carstva, gde Marusja doživljava svoju sopstvenu prvu ljubav, rastaje se s detinjstvom, spoznaje zakone i bezakonja ljudskog života.
Geopoetika

Život po svaku cenu – Kristina Sandberg

knjige januar 2019

Kad bi se nemir mogao izlupati kakvim čekićem.
Kuvanje, čišćenje, pranje, peglanje, podizanje dvoje dece – posao s punim radnim vremenom. Maj Berglund, domaćica iz Ernšeldsvika u Švedskoj sredinom 20. veka, svaki dan posvećeno održava kuću pod konac, a porodicu okuplja za trpezom. Tokom uskršnjih praznika Maj odlazi na kozmetički tretman i umesto da uživa, jedva uspeva da zadrži suze. Da li je u pitanju kriza srednjih godina, iako je u ranim tridesetim? Napetost zbog suprugove neizvesne pozicije u firmi i njegovog alkoholizma? Zabrinutost zbog ćerkinog zatvaranja u svet knjiga i filmova? Ili sinovljevog lošeg uspeha u školi?
Duboko intimna ispovest žene koju svi uzimaju zdravo za gotovo, pa čak i ona sama.
Dereta

Nepokorena sa Port de Flandr – Fuad Larui

knjige januar 2019

Fatima svakog popodneva napušta Molenbek odevena u crno i sa hidžabom, uputi se pešice prema Port de Flandr, pređe kanal, diskretno se ušunja u jednu zgradu i iz nje izađe odevena na zapadnjački način, u laganoj haljini i raspuštene kose. Dalje lutajući ulicama, ona dolazi do ozloglašenog kvarta Alhambra… Taj neobični ritual ponavlja nekoliko nedelja, sve do dana kad Favzi, radoznali komšija i tajni obožavalac, ne odluči da prati Fatimu…
Obojen nemilosrdnim humorom, ovaj roman opisuje preobražaje jedne žene koja je odlučila da se pravilima igra, težeći samo jednom: slobodi.
Samizdat B92


Jebe mi se – Vanja Nikolić

knjige januar 2019

Priručnik za sticanje jebe mi se životne veštine!
Nemanje vremena za život je postao hroničan problem. Trošimo vreme na ono što nam se ne radi, provodeći ga sa ljudima koji nam ne prijaju, čineći ono što je njima važno! Zato što nam je neprijatno da kažemo ne.
Jebe mi se je prva interaktivna knjiga za odrasle, koja će vas naučiti da kažete ne bez griže savesti. Prva knjiga u kojoj Vi niste samo čitaoci, već postajete i autori.
Ne propustite da kažete svoje prvo jebe mi se, i kupite ovu knjigu na poklon – sebi!
Arete

Neprijatan slučaj – Fjodor M. Dostojevski

knjige januar 2019

Zajedno s bratom Mihailom, Dostojevski 1961. osniva književni časopis Vreme, i te godine u njemu objavljuje svoj prvi veliki roman Poniženi i uvređeni, a zatim i Zapise iz mrtvog doma, autobiografsku knjigu o boravku na robiji.
Već 1962. u Vremenu izlazi Neprijatan slučaj, najpoznatija novela Dostojevskog, u kojoj groteskni događaji tokom jedne noći prerastaju u košmar glavnog junaka koji je hteo da pokaže svoju humanost.
LOM