21.05.2019.

Najbolji dokumentarci premijerno prikazani 2019.

42magazin
Pinterest

Sve je više servisa za striming i njihovi čelnici sve više novca ulažu u originalni sadržaj kako bi prikupili što više pretplata, gledalaca i hajpa.

dokumentarac

Scena iz Netflixovog dokumentarca Fyre

U tom sistemu hiperprodukcije žanr dokumentarca naprosto je procvetao.

Iako ćete ih retko gledati u bioskopima, dokumentarni filmovi, a naročito dokumentarne serije, prepričavaju se među striming publikom koja konstantno traži još, još, još. I konstantno još više i dobija.

Naravno, kvantitet nikad ne znači i kvalitet, te smo u ovoj godini gledali neke baš loše dokumentarce, ali – bilo je i onih dobrih, zabavnih, šokantnih, zanimljivih

Skrolujte nadole i naići ćete na listu dokumentaraca koji su premijerno prikazani ove godine – neki su hitovi striming platformi, a neki su prikazivani u bioskopima ili na filmskim festivalima.

Razgovori s ubicom: Ted Bundy
Režija: Joel Berlinger
Gde da gledate: Netflix

Veliki broj serijskih ubica ima dijagnozu malignog narcizma, te često pate od zablude o veličini. Jedna od implikacija Netflixovog serijala Razgovori s ubicom: Ted Bundy jeste da je Ted Bundy, jedan od najpoznatijih američkih serijskih ubica, neprestano manipulisao medijima i novinarima koji su ga intervjuisali kako bi hranio veličanstveni narativ o sebi, svom liku i „delu“. Ironično, ova dokumentarna serija radi upravo to isto u sadašnjem vremenu.

Dokumentarac je dramatizacija knjige koja je izašla 2000. godine, a napisali su je istraživački novinari Stephen Michaud i Hugh Aynesworth. Sastavljen je od delova snimanih intervjua kada je Bundy bio u zatvoru, osamdesetih. Osim što su prikazali Bundyjeve zatvorske intervjue, filmaši su razgovarali sa novinarima, detektivima, Bundyjevim prijateljima, advokatima, pa čak i sa jednom preživelom žrtvom, u očiglednom pokušaju da balansiraju njegove reči, pokažu ih u širem kontekstu i s dodatnim uvidima.

Naša planeta
Režija: Adam Chapman, Hugh Pearson, Huw Cordey, Sophie Lanfear, Mandi Stark, Jeff Wilson
Gde da gledate: Netfilx

Tim koji stoji iza BBC-jevog popularnog dokumentaraca Plava planeta ponovo udružuje snage, ovoga puta na Netflixu, što rezultira dokumentarnom serijom Naša planeta – jednako očaravajućom kao i prethodni film. Ovoga puta, umesto na fantastičnim vizualima, fokus je i na devastirajućim efektima klimatskih promena i srceparajućim trenucima u kojima vidimo životinje kako se bore za život.

Poseban bonus: narator filma je David Attenborough, čovek koji je odgovoran za prikazivanje legendarnog Cirkusa Montija Pajtona.

Apolo 11
Režija: Todd Douglas Miller
Gde da gledate: nadamo se da će biti u bioskopima 🙂

Mnogi filmovi pokušali su da uhvate i prenesu iskustvo putovanja kroz svemir: od naučnofantastičnih (Allien, Star Wars, Star Trek, Prometheus…) do istorijskih drama (First Man). Apollo 11, iako nema jednako zadivljujuće vizuelne efekte kao pomenuti filmovi, sigurno će vas ostaviti zapitane i zapanjene svemirom. Realnim svemirom.

Sastavljen od dosad neprikazanih NASA snimaka, dokumentarac priča priču o prvom letu na Mesec – od lansiranja do sletanja. Pored nekoliko modernih scena, sve što ćete gledati i čuti snimano je 1969. godine – od dijaloga do audio i video snimaka.

dokumentarac

Rezultat je neverovatno svedočanstvo o ovom istorijskom događaju i to na kristalno jasnom 65-milimetarskom formatu. Momenti koji čine ovaj film fenomenalnim zapravo jesu oni koji prikazuju povratak na Zemlju. Upravo tada vidimo da su heroji, koje smo u SF ostvarenjima navikli da viđamo, zapravo obični, realni ljudi, koji pričaju glupe viceve i jedu masnu hranu.

Takođe, film pokazuje da se u ovakvim trenucima ceo svet veoma lako ujedinjuje, a mnoge razlike, predrasude i neprijateljstva – brišu.

Napuštanje Nedođije
Režija: Dan Reed
Gde da gledate: HBO i HBO Go

Novi HBO dokumentarac je eksplozivan i uznemirujući – jer fokusira se na priče dva muškarca koji svedoče o tome kako ih je u detinjstvu seksualno zlostavljao Michael Jackson.

Kako Jackson, iako optuživan, nikada nije bio osuđen za seksualno zlostavljanje maloletnika – reditelj filma pokazuje zašto je to tako i koliku moć i uticaj jedna pop zvezda ima na svet u kom živimo. Obe žrtve do detalja opisuju događaje, što čitavo iskustvo gledanja čini veoma neprijatnim, a ujedno nastavlja nezavršenu priču o nezdravom odnosu sa decom koji je gajio Michael Jackson.

Fyre
Režija: Chris Smith
Gde da gledate: Netflix

Fyre je dokumentarac o najvećem muzičkom festivalu koji se nikada nije dogodio i o njegovom tvorcu Billyju McFarlaneu – verovatno najvećem modernom prevarantu.

Odmah na početku upoznajemo McFarlanea, producenta koji prodaje celom svetu fantaziju o ekskluzivitetu, neprekidnim žurkama i druženju sa selebritijima. Na početku, partner na projektu mu je reper Ja Rule, koji želi da realizuje ideju o muzičkom festivalu na Bahamima. Kako se priča razvija, svedočimo donošenju mnoštva glupih odluka, neverovatnim lažima i na kraju – ogromnoj krađi.

Kroz intervjue sa zaposlenima na celom projektu, promoterima festivala, zatim gostima koji su kupili karte i došli na Bahame, reditelj je uspeo da stvori atmosferu društva u kom su prevare beskrajno lake.

Amazing Grace
Producent: Alan Alliott
Gde da gledate: nadamo se da će biti u bioskopima 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=r6v9G_8iiNE

Dokumentarac o kraljici soula Arethi Franklin vrti se oko njenog legendarnog nastupa u Los Anđelesu 1972. godine. S modernim tehnologijama zvuk koji je tada snimljen neverovatno je bolji, življi, inspirativniji.

Gledamo 29-godišnju Arethu Franklin i južnokalifornijski gospel hor koji dve noći pevaju prisutnima. Ovaj film je zanimljiv zbog toga što, iako je dokumentarac o Arethi, pevačicu malo vidimo u njemu. Ona sjajno peva, naravno, ali kamere konstantno snimaju muškarce oko nje, prečasnog Jamesa Clevelanda, Artehinog oca, i Alexandera Hamiltona, harizmatičnog dirigenta hora.

Na kraju, glas Arethe Franklyn sve ih stavlja ne u drugi već u poslednji plan.