25.05.2018.

Playlista za maj: Ada Kaleh

Dunja Jovanović
Lična arhiva

Ovog vikenda čeka nas nekoliko bitnih stvari kada je klabing u pitanju, a sve su na istoj lokaciji.

Ada Kaleh

Letnja sezona Social Club Party koncepta otvara se 25. maja, i to u novom gradskom mestu – Tehno baru Radost. Ovom prilikom u Beograd je došao multitalentovani umetnik Ada Kaleh, koji se svojim live nastupima, komponovanjem i performansima visoko popeo na sceni svetske elektronske muzike.

Ovog meseca, upravo on sastavio je muzičku playlistu za 42 magazin:

Kada si počeo da se baviš di-džejingom? Ko ili šta je u tom smislu najviše uticao/uticalo na tebe?
Počeo sam da se bavim tim poslom pre 17, 18 godina, bila je to prirodna nadogradnja moje životne pasije – a to je muzika, generalno, u svim oblicima. Uticaji, barem kada sam počeo da stvaram i puštam muziku, dolazili su iz trensa i tehna 90-ih, psihodeličnog roka 60-ih i 70-ih, krauta i elektronike.

Šta je za tebe najvažniji momenat u dosadašnjoj karijeri?
Prošle godine objavio sam EP za legendarnu izdavačku kuću R&S Records, na šta sam veoma ponosan.

Koji su to najveći izazovi jednog di-džeja? Kako puštanje muzike u poređenju, recimo, s produciranjem tebe „radi“?
Najveći izazov je pronaći, a potom i održati balans između slobodnog vremena – dakle, regularnog života i konstantnih putovanja radi nastupa. Nekoliko puta mi se dogodilo da baš nemam živaca za put, teško mi je padala sama pomisao na aerodrom. Takve stvari kasnije utiču i na stvaranje nove muzike. S druge strane, ne bih mogao da poredim produkciju, performans uživo s di-džejingom, jer to su potpuno različite stvari koje nose drugačiji šarm. Sve volim da radim, samo je važno uskladiti ih na pravi način.

Tužno je što nove generacije izbacuju vinyl only izdanja jer to je trendi, a pritom ne znaju da miksuju te iste ploče

Koliko je važno napraviti vezu s muzikom koju puštaš, da ona postane nekako tvoja? Toliko je muzike svuda oko nas, da li je uopšte moguće povezati se na duge staze s određenom trakom ili albumom?
Ako nisam emotivno povezan s muzikom koju puštam ili pišem, ne mogu ni da nastupam, osećam se kao neki pozer. Srećom, zaista postoji dosta dobre muzike, dostupna nam je, ali je nije tako jednostavno pronaći. Većina di-džejeva danas (ali, hajde da ih zovemo entertejnerima, jer dosta njih ne zna ni kako da uskladi tempo između dve različite ploče) jeste lenja ili nema vremena da izdvoji sate i sate kako bi pronašli prave muzičke dragulje.

Dobar set je mnogo više od pukog sumiranja prave muzike. Šta misliš, na koji način se ona transformiše u rukama di-džeja i prevodi u emociju koju, ako je sve kako treba, prisutni osećaju?
Ne verujem u to da se muzika transformiše u našim rukama, već da pravi i iskren di-džej može da oseti, da pročita to šta publika želi i kako želi da se pokreće. Kao što sam rekao, veoma je važna lična konekcija s muzikom, jer u momentu ti si veza između nje i grupe ljudi pred tobom. Ako je ta veza jaka, trik je samo izabrati pravi zvuk. Di-džejing nije posao koji se može tako jednostavno naučiti, moraš imati određenu vrstu njuha.

Najveći izazov ovog posla je pronaći, a potom i održati balans između slobodnog vremena – dakle, regularnog života i konstantnih putovanja radi nastupa

Muzičko veče koje pamtiš…
a) kada si ti puštao?
b) za koje si kupio kartu?
a) Kada sam puštao na Waha Festivalu, 2017. godine, negde u rumunskim šumama.
b) Koncert benda Placebo

Kad bi mogao da izabereš muzičku eru u kojoj bi zauvek živeo – koja ona bi bila?
Između 1968. i 1974.

Šta voliš, a šta te nervira na svetskoj DJ sceni? Naravno, u okviru žanra kojim barataš.
Volim to što je scena u ovom trenutku veoma eklektična, živa. Ono što ne volim, tj. što mi donekle smeta, jeste to što primećujem da klinci koji ulaze u posao nisu spremni da mu se posvete, već žele instant slavu. Tužno je i što nove generacije izbacuju vinyl only izdanja isključivo zbog činjenice da je to sada trend, a pritom ne znaju da miksuju te ploče.

Puštao si već pred beogradskom publikom na festivalu Resonate prošle godine. Šta očekuješ ovoga puta?
Iskreno, jedva čekam da se vratim i nastupim pred mojim srpskim sestrama i braćom. Kao i prošlog puta, ne sumnjam da ćemo se svi zajedno baš dobro zabaviti.

Otvaranje letnjeg Social Cluba, na kom će nastupiti Ada Kaleh, zakazano je za 25. maj u Tehno baru Radost (Karađorđeva 44); nastupu prethodi fanki set DJ Peppea.