17.02.2020.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 17. do 23. februara

42 magazin
Promo

Nova sedmica, nova gradska tura, novi filmovi, nova muzika, novi ljudi, nove ćudi, novi vi

86643503_3074294179248246_1324855316117979136_o

Vidimo se!!!


Film Tomazo – upravo u bioskopima

gradski đir

Tomazo je priča o američkom umetniku koji živi u Rimu sa svojom mlađom suprugom, Evropljankom Niki i njihovom trogodišnjom ćerkom Didi. Tomazo se bori da pomiri svoje nove početke s burnom prošlošću koja ga prati.
Reditelj i scenarista Abel Ferara postavlja pitanje da li ostareli i namučeni reditelj može da pronađe sreću u ulozi supruga i oca. Pitanje muči i glavnog junaka Tomaza, koga Ferara predstavlja s nežnošću i razumevanjem, a Vilem Defo ga igra brilijantno i otvoreno.

Milli2nd: 5 priča – audio-vizuelna izložba u KC Gradu – 17. februar

gradski đir

U ponedeljak 17. februara u 20 sati u Gradskoj galeriji KC Grada biće otvorena audio-vizuelna izložba Pet priča mladog autora koji stvara pod umetničkim pseudonimom Milli2nd.
Pet priča, koje su promenile autora kao umetnika i njegov pogled na svet, prikazane su kroz pet instrumenata koji će dati audio i vizuelni feedback posetiocu, a kako je izložba interaktivna, tako će posetioci biti direktno povezani sa radom.
Izložba će biti otvorena svakodnevno do 23. februara od 14 do 20 časova.

Sala srpskog filma u Kombank dvorani – od 17. februara

U Kombank dvorani svečano je predstavljena Sala srpskog filma, koja će, kao kulturni poduhvat nastao u saradnji Filmskog centra Srbije i Kombank dvorane, biti namenjena celodnevnom prikazivanju isključivo nekomercijalnih srpskih filmova i filmova srpskih koprodukcija. Publiku u startu očekuje bogat filmski program, pa će se tokom prve dve nedelje na repertoaru naći filmovi: Zaposlena, Nebeska temaEnderlezi rajzing, Šavovi, Dovlatov, kao i Slučaj Makavejev. Cena ulaznica biće simbolična – 300 dinara.

Terapija kičom – grupna izložba u Galeriji Polet –18. februar

gradski đir

Grupna izložba pod nazivom Terapija kičom biće otvorena 18. februara u 19 sati u Galeriji Polet.
Terapija kičom je koncept modne dizajnerke Lenke Ilić koji se ostvaruje kroz različite umetničke medije. Na izložbi će učestvovati 20 izlagača koji će svojim radovima (crtež, fotografija, ilustracija, kolaž, modni dizajn, skulptura i instalacija) problematizovati pojam kiča, odnosno estetiku nesvakidašnjeg i potencijalno ružnog ili šokantnog, a sa ciljem da se ukaže na kič kao na vrstu igre u kojoj menjamo svoju naviku i potrebu za uklapanjem  koja opterećuje i zatvara.
Više informacija na linku ovde.

Atelje promena u Božidarcu – 18. februar

gradski đir

U galeriji Centra za obrazovanje i kulturu Božidarac u utorak 18. februara od 16 časova biće održano predavanje Zašto sam na radionici promena?, drugo u nizu predavanja u okviru programa Atelje promena. Želja predavača je da vam pomogne u razvijanju mape ličnih veština, a predavanja su namenjena seniorskim i srednjim generacijama sa ciljem unapređenja kvaliteta svakodnevnog života.
Predavanje vodi Radmila Urošević, više od dvadeset godina se bavi sociologijom i kulturom starenja. Učešće je besplatno.

Upoznajte Rafaela nakon 500 godina – 19. februar

gradski đir

U sredu 19. februara u 19 časova obeležava se 500 godina od smrti Rafaela Santija (1483‒1520), jednog od trojice najznačajnijih predstavnika visoke renesanse u Italiji. Slikao je Bogorodicu, portrete i freske u sobama u Vatikanu. Predavač je profesor istorije umetnosti Jasna Joksimović
Božidarac organizuje niz predavanja u okviru ciklusa Svetska i srpska umetnost.

Izložba Petnica: Kora u nauku u Galeriji nauke i tehnike SANU – 19. februar

gradski đir

Istraživačka stanica Petnica preko 35 godina usmereno razvija svoj specifičan pristup naučnom obrazovanju mladih. Naročito prepoznatljiv oblik njene aktivnosti je rad sa zainteresovanim srednjoškolcima. Na ovoj izložbi biće predstavljeno više od 80 istraživačkih radova učesnika obrazovnih programa Istraživačke stanice Petnica tokom 2019. godine, koji su učestvovali na godišnjoj konferenciji Korak u nauku u IS Petnica.

Otvaranje februarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda – 20. februar

gradski đir

Otvaranje februarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda zakazano je za četvrtak 20. februar u 19 sati.
STEFAN ĐORĐEVIĆ l BOŠKO ĐORĐEVIĆ – DNEVNIK O MAMI, Galerija ARTGET, 20. 2 – 26. 3.
Dnevnik o mami je priča o Negrici Neci Đorđević, ispričana fotografijama njenih sinova Stefana i Boška. Godine 2017. Neci je po drugi put ustanovljen kancer, od kojeg se samostalno izlečila 15 godina ranije, koristeći alternativne metode lečenja. Ostaje pri odluci da se leči sama i seli se u mali dom na jezeru u potrazi za isceljenjem. Ovo je priča o svakodnevnoj borbi i poslednjim trenucima. O ljubavi i želji za životom. Biti prisutan, biti tu.
VESNA GOLUBOVIĆ – ODAKLE I KUDA, LIKOVNA GALERIJA, 20. 2 – 26. 3.
Odakle i kuda naziv je najnovije izložbe umetnice Vesne Golubović koja će biti predstavljena u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda i Galeriji B2, a koju čini ambijentalna instalacija i najnoviji slikarski radovi.
JAEL SERLIN – BEZ JEDRENA, Galerija Podroom, 20. 2 – 26. 3.
Razgovor sa umetnicom – Jael Serlin (razgovor će biti na engleskom jeziku)
U srcu izložbe je putovanje ka sebi i ka spoljnom svetu. Protok sećanja i zaboravljenih mesta. Jael Serlin u svojim radovima koristi različita sredstva kako bi opisala čežnju za sećanjima obavijenim zaboravom, na izgubljene korene jevrejske zajednice koja je nekada naseljavala grad Jedrene na severozapadu Turske. Galerije KCB otvorene su svakog dana od 12 do 20, osim nedeljom, državnim i verskim praznicima.

Sajam turizma na Beogradskom sajmu – 20. februar

gradski đir

Sajam turizma je jedna od najuspešnijih manifestacija u zemlji i regionu. Samo turizam sa toliko šarma spaja biznis i zadovoljstvo, samo putovanja imaju neodoljivu privlačnost za sve ljude na planeti. Napravite za sebe najbolji izbor za putovanja po first minute ponudama, a proverite kakva je turistička ponuda Srbije.

Zajednička čitaonica #9: Revolucija u KROKODILOVOM Centru – 20. februar

gradski đir

Revolucija je, kaže Ema Goldman, misao pretočena u akciju. Ona, naravno, nije samo to. Revolucija je misao pretvorena u akciju, koja je dalje usmerena u temeljni preokret postojećih odnosa te uspostavu vladavine, neretko diktature, novih društvenih slojeva, klasa i vrednosti, a pre svega onih koji sebe proglašavaju njihovom avangardom. Zajednička čitaonica #9: Revolucija. Učestvuju: Maja Solar i Filip Balunović. Razgovor vodi: Igor Štiks. Izbor revolucionarne poezije raznih autora scenski uobličava i izvodi DAH teatar. KROKODILov Centar za savremenu književnost. Ulaz slobodan.

Mladi na društvenim mrežama u Domu omladine Beograda – 19. februar

gradski đir

U Domu omladine Beograda i tokom 2020. nastavlja se ciklus tribina Mladi i demokratija, u okviru kojeg ćemo se baviti različitim temama u vezi sa razvojem demokratije i demokratskih ideja među mladim ljudima. Prva tribina baviće se mladima iz ugla društvenih mreža.
Primetna je sve veća aktivnost mladih na društvenim mrežama, koje im često služe kao glavno sredstvo komunikacije i razmene informacija.

Dan turske kuhinje u Beogradskom marketu – 20. februar

gradski đir

Beogradski market vas ovog četvrtka poziva na Dan turske kuhinje.
Većina nas je imala priliku da proba bar neki specijalitet koji nam dolazi iz ove zemlje. Njihova hrana predstavlja fuziju zapadne Evrope, Bliskog istoka, centra Azije, Mediterana i Balkana. Prefinjena je, ukusna i često pikantna i začinjena.

Jan Fabr u Beogradu – od 21. februara do 5. aprila

gradski đir

 

Gostovanje Jana Fabra u Beogradu februara 2020. objedinjeno je otvaranjem izložbe Praznik malih prijatelja u Narodnom muzeju u Beogradu, izvođenjem monodrame Noćni pisac u Narodnom pozorištu i objavljivanjem Fabrove treće knjige Noćni dnevnik 1992‒1998.
Jan Fabr uživa međunarodni ugled jednog od najinovativnijih i najsvestranijih ličnosti savremene umetničke scene. Tražeći i uspostavljajući veze između različitih disciplina, otvara nove puteve i mogućnosti interpretacija u oblastima vizuelnih umetnosti, pozorišta i književnosti. Radovi Jana Fabra izlagani su na najznačajnijim međunarodnim izložbama i u muzejima, kao što su Venecijansko bijenale, Dokumenta u Kaselu, Bijenale u Sao Paulu, Luvr, Ermitaž.
Izložba Praznik malih prijatelja biće otvorena 21. februara u 19 u Narodnom muzeju u Beogradu, u Velikoj galeriji, drugi sprat, a moći ćete da je pogledate do 5. aprila 2020. Izložba, čiji je kustos Joana De Vos, bavi se temama koje su fascinirale Fabra kao mladog vizuelnog umetnika. Proučavajući svet insekata, počeo je da stvara sopstveni mitski univerzum usredsređen na život i smrt, lepotu i užas, krhkost i nasilje, smrtnost i večnost, krajnosti koje važno mesto imaju i u Fabrovoj pozorišnoj umetnosti.

gradski đir
Izložba Praznik malih prijatelja je ključna za razumevanje ne samo savremenog vizuelnog stvaralaštva Jana Fabra, već i njegovog pozorišnog i literarnog opusa.
Monodrama Noćni pisac u režiji Jana Fabra, a u izvođenju Slobodana Beštića, biće izvedena 22. februara u 20 sati na Sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, realizuje se na inicijativu Kulturnog centra Beograda, a u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu i pozorišnom trupom Trublejn iz Antverpena.
U ediciji KCB Sam(a) svoj pokret biće objavljena treća knjiga Noćni dnevnik 1992-1998 u prevodu Jelice Novaković Lopušine i ponovljena izdanja prethodno objavljenih knjiga Noćni dnevnik 1978-1984 i Noćni dnevnik 1985-1991.

Danilo Kiš i/ili Bašta, pepeo u Narodnoj biblioteci Srbije – 21. februar

gradski đir

Pozivamo vas da u petak 21. februara, u 19 sati dođete u Atrijum Narodne biblioteke Srbije na program povodom rođendana Danila Kiša pod naslovom Danilo Kiš i/ili Bašta, pepeo.
U razgovoru učestvuju: Tamara Krstić, Irena Javorski, Aleksandar Mandić i Gojko Božović.
Među mnogim povodima za razgovor o Danilu Kišu u ovoj prilici nameću se dve godišnjice iz piščevog života i literature, naime, navršava se 85 godina od rođenja Danila Kiša i 55 godina od prvog objavljivanja romana Bašta, pepeo.
Ulaz je slobodan!

Disco Funk žurka feat. Vasil Hadžimanov  u klubu Soul Society – 22. februar

gradski đir

U klubu Soul Society 22. februara u ulozi disco jockeya će se naći naš proslavljeni i vrsni muzičar Vasil Hadžimanov zajedno sa domaćinom večeri Mikom Aćimovićem, takođe poznatim muzičarem, kompozitorom, dirigentom, ali i članom bendova Đorđe Miljenović, Sunshine, Marčelo. Muzika koju će nam pripremiti ovaj muzički dvojac kao B2B DJs je svakako ona koja je obeležila njihov muzički put i uticala na njihov autorski rad.
Ulaz: 300 dinara. Vrata kluba se otvaraju u 22, rezervacije važe do 22.30.

Predstava Kosa u Kombank dvorani – 22. februar

gradski đir

Predstava Kosa nastala na čuvenom, istoimenom brodvejskom mjuziklu i kultnom filmu Miloša Formana, u izvedbi glumaca Pozorišta mladih i Novosadskog pozorišta, kao i studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, biće odigrana premijerno 22. februara u Kombank dvorani.
Predstava koja je prvi put izvedena decembra 2019. u novosadskom Pozorištu mladih u režiji mađarskog reditelja Petera Telihalija, snažna je i emotivna priča o mladim ljudima koji tragaju za promenom i slobodom.
Predstavu je koreografski uobličio Peter Kovač Geržon, a veliki broj glumaca na sceni će uživo pratiti orkestar pod vođstvom Davida Klema.
Projekat je realizovan u koprodukciji Pozorišta mladih, Novosadskog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad, a pod pokroviteljstvom Ambasade SAD i Grada Novog Sada.