25.11.2019.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 25. novembra do 1. decembra

42 magazin
Promo

Ukoliko ste zbunjeni činjenicom da za koji dan počinje decembar, pa dakle uskoro i nova godina, to samo znači da ste ove godine uspešno đirali. Nastavite u istom ritmu i ove sedmice

dreamlands-2

Vidimo se!

Izložba Lane Vasiljević Silent talk/Nemi govor u Salonu MSUB – do 3. marta 2020.

gradski đir

Foto: Bojana Janjić

Samostalna izložba Lane Vasiljević Silent talk/Nemi govor otvorena je 22. novembra u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Izložba traje do 3. marta 2020. godine.

Poslednja slika o ocu na 25. Festivalu autorskog filma – 25. novembar

gradski đir

Nagrađivani kratki igrani film Posledna slika o ocu imaće svoju domaću premijeru u okviru programa Hrabri Balkan na 25. FAF-u. 25. novembar u 19 sati u Dvorani kulturnog centra Beograda.
Scenarista i reditelj: Stefan Đorđević. Uloge: Igor Benčina, Marko Matić, Marina Redžepović, Silvija Stojanovska, Martin Knapp, Suzana Vuković, Borivoje Božanić.

Prosthetic Pavilion Vol. 2 III u Galeriji Remont – 25. novembar

gradski đir

Izložba Prosthetic Pavilion, Vol. 2 III biće otvorena u ponedeljak 25. novembra u 19 sati u Galeriji Remont, a može se videti u utorak 26. i sredu 27. novembra od 11 do 18 časova.
Fokus izložbe je na elementima apstraktnog, narativnog i angažovanog kao prostetičkog. Manuel DeLada (USA), Kristina Tica (RS), Jonathan Kelham (UK), Miloš Peškir (RS).

Lične stvari u Ostavinskoj galeriji – 25. novembar

gradski đir

Izložba studenata odseka Kamera Fakulteta dramskih umetnosti: Lične stvari.
Autori: Aleksa Bartol, Mladen Teofilović, Đurđina Tomić.
Lične stvari čine fotografski radovi: Dnevnik kamere, Tri priče, Samospoznaja.

Massimo Savić: Vještina Boutique u novom Bitefartcafeu – 26. i 27. novembar

gradski đir

U okviru svoje velike regionalne turneje Vještina Boutique Massimo Savić održaće dva koncerta – 26. i 27. novembra u klubu Bitefartcafe.
Vještina Boutique naziv je velike regionalne turneje u sklopu koje Massimo nastupa u pratnji trija – u sastavu Elvis Stanić, Ivan Popeskić i Henry Radanović.
Ovo je savršena prilika da Massimo još jednom pokaže zašto je jedan od omiljenih muzičkih umetnika, a plan mu je da uz pesme sa slavnog albuma Vještina izvede i neke od svojih najvećih hitova koji su nastali u proteklih 15 godina.
Ulaznice po ceni od 3.000 dinara u prodaji su online i na prodajnim mestima tickets.rs i ddtickets.rs servisa.
Rezervacije na 063/594294 & 063/594054.

Moj jutarnji osmeh na FAF-u – 26. novembar

Domaći film Moj jutarnji smeh debitanta Marka Ðorđevića svoju svetsku premijeru imaće na 25. FAF-u u Kombank dvorani 26. novembra.
Moj jutarnji smeh je priča o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana, koji konačno gubi nevinost.
Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“ i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti.
Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Putopisno predavanje – Indija i Nepal u baru Nula pet – 26. novembar

gradski đir

Nove priče sa putovanja – putopisno predavanje uz fotografije, ovoga puta iz Indije i Nepala – u Nula pet organizuje Jungle Travel – Neobična putovanja za avanturiste i hedoniste.
Vodiči Petar Sretenović i Jelena Praskalo prepričavaće utiske iz Indije i Nepala.
Okupljanje od 18 sati, od 18.30 kreće predavanje, a u 21 svirka.
Ulaz je slobodan ali zbog velikog interesovanja rezervacije su poželjne na 061/6164393 (od 17 do 21).

Koncert Muzikona: nova kompozicija Anje Đorđević na Kolarcu – 28. novembar

gradski đir

Kamerni orkestar Muzikon predstaviće 28. novembra (četvrtak) publici kraj prvog ciklusa, kao i Level Up sezone kroz koncert – Level Up no. 4 – Vrh, u Zadužbini Ilije M. Kolarca od 20 sati. Publika će imati priliku da premijerno čuje delo za dva klavira i orkestar Summertime, Contemplation Under a Sunny Tree kompozitorke Anje Đorđević.
Na koncertu nastupa poznata austrijska pijanistkinja i redovna profesorka Univerziteta Mocarteum – Kordelija Hofer Tojč, kao i jedna od naših najznačajnijih pijanistkinja Minka Popović.
Pored nove kompozicije Anje Đorđević na programu su i dela Leoša Janačeka – Svita za gudački orkestar i Ludviga van Betovena – Koncert za klavir i orkestar broj 4.

IPB tribina Koliko ne znamo? u SKC-u28. novembar

gradski đir

Nakon što je radoznala publika prethodnih sezona punila Veliku salu SKC-a kako bi slušala o onome što iz nauke znamo, okupljamo se sada da pogledamo u drugom smeru – koliko ne znamo. Na tribini Instituta za fiziku u okviru inicijative Nauka kroz priče u četvrtak 28. novembra u 19 sati o nerešenim problemima savremene nauke govore: dr Antun Balaž, Institut za fiziku u Beogradu, dr Aleksej Tarasjev, Institut za biološka istraživanja Siniša Stanković, dr Milan Stojanović, Astronomska opservatorija u Beogradu, dr Miljana Milojević, Filozofski fakultet u Beogradu. Moderator tribine je Slobodan Bubnjević. Ulaz je slobodan.

Skriveni svet minijaturnih portreta u Narodnom muzeju – 28. novembar

gradski đir

Narodni muzej čuva 56 minijaturnih portreta, od kojih većina može stati na dlan. Iako rasprostranjena pojava u novovekovnoj evropskoj kulturi i umetnosti minijaturni portreti su danas u javnosti nedovoljno poznati. O skrivenom svetu minijaturnih portreta iz Narodnog muzeja govoriće u okviru predavanja 28. novembra u 18 časova Sanja Lazić, viši konzervator-restaurator Narodnog muzeja u Beogradu. Predavanje će biti u Atrijumu Muzeja, gde će zainteresovani posetioci moći da saznaju nešto više o tehnici i nameni portreta, kao i o konzervatorskim izazovima i uslovima čuvanja.

A.S. (25) na FAF-u – 28. novembar

Milena Grujić, talentovana mlada rediteljka, prikazaće svoj debitantski film A.S.(25) u Domu omladine Beograda 28. novembra.

Rock opera No2 Live u Sava centru – 28. novembar

gradski đir

Sjajni muzičari Opere Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog Big Benda, sada ujedinjeni pod zajedničkim nazivom Pop’s Orchestra, i izvanredni vokalni i instrumentalni solisti pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika pripremili su nove aranžmane svetskih hitova, zvuk će biti čvršći i sa još više emocija, a muzičari će izvanrednim muziciranjem ponovo spojiti različite muzičke žanrove. Vokalni solisti: Danka Adamov, Dragana Keller, Zoran Šandorov, Mattia Zanatta, Nikola Mijić i specijalni gosti…
Karte možete kupiti na blagajni Sava centra i putem tickets.rs.

Dan finske kuhinje u Beogradskom marketu 28. novembar

gradski đir

Zemlja hiljadu jezera, zemlja koja ima najveći broj sauna po glavi stanovnika, najsrećnija zemlja na svetu… Finska!
U četvrtak 28. novembra od 18 do 23 sati u Beogradskom marketu upoznaćete se sa ukusima i kuhinjom ove prelepe severne zemlje! Finska kuhinja je veoma specifična i odlikuje je prilagođavanje godišnjim dobima – svaki mesec u godini ima i svoje specijalitete. Finci u ishrani koriste dosta žitarica, među kojima je najzastupljeniji raž. Na meniju će se naći: dimljeni losos, juneći gulaš sa pirinčem, vegetarijanski gulaš od tofu sira i slatke rolnice od cimeta.

Who the fuck are you na FAF-u – 28. novembar

Ostvarenje Marine Radmilac Who the fuck are you, koje se žanrovski definiše kao crno-bela psihodelik pank drama, biće prikazano 28. novembra u Dvorani Kulturnog centra.

Njuz turneja 2019: Sadašnjost Srbije u Novom Sadu – 29. novembar

gradski đir

Ekipa satiričnog portala Njuz.net nastavlja svoju turneju Sadašnjost Srbije, u okviru koje će u petak 29. novembra nastupiti u prostorijama NDNV-a s početkom u 19 časova. Njuzovcima će se na ovom događaju pridružiti i gosti sa domaćeg terena, radijski duo Daško Milinović i Mladen Urdarević, popularni Daško i Mlađa.
Koliko su mediji danas slobodni, da li ima pritisaka i kako razlikovati prave vesti od lažnih, samo su neka od pitanja o kojima će biti reči na ovoj tribini. Jedna od tema svakako će biti i uloga humora na medijskoj sceni, kao i uticaj satire na društvo.
Nakon gostovanja u Kragujevcu, ovo je druga u nizu tribina koje će ekipa Njuz.net održati širom Srbije sa ciljem da utiče na razvoj medijskih i novinarskih sloboda, te i da osnaži kritičko mišljenje kod publike.

A sad se spušta veče na FAF-u – 28. novembar

A sad se spušta veče, dokumentarni film Maje Novaković, prikazuje život dve bake koje žive izolovano na brdima istočne Bosne.
Priroda je entitet s kojim bake „pričaju“, osluškuju ga i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života, kao i mukotrpan rad.
Film publika može da pogleda u okviru slota filmova Hrabri Balkan u Domu omladine 28. novembra.

SmartArt – umetnost i nauka u primeni: Od inspiracije do interakcije u Konaku kneginje Ljubice – od 29. novembra do 15. decembra

gradski đir

Povodom Prve međunarodne konferencije SmartArt Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu priređuje izložbu Međunarodna izložba SmartArt – umetnost i nauka u primeni: od inspiracije do interakcije koja će biti otvorena 29. novembra u 19 časova, u Sali pod svodovima Konaka kneginje Ljubice.
Na otvaranju će biti održan i multimedijalni performans tri umetnika: bimanuelno crtanje laserima Ejčija Tosakija (Eiichi Tosaki) sa Univerziteta u Melburnu, Australija, uz muziku Damjana Jovičina (klavir) i Ane Marije Petrović (harfa), sa početkom u 20 časova. Međunarodna izložba SmartArt – umetnost i nauka u primeni: od inspiracije do interakcije objedinjuje radove kojima je osnovna komponenta određen vid saradnje između nauke, umetnosti, inženjerstva, tehnologije, dizajna.
Više od 30 autora u samostalnim i u kolaborativnim projektima donose radove koji su fuzionisali izražajnu snagu umetnosti, kompleksnost naučnih i tehnoloških aspekata, kao i upotrebnu vrednost i komunikativnost, koje pruža dizajn.
Izložba će biti otvorena do 15. decembra.

Chill Jazz Violin – Andrija Abramović u klubu Mestašce – 29. novembar

gradski đir

U Art centru & Jazz Cafe Baru Mestašce (Gospodar Jevremova 25) 29. novembra nastupa Andrija Abramović.
Ulaz/muzički dinar: 250 dinara. Rezervacije na 063 306 248.

1. Festival analognog eksperimentalnog filma Kinoskop – 30. novembar i 1. decembar

gradski đir

Šta je analogni film danas? Ko još snima na filmskoj traci? Odgovore na ova pitanja pokušaće da pruži 1. Festival analognog eksperimentalnog filma Kinoskop, koji će se održati tokom dvodnevne manifestacije (30. novembra i 1. decembra) u beogradskom žarištu alternativne, nezavisne i underground scene, art prostoru – Kvaka 22.
Kinoskop će obuhvatiti široki spektar alternativnih, underground i eksperimentalnih estetika na super 8, 16 mm, 35 mm formatu, kao i realizovanih putem manipulacije „nađenim“ snimcima. U sedam tematskih selekcija koje su se rasprostrle na četrdesetak ostvarenja iz dvadeset zemalja, koje će vam predstaviti veteranski ljubitelji eksperimentalnog filma u nas – Nikola Gocić (filmski pisac i kritičar i vizuelni umetnik) i Marko Milićević (filmski autor i osnivač audio-vizuelne inicijative Kino pleme… Celokupan i detaljan program (na engleskom), kao i raspored projekcija možete pogledati na sajtu Kinoskopa ovde.

Muzičko-poetski kabare Da, to su bili dani u Kombank dvorani – 30. novembar

gradski đir

Tristoto jubilarno izvođenje muzičko-poetskog kabarea Da, to su bili dani biće izvedeno u Velikoj sali Kombank dvorane 30. novembra u 20 sati.
Pored Nebojše Dugalića i Borisa Pingovića na sceni Kombank dvorane nastupiće Nina Ćosić i Voja Savić kao i specijalni gosti koji će doprineti naročitosti ovog  jubilarnog izvođenja. Reč je o kombinaciji muzike, poezije i humorne anegdotske građe, tako da će publika moći da uživa u stihovima naših znamenitih pesnika, kao i u različitim muzičkim žanrovima. Karte su u prodaji na blagajni Kombank dvorane i svim prodajnim mestima Ticketsa.

Majica fest na Dorćol Platzu – 30. novembar

gradski đir

Četvrti Majica fest na Dorćol Platzu održava se 30. novembra u periodu od 10 do 18 sati.
Znate već da je ovo idealna prilika da vidite sva najbolja dizajnerska umeća ovog tipa na jednom mestu i da obogatite garderober.

Peti festival Šonjavka na Dorćol Platzu – 1. decembar

gradski đir

Peto tradicionalno druženje održaće se i ovoga puta na Dorćol Platzu (Dobračina 59), a najmlađe očekuje druženje sa animatorima, sjajna zabava, kvizovi, asocijacije, crtanje, pokloni i još mnogo, mnogo toga!
U okviru Festivala nalazi se i izložbeni deo gde vas očekuju izlagači poput školica sporta, muzike, jezika, matematike, kao i igračke, zdrava hrana, kozmetika za decu i dr.
Grupe: od 11 do 12  i od 13 do 14 sati.
Kupovina karata: Knjižara Dereta, Knez Mihailova 46, Beograd
Cena karte: 300 dinara, broj mesta ograničen.
Odmah pošto je objavljen 2007, Dnevnik šonjavka postao je najčitanija dečja knjiga u Americi, a već naredne godine više od 100.000 primeraka štampano je samo u SAD. Ubrzo Šonjavko postaje hit i u ostatku sveta, a do sada je objavljen u preko 50 zemalja.