17.10.2019.

Korejski street style: Od manje je više do ogromno je sve

Aleksa Odabašić
Pinterest

Opet vas vodimo na ulice Južne Koreje i tražimo inspiraciju za casual dane. Već smo pisali o Gangam Style beauty tendencijama, sad pratimo korejsku modu

korejski street style

Korejci znaju za staro dobro pravilo: manje je više. Samo što ga često ne shvataju bukvalno, već dozvoljavaju sebi da eksperimentišu s materijalima, tonovima, veličinama i printovima. Umesto da svakoga dana govorite kako „nemate šta da obučete“ i kako je „modno tržište u Srbiji nedovoljno sadržajno“, postoji mnogo načina da izgledate modno osvešćeno, ali u isto vreme i casual bez velikih napora.

Gangnam style: Lepota je u (podignutim) kapcima posmatrača(?)

Korejska ulična moda je delom inspirisana hipsterskom potkulturom i K-popom, ali ne morate biti vrstan poznavalac tih termina da biste upotrebili neki od njihovih modnih trikova. Jedno je sigurno – nećete spržiti kredinu karticu u pokušaju da ispratite sve savete koji slede.

img_4077 img_4076 img_4075 img_4074

Manje je više

Ultimativna istina. Retki su pojedinci koji umeju da kombinuju stilove, boje i printove i da pritom zadrže sofisticiran ili najblaže rečeno „ugledan“ izgled. Crna i siva su uvek pri ruci, boja kože je dobrodošla, kao i tamniji tonovi zelene, crvene ili plave. Neon detalji na duksu ili jakni, naočare ili torbica su takođe dobra ideja.

Oversize i unisex odeća

Za Korejce čak i obuća oversize, ali nema potrebe ići u ekstreme. Oversize kaputi, džemperi, košulje i majice koji skrivaju konture vašeg tela dobri su iz dva razloga – ne razmišljate o kilogramima ukoliko ste zakasnili sa dijetom i osećate se maksimalno komforno. Estetika hip-hopa uvek se vraća u modu, a oversize je primenljiv i kod momaka i kod devojaka i podjednako dobro izgleda u oba slučaja. Ulična moda u Koreji pretežno se zasniva na uvlačenju širokih majica u pantalone (koje su podignute do pupka) i stavljanju kaiša sa velikom šnalom. To dodaje vintage vibe i oslobađa vas briga o tome da li vam je neki komad potaman ili ne. Sigurno je veliki i to je dobra vest.

Prstenje, lanci i kajle

Nakit igra veliku ulogu u korejskoj alternativnoj modi. Nema potrebe za skupim prstenjem ili ogrlicama kada u fast-fashion domaćim radnjama u tržnom centru ili Knez Mihailovoj možete kupiti od tri do šest prstena po simboličnoj ceni. Isti slučaj je i sa kajlama – aplikacije za online poručivanje robe su vaši dobri prijatelji. Svakodnevno nude isplative komade nakita. Tri prstena na jednu, četiri na drugu ruku, kajla ili lanac za pantalone i vaš stajling dobija potpuno novu dimenziju. Mnogi street fashion blogeri nose i metalni O-ring koji se stavlja na kaiš pantalona, što dodaje na agresivnosti u modnom smislu.

img_4162 img_4161 img_4160

Veliki rančevi i torbe

Detaljisanje oko toga da li vam se ranac ili torba slažu uz stajling potpuno je prevaziđena tema. Veliki crni ranac ili oversize torba na jedno rame postale su multipraktične – u nju vam staje apsolutno sve i vizuelno se slaže uz vaše casual izdanje.
Osim velikih torbi i rančeva, Korejci potenciraju i male torbice koje nose oko struka ili preko grudi, što je od nedavno trend i kod nas. Pa eto ideje.

Čarape kao modni detalj

Šarene, jednobojne, sa printom ili bez njega, sa porukama koje iskazuju vaše stavove i raspoloženje, sa likom iz vašeg omiljenog filma ili serije – čarape su efektan a jednostavan modni detalj. Alternativni blogeri u Koreji uz ovo praktikuju tričetvrt pantalone i velike Balenciaga patike kako bi još više istakli moć ovog jednostavnog detalja. Pored brenda Balenciaga, poznati svetski brend Vetements inspirisan je korejskom uličnom modom, što svakodnevno prikazuje kroz svoje kolekcije.

Balenciaga: Put od Cristóbala do Demne dug 99 godina

Lateks i koža za one smelije

Ukoliko ste ljubitelj sado-mazo detalja, agresivnog goth izgleda, te ukoliko vodite računa o specijalnim prilikama, suknjom ili jaknom od lateksa zasigurno ćete skrenuti pažnju na sebe. U Koreji postoji goth street style kao zaseban pravac, u kom se kombinuju koža, lateks, mračna šminka, sočiva u boji i oversize dukserice.

Festivalska moda u stilu Mad Maxa

Stav ne smete zaboraviti

Kada se odlučite da primenite ove savete, setite se najvažnijeg – a to je stav. Bez njega će i najatraktivnija stvar izgledati obično, a vi ćete se utopiti u bezličnu masu. Samopouzdanje je najvažniji modni detalj koji niko neće moći da iznese na isti način kao i vi.

img_4167 img_4165 img_4164