12.03.2018.

Bullet journal ili – kako sam organizovala duh i vreme

Maja Radivojević
Maja Radivojević

Život u svesci: Kako sam, konačno, uredila sve životne stranice

Bullet journal

Jasno nam je da ili – vreme prolazi brže (što je po zakonima fizike malo moguće) – ili nam je egzistencijalni ritam poludeo. Šta god da je u pitanju, dobra organizacija je imperativ rapidne današnjice. Putujući kroz svetove organizacije, došla sam i do Njegovog visočanstva, koncepta bullet journala. O čemu je, naime, reč?
Bullet planer nije planer – ili bar ne u klasičnom smislu te reči. Bullet dnevnik je svojevrsni umetnički izraz plana vašeg života. Za početak vam treba prazna sveska. Može biti mala, velika, sa lepim ili manje lepim dizajnom naslovne strane. Ali važno je da unutrašnjost bude tabula rasa. Tu nastupate vi, na toj praznini otpočinjete putovanje, što je možda najbolji opis za koncept bullet planera. Meditativno putovanje kroz život i ideje.

Bullet planer je ponosni naslednik planera, a u svetu fanatika – doveden je do estetske perfekcije koja proizvodi mala umetnička dela

Koncept BuJo (kako ga još nazivaju) otkrila sam sasvim slučajno, kopajući po Pinterestu i rešila da se i ja otisnem na to putešestvije. Šta razlikuje BuJo od standardnog planera, osim što je u pitanju samo prazna sveska? Za početak, potpuno je personalizovan. Ja sam kreator sadržaja, lista, citata, ilustracija. Za BuJo ne postoji tačno utvrđena forma jer to je i ideja – da vas niko formalno ne ograničava, ali postoji niz predloga i inspiracija. Ideje vam mogu biti stimulansi, ali ne morate nužno pratiti ništa od toga, možete sve sami da smislite. Istina, idejni kreator ovog koncepta (Rajder Kerol) ima neke osnovne smernice, na primer: zgodno je imati indeks, tj. sadržaj, ali ja se ne držim toga. Bullet planer je ponosni naslednik planera, a u svetu fanatika – doveden je do estetske perfekcije koja proizvodi mala umetnička dela.

Bullet journal

Da predupredim zapitanost, ne – ne morate biti umetnik ili kaligraf da biste se ovim bavili. Ovo nije bavljenje, već zabavljanje. To je samo vaš izraz, a ko zna – možda i probudite nekog zaspalog kaligrafa u sebi.
Fotografije će vam ilustrovati moć ove alatke, ali i njenu potencijalnu estetsku dimenziju. Ja ću vas provesti kroz galeriju, a zatim vam reći kako da se u tom moru ideja snađete. Isprva sam i ja bila zbunjena. Vremenom shvatite da vam nije potrebno sve, već samo ono što ćete prilagoditi svojim potrebama i raspoloženju.
Prvo i poslednje pravilo je – nema pravila. Stvarate ih u ritmu svojih koraka, a onda ih vi i menjate, ako vam se ritam promeni i zaplešete baš na drugu notu. Ovo su neki primeri malih putovanja:

1. Ne mora biti početak godine. Bullet možete početi 26. marta. Ili 7. maja. Ne morate se zanositi lepotama početka nove godine, nova godina može da vam počne i usred marta. Kad zaboravite na to ograničenje, nešto lepo naslikate. Ja sam izabrala da na levoj strani dam ton svojoj godini i koristila sam vodene boje u olovci i Faber Castell B artist pen, a na desnoj sam skicirala kalendar za 2018. godinu.

Bullet journal

2. Sledeće su ciljevi. To vam je već poznato. Ciljevi dolaze u svim formama i oblicima, kod mene su došli u vidu planine, jer do nje se mora stići.

Bullet journal

3. Ovde vidite spisak knjiga koje želim da pročitam ili ponovo pročitam. Postoji niz varijacija kako da to uradite. Može se primeniti na filmove, pozorišne predstave, hranu koju želite da probate. NA SVE! Jer BuJo je to – sve što čini vaš život smislenim, a ovde ga samo prenosite i postajete svoj asistent.

Bullet journal

4. Početak meseca. Svaki mesec ima sličnu dinamiku, ali vi možete da menjate sve, svaku stavku. Ako otkrijete da vam nešto i nije bilo toliko korisno, izbacite to. Ako želite nešto novo na čemu biste radili, recimo plan za dijetu, samo dodajte novu stranu. Ja mesec tradicionalno otpočinjem jednom To do listom koja se odnosi na planove za ceo mesec. To su, znate, one krupne stvari koje morate da uradite (ili ih, možda, odlažete).

Bullet journal

5. Tu je i kalendar za tekući mesec, u koji upisujete važne stavke ili možda potpuno banalne stari. Npr. Januar, 16: nasmejati nekog.

6. Sleep tracker (odnosno praćenje spavanja). Možda vas ovo zbuni, pa pomislite – šta će mi to, znam kad ustajem i kad radim. E pa, ja ne znam. BuJo me motiviše da to saznam. Napravila sam plan da pratim dane, broj sati i vreme spavanja, da bih imala okvirnu sliku i narednog meseca pokušala da promenim ono što ne štima. Ranoranilac ste, imate savršeni ritam, ustajete vredno u sedam, pijete vodu s limunom i smoothie, a onda sveži hrlite u dan – naravno da vam ovakva strana ne treba. Ali možda, možda ne pijete dovoljno tečnosti i bežite od vode kao da vam je krvni neprijatelj? Onda možete da napravite drugačiju tabelu.

Bullet journal

7. Budžet/štednja/kapitalizam i ostali -izmi. Kršim svoje pravilo da nema pravila. Ovo treba da poseduje svaki građanin brdovitog nam Balkana. Ja sam svoj nacrt ovako skicirala: a) imam prihode, b) a tek što imam rashode. Kao što vidite, tu stavljam one stalne troškove i one koji dolaze tog meseca, a onda upisujem koliko je potrošeno od očekivanog. Na kraju imam kvadratić za štednju. Nije baš veliki, ali je ipak kvadratić.

Bullet journal

8. Mood tracker (odnosno praćenje raspoloženja). Da li vam je ovo potrebno? Može biti. Ovo je jedan način da pratite svoje raspoloženje, stanje uma i duha. Metodom colour coordination pripisala sam određene boje stanjima (nasumično, mada je jasno da za tugu ide samo plava jer bluz je tuga). A onda u skladu sa tim kako se osećam bojim ovaj krug iscrtan šestarom (da, to je ono što smo koristili na OTO-u – čitaj: opštetehničko obrazovanje). Svakog meseca menjam formate, isključivo jer me to beskrajno zabavlja.

Bullet journal

9. Tu su i nedeljni planovi. Oni se menjaju u skladu sa mesecom i inspiracijom. Uglavnom imam temu za određeni mesec. Često je predvidiva (decembar je, naravno, u znaku pahulja i snega).

10. Naravno, sve možete dopuniti ilustracijama, citatima, dnevničkim zapisima, poezijom, tačkama, mandalama, a ne morate ničim.

Bullet journal

11. Zadnji deo svog planera odredila sam za neke dodatne stavke. Tu su rođendani, recepti i tome slično.

Bullet journal

12. Ukoliko želite da sve izgleda estetski lepo i ne težite minimalizmu, a malo vam manjka tehničkog smisla, uvek možete da štampate gotove printables, sličice i da zalepite običnim školskim lepkom. Ideja je pregršt.

Sada nešto što se izvesno nameće kao pitanje – koliko mi ovo oduzima vremena? Oduzima neko vreme, uistinu. Ali to je vreme koje bih uludo protraćila vrteći besmislene internet stranice. A neće mi oduzeti vreme za čitanje Tihog Dona – zato i imam plan, Šolohov mi je stalno ispred. I to „oduzeto“ vreme je neki vid kreativnog procesa, a sve što spada u kreativni proces je dobro iskorišćeno vreme. Bullet planer je sada mali vodič kroz sve moje hodnike i predvorja.

Prvo i poslednje pravilo je – nema pravila. Stvarate ih u ritmu svojih koraka, a onda ih vi i menjate, ako vam se ritam promeni i zaplešete baš na drugu notu

Ono što vam mogu reći, kada je o dodatnom materijalu reč, naše knjižare i hobi prodavnice nisu toliko opremljene, ali postajemo sve ozbiljniji i u vezi sa tim. Mesta na kojim ja pazarim su obične i malo bolje opremljene knjižare za razne hemijske, markere, lenjire, gumice i osnove. Pikanterije poput bojica koje se u dodiru sa vodom pretvaraju u vodene boje nabavljam u knjižari Ars (Ima u Rajićevoj, Stadionu i u Ušću). Tamo možete naći i Winsor&Newton program markera, ali oni propuštaju kroz običan papir. U knjižari Office 1, u Ilije Garašanina, možete naći veliki izbor markera-četkica (marka Tombow je trenutno vodeća u svetu).

bullet journal

Kada je pak reč o scrapbook dodacima i selotejpu sa desenom (washi tapes) – u Modelini možete pronaći veliki izbor hobi materijala. Washi se kod nas može iskopati kod komšija Kineza, ali oni malo privlačniji se teže nalaze, a ako ih i nađete – često budu precenjeni, zato ih nabavljam po inostranstvu, a uvek je i dobrodošao Ali, ko voli da poručuje sa neta.

Bullet dnevnik je svojevrsni umetnički izraz plana vašeg života

Stikere skupljam na raznim stranama, a često i sama štampam, pravim, lepim.
A to su samo dodaci. Apsolutno sve možete uraditi jednom olovkom. Nadam se da vas je ovo mikroputovanje malo zainteresovalo i da ćete, još jednom, pokušati da organizujete svoje telo i duh. Možda zvučim kao jedna od onih knjiga samopomoći, kojih se najčešće grozim, ali ne lažem, ova kreativna meditacija je moja samopomoć i stvarno radi.

Bullet journal