09.09.2019.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 9. do 15. septembra

42 magazin
Promo

Za kraj leta đirajte na vetru i posetite neki od predloženih događaja

gradski đir


Vidimo se!


Retrospektivna izložba Ljube Popovića u Galeriji SANU – do 20. oktobra

gradski đir

U Galeriji SANU 4. septembra otvorena je retrospektivna izložba jednog od najvećih savremenih srpskih slikara svetskog formata Ljube Popovića (1934‒2016).
Reč je o izložbi na koju se čekalo gotovo četvrt veka, a koji ovaj akademik nije. Autori postavke su istoričar umetnosti Nikola Kusovac i arhitekta, novinar i saputnica Ljube Popovića Slavica Batos, dok je za grafički dizajn izložbe i kataloga bio zadužen Branko Gavrić. Retrospektivna izložba slika Ljube Popovića jedna je od najznačajnijih ikad priređenih, kako na tlu Srbije tako i u inostranstvu, a objedinjuje 45 dela, uglavnom velikih formata, iz svih perioda stvaralaštva umetnika i pruža kompletan uvid u njegovu šest decenija dugu slikarsku karijeru. Sva dela su pozajmljena iz muzejskih i privatnih kolekcija sa područja Srbije. Izložbu možete videti do 20. oktobra.

Slike iz Amerike: šetnja kroz privatni foto-album – 9. septembar

gradski đir

Američki kutak Beograd i Dom omladine Beograda
Predavač je prof. dr Radina Vučetić, vanredna profesorka i upravnica Centra za američke studije Filozofskog fakulteta u Beogradu. Koristeći svoj privatni foto-album, vodi vas na proputovanje kroz Ameriku – od Njujorka, preko Bostona i Vašingtona, sve do Nju Meksika. Ovo predavanje je prvo u serijalu Amerikom uzduž i popreko: priče naših stipendista, u organizaciji Udruženja Fulbrajt i prijatelji. Prezentacija će se održati na srpskom jeziku u Tribinskoj sali Doma omladine.

Koncerti u septembru 2019. u Kulturnom centru Beograda – 9, 12. i 13. septembar

gradski đir

Stare lokacije, poznata imena i novi talenti očekuju vas i ovog muzičkog septembra.
Galerija Artget, Trg republike 5/I
Ponedeljak 9. septembar Koncert u galeriji: 20.00 – Dušan Marković, klavir;
21.00 – Marija Gluvakov Medenica, klavir; Svečana sala Skupštine grada
Četvrtak 12. septembar Koncert u galeriji: 20.00 –Ivan Meleš, klavir Galerija Artget, Trg republike 5/I
Petak 13. septembar Klara Šuman – žena ispred svog vremena – 200 godina od rođenja pijanistkinje i kompozitorke; 20.00 Introdukcija – Liebst du um Schönheit; nastupaju: Jasmina Raković, Ana Cvetković-Stojnić, Rastko Spasojčević, Ružica Gojković.

Festival S.U.T.R.A. 2019: U ime algoritma – od 10. do 23. septembra

gradski đir

Od 10. do 23. septembra Muzej nauke i tehnike organizovaće Festival S.U.T.R.A. 2019, posvećen spoju nauke, tehnologije i umetnosti. U centru pažnje su visokotehnološke teme i fenomeni: veštačka inteligencija i lažne vesti. Kroz forme izložbe, razgovora i radionice, tokom manifestacije su iz različitih uglova i perspektiva istraživane navedene teme, od naučnih i umetničkih istraživanja, pa sve do umetničkih i naučnih vizija, i to kako i na koji način one menjaju i usmeravaju našu stvarnost, naše S.U.T.R.A. Autor, selektor i osnivač Festivala je kustos Muzeja nauke i tehnike Ivan Stanić.

Apgrade festival 2019 u Luci Beograd – od 12. do 15. septembra

gradski đir

Najveći do sada Apgrade festival biće održan od 12. do 15. septembra na novoj lokaciji – u izazovnom prostoru Luke Beograd. Tokom četiri dana festivala, nastupiće neka od najtraženijih imena svetske elektronske scene – Laurent Garnier, Tale of Us, Helena Hauff, Moodymann, David August i Matthew Jonson i još 20 izvođača.
Novo izdanje Apgrade festivala, u četvrtak 12. septembra otvara David August, podršku za tehno wunderkinda pružiće italijanska di-džej zvezda i zagovornica vinila Paquita Gordon, kao i Kristijan Molnar.
Na festivalu nastupaju i R.O.S.H. i Ali Güney, tehno boy band Fjaak, kao i Red Light Radio selektor Orpheu The Wizard, 33.10.3402, Aaska, Tijana T,  Runy i Akioki, Skee Mask, pariski mastermajnd elektronske eklektike Low Jack, Regen, kao i SAUD iz kolektiva SUTRA, Phillie P i DJ Brka… Sve detalje možete pronaći na linku OVDE.

Promocija knjige Lanac slobode Zorana Ćirića u Poletu – 12. septembar

gradski đir

Zoran Ćirić, suvereni vladar žestoke proze, izašao je ponovo na srpsku scenu s novim romanom Lanac slobode. Pozivamo vas na razgovor o ovoj knjizi za koju kažu da je sinteza Čendlera i Filipa K. Dika uz nihilstičko poentiranje za kakvo je sposoban samo Selin. Beskompromisan, provokativan, oštrog jezika i još oštrijeg pera, „jedini rokenrol pisac u zemlji“, Magični Ćira garantuje književno veče puno zabave. O knjizi govore: Zoran Ćirić, autor, Aleksandar Šurbatović, urednik izdanja. Više o knjizi na linku ovom.

Samit nesvrstanih: Festival skejtborda i umetnosti u Beogradu – od 12. do 15. septembra

gradski đir

Od 12. do 15. septembra 2019. biće održano prvo izdanje festivala skejtborda i umetnosti u Beogradu – Samit nesvrstanih.
Za četiri dana produženog vikenda Beograd će biti mnogim skejtborderima centralno mesto na Balkanu, a najbolje daske će ujedinjeno voziti ulicama grada.
Samit nesvrstanih je pre dve godine nastao kao ulično skejt takmičenje, a prerastao je u četvorodnevni festival obogaćen izlagačkim radom, filmskim projekcijama, muzičkim programom kao i DIY i video-foto radionicama. Samit nesvrstanih je jedinstveni festival multimedijalnog sadržaja koji okuplja najbolje skejtere, umetnike i brojne goste iz Evrope i sveta.
Program traje od jutarnjih do kasnih večernjih časova na različitim lokacijama u gradu: Kvaka 22, Dom omladine Beograda, Dorćol Platz, klubovi DIM i Drugstore. Svakodnevne radionice koje počinju u podne vodiće Tomaš Šantl i Raul Žgomba (foto-video radionica) i Boldrider Crew (DIY). Večernji program je multimedijalnog karaktera (izložbe, projekcije, muzički program) i dešava se na više gradskih lokacija.
Centralni događaj festivala je skejt takmičenje 14. septembra; vozi se kroz grad sa fokusom na dve lokacije: Trg Slavija, Savski kej (kod Zappa barke).
Svi detalji na linku OVDE.

Ponoćni ekspres u Jugoslovenskoj kinoteci – 12. septembar

gradski đir

Oliver Stoun dobio je Oskara za najbolji adaptirani scenario za rad na ovom filmu. Džordžo Moroder je dobio Oskara za najoriginalniju muziku s uvodnom pesmom Krisa Beneta. Reditelj: Alan Parker.
Jugoslovenska kinoteka, Mala sala, Uzun Mirkova 1.

Fijuk sajam u Imago Clubu – 13. septembar

gradski đir

Sve sam car do cara, sve sam izdavač do izlagača. Na petak 13. sve će biti u redu. Pet minuta do ponoći nastupa Vatreni poljubac. Prodaja karata po ceni od samo 300 dinara na ulazu od 22 sata.
U Uličnoj galeriji u 20 otvaranje izložbe Sve car do cara Žoane (Johanna Marcadé-Mot), žive veze između kolektiva Turbo Comix, Fijuka i Matrijaršije, koja je došla u Srbiju pre 10 godina i postala svima najbolja drugarica. Pogledajte kako će se ovog puta ova majstorica fotošopa poigrati sa živim svetom naše planete.
Više na linku OVDE.

Break the FAKE – Tribina o lažnim vestima i manipulacijama na Dorćol Platzu – 13. septembar

gradski đir

Break the FAKE – tribina o lažnim vestima i medijskim manipulacijama će sa stručnjacima/kinjama iz oblasti medija i novinarstva, govoriti o lažnim vestima, eri postistine, medijskim manipulacijama i o kreiranju alternativnih činjenica za isto tako kreiranu, izmišljenu stvarnost. Učesnici i učesnice tribine su: Ana Martinoli, Fakultet dramskih umetnosti; Jovana Gligorijević, Nedeljnik Vreme, Vesna Radojević, KRIK – Mreža za istraživanje kriminala i korupcije; Marko Dražić, Njuz.net; Milovan Nikolić, FakeNews Tragač Željko Bodrožić, Nezavisno udruženje novinara Srbije
Razgovor moderira Vojkan Arsić, reditelj i direktor Centra E8.

Gramophonedzie #3 Live u Knap Clubu – 13. septembar

gradski đir

Jedan od jedinstvenih umetnika na sceni elektronske muzike, Gramophonedzie ne prestaje da stvara i konstantno iznenađuje. Ovog puta donosi novu dimenziju jedinstvenog stila u kojem spaja ženski MC i zvuk trube kreirajući fuziju s house beatom.
Gramophonedzie #3 Live, Knap Club (Đušina 5) u petak 13. septembar a od 22 sata.
Karte staju 400 dinara (Yugovinyl, Cetinjska 15), na vratima 500, a posle 1 čas 300 dinara.

Belgrade Pride Drag Show u DOB-u– 13. septembar

gradski đir

Treća tradicionalna Pride Drag žurka počinje od  22.30 u sali Amerikana Doma omladine Beograd, a na njoj nastupaju: Dita von Bill, Alex Electra, Ostroga Mi, Sonja Sajzor, Haus of Flamingo, Spazam Orgazam, Roxanne, Colinda… Cena ulaznice je 300 dinara, a sav prihod ide u fond za podršku LGBT+ osobama Udruženja Da se zna. Žurka je realizovana uz finansijsku podršku kompanije Alexandar Cosmetics.

2. Bolder maraton u BIGZ-u – od 13. do 15. septembra

gradski đir

Zgrada BIGZ-a, peti sprat, mnogo novih smerova, dobra energija i lep pogled na Beograd na 2. Bolder maratonu, od 10 časova. Pridružite nam se, bilo da nikad niste stavili magnezijum na prste ili ga skidate sa njih svakog dana 🙂
Kotizacija za bolder maraton iznosi 1.000 dinara.

Dan pešačenja na Košutnjaku – 14. septembar

gradski đir

Planinarsko-skijaško društvo Kopaonik Beograd 14. septembra organizuje pešačku turu za građane na Košutnjaku .
Polazak u 9 časova ispred pijace na Banovom brdu kod podzemnog prolaza, na raskrsnici Kirovljeve i Požeške ulice. Laka pešačka tura (dužina staze je oko 12 km, visinska razlika oko 100 m, za oko četiri časa umerenog hoda). Staza je potpuno markirana i pristupačna za sve uzraste i fizičke kondicije. Upoznajte stazu i budite vodič svojim prijateljima, jer je to najbliža i najlepša staza u Beogradu. Dovedite i svoje prijatelje, koji nisu planinari. Ne treba prijava, jer ćete biti upisani kada dođete..

DŽEZ ZA DŽ: Miljan Mitrović kvartet – 14. septembar

gradski đir

DŽEZ ZA DŽ u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova posetioci će tokom septembra imati priliku da čuju kvalitetne domaće džez izvođače. Ove subote nastupa džez pijanista i kompozitor Miljan Mitrović, trenutno priprema svoj prvi album, inspirisan tradicionalnim i modernim džezom, a publika programa ima ekskluzivnu priliku da premijerno čuje neke od kompozicija koje će biti objavljene naredne godine. Sa Miljanom nastupaju Boris Šainović (kontrabas), Nikola Radojičić (bubanj) i Aleksandar Petrović (gitara).

Jesenji ukus fest: U službi zdravlja u Kombank dvorani – 14. i 15. septembar

gradski đir

Jesenji ukus fest će se održati 14. i 15. septembra od 10 do 19 časova u Kombank dvorani. Festival će šesti put okupiti najkvalitetnije proizvođače iz Srbije i regiona – sireva, renomiranih vina, domaćih rakija, suhomesnatih proizvoda, slatkiša, džemova, ajvara, uzornih poljoprivrednih proizvođača sa gazdinstava Srbije i našeg regiona uz garancije kvaliteta na vrhunskom nivou. Festival hrane i pića nam ovog puta donosi potpuno nove programe i koncepcije; obogaćene vrhunskim sadržajima i radionicama. Ideja festivala je da svim posetiocima iz zemlje i inostranstva pokažemo i prikažemo kvalitet i nezaboravan doživljaj srpske hrane. Ulaz besplatan.

Nedelja turskog filma – od 15. do 20. septembra

gradski đir

U saradnji sa Domom omladine Beograda, a pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u Beogradu, od 15. do 20. septembra u Velikoj sali DOB-a održaće se Nedelja turskog filma.

Mrnjau vikend – 15. septembar

gradski đir

PlusPlus, Dom omladine Beograda, Veterina Beograd i Društvo Le PETit po osmi put priređuju veliku humanitarnu akciju posvećenu dobrobiti životinja i celoj porodici – Mrnjau vikend! Organizatori pozivaju sve ljubitelje mačaka i one koji će to tek postati: svratite u Dom omladine u nedelju 15. septembra, pronađite i udomite macu svog života i unesite iskricu radosti u svoj dom!