10.10.2019.

Muzej u Beču koji verovatno niste posetili

Aleksa Odabašić
wikiart.org

Spremate se da posetite Beč, opet ili možda prvi put? Znamo šta treba da posetite, a nije na standardnoj turističkoj ruti

muzej Ernst Fuchs

Ukoliko odlučite da odete u Beč na produženi vikend, na jedan kvalitetan restart od Beograda, stresa i žurbe, koji se osećaju u vazduhu, preporučujem vam samo jedno – istraživanje izvan opštepoznatih atrakcija (osim ukoliko vam to nije prva poseta prestonici Austrije). Google je dobar savetnik i lojalan prijatelj, pa ga uvek možete pitati za savet. Evo i ja vam, iz ličnog iskustva, mogu preporučiti – Ernst Fuchs Museum, koji se nalazi na periferiji Beča. U njemu sam ostao četiri sata, a vama savetujem i duže, po mogućstvu do kraja radnog vremena.

muzej Ernst Fuchs

Ernst Fuchs Museum predstavlja kuću koja je pripadala umetniku Ernstu Fuchsu (1930–2015), koji je osnovao umetnički pokret pod nazivom fantastični realizam. Bio je austrijski slikar, dizajner, vajar, arhitekta, scenograf, kompozitor, pesnik i jedan od osnivača Bečke škole fantastičnog realizma. Napuštenu vilu Otto Vagner u Huteldorfu kupio je 1972. godine i u celosti je renovirao. Vila je u međuvremenu postala muzej koji je ime dobio po njemu.

Većina njegovih dela izloženih u muzeju bazira se na misticizmu, ali ne u drevnom ili njemu opozitnom – modernom smislu, već na posebnom preplitanju vere i intuicije, sujeverja i liturgije, jedva primetnog i proročkog

Ekstremi su definisali njegov život i delo – Bog, Eros, vitez, smrt i đavo. Genijalnost se oduvek kretala između krajnosti, pa je tako ovaj umetnik bio neshvaćen i nevoljen od većine, a izvršio je veliki uticaj na tri generacije umetnika koji su bili njegovi studenti, a kasnije i umetnički naslednici.

Umetnička dela inspirisana Art Nouveau estetikom i ekstravagantne prostorije muzeja, prepune detalja i boja, stvaraju efekat vremeplova.

U njegovim slikama primećuje se uticaj Gustava Klimta (pa mu dela obiluju živopisnim bojama i višeslojnim teksturama), potom Salvadora Dalija i Giorgia de Chirica, koje je imao priliku lično da upozna na jednom od putovanja i sa njima postane dobar prijatelj.

Ernst Fuchs nije krio da su mu transcedentalne i religijske teme bile velika inspiracija i večita enigma, što najbolje pokazuju slike Trasformacije mesa, Iskušenje Viktorovo, Raspeće, Psalm 69 i Hrist. Ipak, muzej poseduje i slike koje pokazuju da ovaj umetnik nije bio religijski fanatik, već da je svoju inspiraciju često crpio i iz ezoterije, mitologije, ali i demonologije.

Većina njegovih dela izloženih u muzeju bazira se na misticizmu, ali ne u drevnom ili njemu opozitnom – modernom smislu, već na posebnom preplitanju vere i intuicije, sujeverja i liturgije, jedva primetnog i proročkog. Posmatrajući njegove slike uživo, steći ćete utisak da je reč o Fuchsovom misticizmu koji predstavlja zaseban umetnički pravac.

muzej Ernst Fuchs

Umetnik je više puta izjavio da svojom životnom svrhom smatra stvaranje primenjene umetnosti koja predstavlja plod njegove mašte i koja treba da učini okruženje u kojem živimo lepšim, prijatnijim i humanijim. Sprovođenje te misije prepustio je svojoj ćerki Angeliki, koja muzej vodi u skladu sa zamislima svog oca, pa tako u okviru samog muzeja možete kupiti art printove njegovih najznačajnijih dela, razglednice sa motivima njegovih slika, ali i originalne radove.

Ernst Fuchs Museum predstavlja kuću koja je pripadala umetniku Ernstu Fuchsu, koji je osnovao umetnički pokret pod nazivom fantastični realizam

Pored toga, muzej prodaje i specijalno kreirane stolove, stolice, ogledala u formi mozaika i umetničke objekte napravljene od Tiffany stakla. Ernst je pravio specijalnu seriju akvarela kao inspiraciju i osnovu za kreiranje svega navedenog, što je uspešno realizovala Angelika. Uz svaki komad kupljenog predmeta ili nameštaja, izdaje se i potvrda o autentičnosti sa potpisom Ernsta Fuchsa.

Ernst je u svoju prodajnu kolekciju uvrstio i najfinije oblikovane skulpture koje prikazuju biblijske, erotske i mitološke teme.

Muzej je otvoren svakoga dana od 10 do 16 časova i udaljen je oko 45 minuta od centra grada, pa ako imate u planu odlazak za Beč, poseta ovom mestu doneće vam mnogo više od dobrih Instagram fotografija.