08.03.2018.

Osam filmova koje ne morate da gledate 8. marta

42 magazin
Promo

… a možete, oni su ohrabrenje za svaki dan koji dolazi nakon Dana žena

amelia

Filmovi koje nose snažni ženski likovi jesu apsolutno životno inspirativni i pokretački. I nisu u pitanju filmske superheroine već žene zbog čije su moćne energije, snage i upornosti snimljeni filmovi, neke su stvarne i zbog svojih dela i poduhvata slavne, a neke obične ili izmišljene žene za koje mislimo da su stvarne. Dakle, evo osam filmova koje vode snažni ženski likovi, neke ste verovatno već pogledali, i ne morate da ih gledate danas. Slobodno dodajte na listu filmove o ženama koje vas inspirišu da idete dalje.

Erin Brockovich (2000)

Julia Roberts je Erin Brockovich u filmu zasnovanom na istinitoj priči. Ona je samohrana majka i činovnica koja raskrinkava da moćna korumpirana kompanija truje gradsku vodu. Julia R. Je dobila Oskara, a Erin pokazala da žena može da uradi sve što zamisli u oblastima u kojima dominiraju muškarci.

Amelia (2009)

Zavirite u život legendarne američke pilotkinje Amelia Earhart, koja je nestala leteći preko Pacifika 1937. godine u pokušaju da preleti oko sveta. Režiju ovog filma potpisuje Mira Nair.

 Kad jaganjci utihnu (Silence Of The Lambs, 1991)

Jodie Foster je Clarice Starling, agent FBI koji briljira vodeći istragu o masovnom ubici uz pomoć dr Hannibala Lectera. Njega fascinira, a sve ostale muške kolege oduva.

Klavir (The Piano, 1993)

Priča o nemoj pijanistkinji i njenoj pobuni u viktorijansko doba kada za brak bude prodata lokalnom zemljoradniku u divljini kolonizovanog Novog Zeland. Rediteljka Jane Campion.

Frida (2002)

Salma Hayek je Frida, koja je imala samo 20 godina kada se udala za bogatog Diega Riveru, najpoznatijeg meksičkog umetnika. Film je istinita priča o njenom fascinantnom životu, borbi i umetničkim dostignućima.

Boja purpura (The Color Purple, 1985)

Iako sada stvari možda deluju malo bolje, crnkinje su do svojih prava doše kroz istinsku i tešku borbu. Ovo je priča o siromašnoj zlostavljanoj ženi Celie Harris koja utehu dobija od druge dve žene, Shug i Sofia. Ovo je film koji pokazuje da žena ženi može biti najveća podrška.

Sati (The Hours, 2002)

Živote tri žene spaja delo Mrs Dalloway jedne od najvećih feminističkih spisateljica Virginie Woolf. Film maestralno pokazuje borbu žena tri generacije u tri različita razdoblja  i pokazuje suptilnu i komlikovanu suštinu njihovih duša.

Sve o mojoj majci (Todo sobre mi madre/ All About My Mother, 1999)

Kada joj u nesreći pogine sin tinejdžer, Roth napušta Madrid i seli se u Barselonu kakao bi se nosila sa svojom tugom, srela stare prijatelje i možda srela oca dečaka kog nikada nije upoznao.