04.11.2017.

BFW: Ruke u modnom filmu

42 magazin
Đorđe Tomić

Na 42. Belgrade Fashion Weeku veče Vinjeta pokazalo nam je nove sveže ideje dvoje mladih saradnika, a rezultat je modni film koji priča drugačiju priču

23032504_1595279810510095_1938902244143204930_n

Među mnogobrojnim utiscima koje nosimo sa 42. Belgrade Fashion Weeka ističe se nova kolekcija mlade dizajnerke Ivane Vorguce koja nosi naziv Ruke. U razgovoru sa njom saznajemo da inspiracija potiče od istraživanja tradicionalnih dečjih igara, među kojima se nalazi i dobro poznata istoimena igra s kanapom, na našim prostorima popularizovana 80-ih godina prošlog veka u dečjoj emisiji Kolariću paniću.

Tada želimo da saznamo više o tome šta se krije iza svakog konca koji nas je privukao na modelima koji su stajali ispred nas na Vinjetama. Ono što smo i sami primetili jeste to da ovi uniseks komadi objedinjuju najbolje sa muške i ženske strane, pa se u obe verzije modifikuju kroz stil pojedinca koji ih nosi i tako podiže na nov nivo.

„Beskonačan broj kreiranja novih oblika i konstantno traganje za novim načinima preplitanja u okvirima zadatih pravila bili su osnovno polazište za stvaranje kolekcije. Tekstilne modulacije u samoj osnovi nastale su posmatranjem igre i prvenstveno su podstaknute sećanjima i imaginacijom, dok su svoj razvojni put doživele kroz proces posmatranja varijacija oblika koji nastaju tokom igre“, objašnjava Ivana.

Video u kome je akter Vedrana Vukojević, dok je iza kamere Luka Trajković doprineo je vizuelnoj realizaciji čitave ideje od koje polazi inspiracija za kolekciju

Konstrukcijski, kolekcija se sastoji iz amorfno građenih oblika koji su u sukobu sa oštrim, ravnim linijama poteklim iz vojne uniforme s početka 20. veka, dok je kolorit svojevrsna oda likovnim delima Boška Kućanskog iz ciklusa Oktoih simbiotički.

Kolekcija Ruke zasniva se na davnim sećanjima, detinjstvu i relativno bliskoj istoriji, a komadi su tradicionalno, ručno izrađeni, što neka minula vremena oživljava i osavremenjuje.

Da je nismo pitali, ništa od ovoga ne bismo saznali, ali znali smo istog trenutka da nam se dopada ono što stoji ispred nas. A onda je počeo video u kome je akter Vedrana Vukojević, dok je iza kamere Luka Trajković doprineo vizuelnoj realizaciji čitave ideje od koje polazi inspiracija za kolekciju u kojoj su saradnici projekta Textil Užice, M.V.-Tex i St. George.

„Da bi sve što je Ivana zamislila oživelo u filmskoj formi, stvorio sam dve kontrastne, vizuelne celine – modela u urbanoj sredini i apstraktnom snolikom prostoru“, kaže Luka.

https://vimeo.com/240813669