20.12.2016.

Antiejdžing bez upotrebe kozmetičkih preparata

Zorana Blažević
Profimedia

antiaging antiejdzing beauty lepota

Budimo iskreni, ko ne bi želeo da zaustavi starenje? Ipak, novac biste radije ulagali u važnije stvari nego u luksuzne kreme, a estetske korekcije su (pre)skupe i nisu za svačiji džep. Jasno. Šta nam onda preostaje? Odgovor glasi: ultimativni antiejdžing vodič bez upotrebe kozmetičkih preparata. Zahvalićete mi kasnije.

Eliksir mladosti postoji i zove se fotošop. Zato ne podležite surovim marketinškim kampanjama. Verujte mi, otkad sam imala priliku da vidim „sirove“ fotografije javnih ličnosti, sebi sam neuporedivo lepša. Kada pomislim na starenje, prve asocijacije su mi Kate Winslet, Helen Mirren i Monica Bellucci. Živi primeri da je lepota vanvremenska kategorija, da može lepo i dostojanstveno da se stari, što i jeste poenta ovog teksta. Zapravo, ono što me oduševljava jesu smirenost, zadovoljstvo sobom i samopouzdanje kojim odišu ove žene. Takva želim da budem kad porastem. Zanemarite društveno-kulturološki kontekst kome pripadamo i setite se da je starost nekada slavljena kao simbol mudrosti. Budite ponosni na svoje godine, nemojte ih kriti jer one predstavljaju sve ono što ste vi.

FIZIČKA AKTIVNOST Da bismo što duže bili zdravi i mladi, neophodno je vežbanje, što sigurno već znate. Ne budite lenji i izdvojite barem tri sata nedeljno za fizičku aktivnost jer ona predstavlja proces suprotan starenju, oslobađa nas stresa, ubrzava proizvodnju kolagena, održava mišićnu masu i čini zglobove fleksibilnim. Pilates i joga čine čuda za kičmeni stub i učvršćivanje mišića trupa, što za posledicu ima bolje držanje. A čim se ispravite, izgledaćete mlađe, vitkije i bićete samouvereniji – provereno. Dodatni plus vežbanja je to što ubrzava cirkulaciju i čini ten blistavim i svežim. I to bez šminke.

ISHRANA Uravnotežena ishrana trebalo bi da postane naš način života. Ključ je u hidriranju organizma iznutra i konzumiranju hrane koja stimuliše proizvodnju kolagena koja s godinama opada. Jedite zdrave masti, ribu bogatu omega-3 kiselinama, belanca, kao i namirnice koje obiluju antioksidansima poput crvenog, narandžastog i tamnozelenog povrća, agruma i šumskog voća. Neka osnova vaše ishrane budu sveže namirnice, a šećer i prerađenu hranu izbegavajte. Pokušajte da kafu zamenite belim ili zelenim čajem i pijte mnogo vode.

OSTAVITE CIGARETE Pušenje je jedan od najčešćih uzroka prevremenog starenja. Zubi i nokti postaju žuti, a ten suv i sivkast usled smanjenog dotoka krvi i kiseonika. Treba li reći još nešto? E da, ne ludujte sa alkoholom, pošto neumerenost dovodi do dehidratacije kože.

SAN JE NAJDELOTVORNIJI ANTIEJDŽING PREPARAT Potrudite se da vam spavanje bude prioritet i da u snu provedete između sedam i devet sati svake noći. Kada smo neispavani, postajemo iscrpljeni i nervozni i dolazi do lučenja kortizola, hormona stresa koji pogubno utiče na kožu. S druge strane, tokom sna se luči hormon rasta koji usporava starenje, jer čini ten jedrim i elastičnim. Naučite da spavate ne leđima kako biste sprečili nastanak bora na obrazima, čelu i bradi.

ČUVAJTE SE SUNCA Čak 80 odsto vidljivih znakova starenja uzrokovano je spoljašnjim faktorima, pre svega UV zračenjem. Preterano izlaganje suncu dovodi do pojave hiperpigmentacija, staračkih fleka, bora i opuštene kože. Ne zaboravite ni naočare za sunce (kao ni one dioptrijske) da ne biste čkiljili i stvarali bore oko očiju.

PROBUDITE STRAST (U SVAKOM SMISLU) Izvesna istraživanja pokazuju da više seksa, odnosno najmanje tri puta nedeljno, može da učini da izgledate i do 10 godina mlađe. Bitno je da uživate u ljubavi – tako ćete ojačati imunosistem i eliminisati stres. U suprotnom, efekat neće biti isti. Takođe, pronađite hobi koji vas pokreće i ispunjava elanom bilo da je to blogovanje, slikanje ili ples, i prepustite se.

NAUČITE DA REDUKUJETE STRES Uvrstite u svoj raspored meditaciju koja usporava starenje mozga i skreće fokus sa stvari koje vas opterećuju. Provedite 10 ili 20 minuta dnevno tako što ćete opustiti mišiće, zatvoriti oči i koncentrisati se na disanje. Izgovarajte mantru koja će sprečiti misli da lutaju, to može da bude reč, rečenica, molitva ili čak zvuk. Ukoliko vam to nije blisko, možete i da trčite, štrikate ili kuvate – bitno je da ste aktivni i da se radnja ponavlja usredsređujući vas na sadašnjost. Kad god ste u mogućnosti, budite u dodiru sa prirodom, poenta je u tome da se resetujete, odnosno promenite perspektivu.

MENTALNA AKTIVNOST VAŽNA JE KOLIKO I FIZIČKA Smatram da je radoznalost put ka večnoj mladosti, da uvek imamo još toliko toga da naučimo, vidimo, saznamo. Uposlite mozak, upišite se na kurs jezika ili ovladajte novom veštinom kojom ćete unaprediti CV. Čitajte kako biste oplemenili svoje biće i svakim danom postajali bolja verzija sebe. Budite lepi iznutra, pa će se to reflektovati i spolja. I umesto filera nabacite najširi osmeh.

A ako i pored svih ovih saveta želite da imate proverenu negu za lice, pregledajte 42 beauty galeriju.