16.12.2016.

Dođavola sa low carb dijetom

@caradelevingne

cara-delevingne-breakfast

Ono što low carb dijete obećavaju suviše je lepo da bi bilo istinito: mršavljenje bez osećaja gladi i negativnih posledica!

Dijetalni program koji se sastoji od mnogo mesa i sira, bez hleba i krompira, poput Atkinsove dijete koja, pre svega u Americi, predstavlja pravi hype u tzv. dijetetskim režimima ishrane, navodno dovodi do toga da kilogrami odlaze s lakoćom. Međutim, nutricionisti savetuju oprez pri primeni takvog dijetalnog režima. Naime, prema rečima stručnjaka, ne postoji alternativa hlebu od punog zrna, voću i povrću, ali ni kretanju.
Ceo Holivud na Atkinsu: poznate osobe koje slede dijetu kardiologa Roberta Atkinsa su i Jennifer Aniston i Julia Roberts. Atkinsova knjiga je širom sveta prodata u višemilionskom tiražu, program kaže: dozvoljeno je konzumiranje svih namirnica koje u sebi sadrže masti i belančevine, dok su namirnice sa mnogo ugljenih hidrata zabranjene (bar jedan duži vremenski period), kao i voće i povrće.

 Mrzitelj ugljenih hidrata
Ugljeni hidrati, pored masti i belančevina, čine osnovu naše ishrane i daju telu neophodnu energiju. Ako telu trenutno nije potrebno energija, ono ih pretvara u masnoću. Uz Atkinsovu dijetu, izrodile su se i nove varijante dijeta koje ne preporučuju unos „groznih“ ugljenih hidrata, poput dijeta South Beach ili Hollywood Star. Zbog niskog procenta unosa ugljenih hidrata, dijete su dobile zajednički naziv low carb (od engl. carbohydrate). Čak se i teorija evolucije trudi da promoviše ovu vrstu ishrane. Naime, zagriženi sledbenici low carb dijete propagiraju da čovek od najranijeg doba jede meso i ribu, te da su namirnice sa ugljenim hidratima – poput hleba i krompira – došli na meni tek mnogo kasnije u lancu evolucije.

 Nemojte zanemariti rizik od srčanih bolesti
Evropski naučnici su skeptični prema Atkinsovoj dijeti jer povećan unos masti donosi i povećan rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema i začepljenja arterija. Povećan unos belančevina može škoditi i ljudima koji već imaju probleme s bubrezima i jetrom. Osim ozbiljnijih posledica po zdravlje, ova dijeta izaziva i glavobolju, spazam mišića, neprijatan zadah i mučninu.
Naučnici i eksperti kritikuju ovaj restriktivan i striktan način ishrane jer je njegovo kršenje već programirano u procesu skidanja suvišnih kilograma. A dugoročna zamena klasične ishrane ovom dijetom nije moguća zato što će organizam očajnički tražiti i druge namirnice, te dolazimo do trenutka kada uživanje u jelu postaje mučenje. I dovodi do jojo efekta.

Low carb histerija: U SAD se otišlo korak dalje s Atkins-ludilom i fast food lancima restorana, pa McDonalds u svojoj ponudi ima i burger – bez zemičke!

cara delevine low carb

 Low carb histerija u supermarketima i fast food lancima
U Americi vlada globalna low carb histerija: milioni Amerikanaca veruje u proterivanje ugljenih hidrata. Naravno, i njihova prehrambena industrija prepoznala je ovaj fenomen, te je napunila police supermarketa proizvodima koji sadrže ekstra malo ugljenih hidrata – kao što je do pre desetak godina bilo sa proizvodima sa minimum masti, light, no fat, extra light itd. U SAD se otišlo korak dalje i sa fast food lancima, pa tako McDonalds u svojoj ponudi ima i burger – bez zemičke!
Ipak, evropski nutricionisti ostaju složni u činjenici da je uravnotežena ishrana još uvek najzdravija i da nema potrebe za brisanjem ugljenih hidrata iz jelovnika. A da bi izbegli gomilanje kilograma, odnosno podstakli njihovo smanjenje, ishrana treba da bude puna kompleksnih ugljenih hidrata, biljnih vlakana, sa srazmerno malo masti, naročito onih životinjskog porekla. I ne zaboravite fizičku aktivnost: postavite sebi cilj da dnevno pređete 6.000 koraka. Iznenadićete se koliko to malo vremena oduzima, a prosečno sagorevanje energije iznosi oko 300 kcal.
Sudeći po evropskim standardima, preporučeni dnevni unos različitih namirnica je sledeći: 30 grama namirnica bogatih biljnim vlaknima, minimum 50 odsto kompleksnih ugljenih hidrata koji se nalaze u hlebu, testenini, pirinču, žitaricama – po mogućstvu sve od punog zrna – kao i povrće, voće i krompir. Vodite pritom računa da unos belančevina ne bude veći od dva grama po kilogramu vaše telesne težine. Sa mesom smo započeli ovo pisanije, te i završavamo sa njim: treba ga jesti, umereno, bez mnogo masnoće, a najbolji izbor napravićete ako se odlučite za ribu.

Uostalom, ko kaže da iz Holivuda stižu zdrave stvari…