16.11.2017.

#sajamnameštaja: komadi koje želimo u kući – odmah!

Andrijana Živković
42 magazin

TOP 10 štandova koji su nas privukli na Sajmu nameštaja – ovo su komadi u koje smo se zaljubili na prvi pogled

Upravo je završen 55. međunarodni sajam nameštaja, opreme i dekoracije. Malo smo prošetali, sumirali utiske sa najboljih štandova i napravili top 10 listu, a onda smo ove komade poželeli da ponesemo kući.

Minimalni dizajn

sajam nameštaja

Na prvi pogled nas je privukla kolekcija Brida stolica kompanije Gir u nekoliko boja, a kada smo zakoračili na njihov štand, shvatili smo da imamo sve za novu dnevnu sobu – kotlić lampa sa potpisom Presek studija, dvosed u dva tona i favorit – ljuljaška od drveta.

Drvo u fokusu

sajam nameštaja

Štand Flame Furniture izdvojio se po muzici, interesovanju posetilaca, ali i komadima koji od momenta kada ih stavite u dom postaju ključni. Njihov nameštaj karakteriše kvalitetan materijal – drvo čiji godovi govore o starosti, precizna izrada i pametan dizajn. Iako je bračni krevet privukao najviše pažnje, naš favorit je umivaonik od jednog komada drveta.

Print na print

sajam nameštaja

Osim nameštaja na štandu Flameovom našao se i Twiga Pattern Bazaar, koji je na licu mesta demonstrirao kako stilizovati komad nameštaja uz pomoć različitih, dinamičnih printova na dekorativnim jastučićima. Grafički, floralni i apstraktni motivi iz njihove ponude jesu ono što će dati dekorativni final touch.

Sve za vaš dom

sajam nameštaja

Distribucija je ove godina pokazala čitav raspon različitih brendova, stilova i komada nameštaja. Međunarodni skup proizvođača dostupan na jednom mestu video se i na Sajmu. Njihov izložbeni prostor imao je u svojoj ponudi najrazličitije komade – od rasvete, preko stolica, do sofa neobičnog dizajna. Mi izdvajamo ove.

Sitnice koje stil znače

sajam nameštaja

Ako ste fanovi dizajnerskog dvojca braće Bouroullec, koji već godinama stvaraju genijalna dela za dekoraciju doma sa Vitra potpisom, njih možete pronaći u Nitea ponudi. Osim čigre stolice, koju su svi probali, nas su privukle dekorativne figure i polica za sitnice.

Vajarski pristup

sajam nameštaja

White Oak je švajcarski proizvođač, a prikazao je kolekciju nameštaja Malin, senzualnih linija, sa strukturom drveta u fokusu. Okrećemo se komodama i kredencima koji se vraćaju na velika vrata, a u njihovom izvođenju dovedenom do savršenstva nimalo ne izgledaju retro. Orman, stočić, polica ili komoda – svaki komad je gotovo vajarsko delo za sebe. Nagradu Zlatni ključ dobili su za najbolju kolekciju, koja broji tek nekoliko komada, ali veliki broj posetilaca dao im je svoj glas kada je reč o utisku.

Neobične forme

sajam nameštaja

Kao i prošle godine, hrvatska kuća Prostoria privukla je pažnju otvorenim štandom na kome su se našli različiti dizajneri. Osim drvenih stolica i čiviluka, tekstilne sofe i fotelje bile su ono što smo želeli da testiramo.

Industrijski pravac

sajam nameštaja

Još jedan dobitnik Zlatnog ključa, ovoga puta za najbolji sajamski nastup, našao se na našoj listi, a reč je o Hard Stuffu. Industrijski dizajn i crveni old school kombi već na početku hale privlačili su ljude. Mi bismo mini-lampe iako nemamo pisaću mašinu.

Spoj zanata i savremenih formi

sajam nameštaja

Hookl und Stool je kompanija koja spaja tradiciju i savremen dizajn. Ovo nije rečenica sa njihovog flajera već naš instant utisak. Kvalitetna koža, ručni rad i pažljivo odabrano drvo su opšte karakteristike, ali kada zagledate detalje, oduševiće vas finalna izrada. Armada Armchair delo je dizajnera Zorana Jedrečića, ali i komad koji odmah želimo da ponesemo kući!

Dizajnerski pristup

sajam nameštaja

Nove ideje, nov pravac razmišljanja i inovacije jesu ono što nas uvek privuče u dizajnerskom sektoru Sajma. Damir Krdžović i Sonja Tonev doneli su duh Skandinavije na svoj štand, a našu pažnju privukla je lampa Conga. Par koraka dalje i nailazimo na rezonantnu kutiju Terca, koja svojim dizajnom menja zvučnik dizajnerske grupe Wood Line. I za kraj, tu je dobitnik nagrade Reddot za 2017. Zoran Mojsilović, čija lampa Blanc Celeste jeste love at first sight!