01.03.2018.

Minimalizam u mini-izdanju

Andrijana Živković
Kaku Ohtaki

Jednostavno rešenje za originalan doživljaj garsonjere

001

Ovaj projekat nije zahtevan, ni komplikovan za izvođenje, baš naprotiv! Većina nas ovo može da realizuje u svom prostoru i to sa malo ulaganja, no minimalistički pristup u dizajnu, ali ni korišćenju prostora i načinu razmišljanja još uvek nije tako popularan kod nas. Ako pomislite da je ovo potencijalno vaš lični i samo vaš stan za odmor u koji možete da pobegnete kad god to poželite i provedete nekoliko sati relaksirajući se uz muziku i dobru kupku ili šoljicu čaja i knjigu… sada zamislite šta taj prostor treba da ima od nameštaja…

garsonjera

Arhitektonski tim Hiroyuki Ogawa Architects nedavno je renovirao prostor malih dimenzija u betonskoj zgradi u Tokiju, kako bi stvorio apartman iliti garsonjeru od samo 34 kvadratna metara koja se može podeliti kliznim drvenim panelima.

Ideja od koje je arhitekta krenuo u kreiranju ovog višenamenskog stana jeste da stvori prostor moji omogućava da se maksimalno opusti um i telo onog ko u njemu boravi

Ovaj stan smešten je u rezidencijalnom delu Tokija između Šibuja i Daikanjama, a simpatičan mini-prostor podeljen je na dva segmenta pomoću kliznih panela koji osim funkcionalne imaju i estetsku primenu, pa je drvo sa cik-cak paternom motiv koji dominira prostorom.

 

Na jednoj strani nalazi se veliki dnevni prostor sa visokim plafonom koji se po potrebi može koristiti kao dnevni boravak, trpezarija ili spavaća soba. Na drugoj strani nalaze se kupatilo, kuhinja i toalet, odnosno polovina velikog kupatila, koja može biti delimično ili potpuno odvojena od glavnog prostora pomoću kliznih panela jer se ne moraju svi otvoriti odjednom, već parcijalno.

garsonjera

‒ Kada se ove dve prostorije povežu, tada se stan može koristiti za aktivnosti kao što je čitanje, uživanje u filmu ili šolji čaja, pa se garsonjera pretvara u prostor dnevnog kupatila – objašnjava nam arhitekta.
Iznad kupatila i kuhinje nalazi se prostor u kupolastiom delu plafona koji se koristi kao potkrovlje, a dva velika staklena prozora stana omogućavaju dotok prirodne svetlosti koja obasjava kako glavni prostor, tako i celo kupatilo.

garsonjera

Neutralna paleta boja kao što su bež-bela i svetle nijanse vizuelno ostavljaju utisak većeg prostora, pa je još u idejnoj fazi projekta odlučeno o tome kada je reč o nameštaju i zidovima, dok su za pod odabrane keramičke obloge kroz ceo prostor koje ostavljaju utisak jedinstva.
Osnovna ideja od koje je arhitekta krenuo u kreiranju ovog višenamenskog stana jeste da stvori prostor moji omogućava da se maksimalno opusti um i telo onog ko u njemu boravi, a to nam potvrđuje i sam Hiroyuki Ogawa koji stoji iza idejnog rešenja.

garsonjera

Dizajn: Hiroyuki Ogawa Architects Inc :Hiroyuki Ogawa, Erika Okamoto
Fotografije: Kaku Ohtaki