22.11.2017.

Kineska biblioteka 21. veka vas posmatra. Pa vi nemojte da čitate

42 magazin
Ossip van Duivenbode

Kako zamišljate biblioteku 21. veka? Jedna je već izgrađena u Kini, pa proverite da li se njen izgled poklapa sa vašom futursitičkom vizijom kuće u kojoj žive knjige

kineska biblioteka

Ukoliko ste se ikada u biblioteci, kraj sveg tog znanja iz knjiga koje vas okružuju, osetili inferiorno, razumemo vas, znamo taj osećaj. Ali ne znamo kako bismo se osećali u futurističkoj, sferičnoj biblioteci koja podseća na svemirski brod, u kojoj se do plafona u kontinuitetu pružaju police, police, police. Koja izgleda kao delo više inteligencije, a u kojoj očekujte samo e-knjige. Ili jednokratne čipove koje vam ugrade npr. u oko.

kineska biblioteka

Na sreću, budućnost k nama još stigla nije, pa još možemo da uživamo u četvrtastim strukturama i mirisu knjiga koji volimo, a koji nije ništa drugo do patina prašine.
Elem, zato su tu Kinezi, zapravo holandski arhitektonski studio MVRDV, koji je projektovao i sagradio javnu biblioteku u kvartu Binhai u Tjencinu (Tianjin), gradu na severoistoku Kine, kao deo većeg kulturnog kvarta koji je osmislio nemački studio GMP.
A ona izgleda nestvarno. Kao džinovsko oko.

kineska biblioteka

Zapravo, atrijum biblioteke Tianjin Binhai dizajniran je da izgleda kao 3D oko kada se gleda kroz zastakljenu fasadu zgrade. Prostor od pet spratova uokviren je policama za knjige od poda do plafona, koje su na različitim nivoima pokrivane kako bi formirale oblik očnog udubljenja, dok svetleća sfera u sredini predstavlja zenicu. Čitava zgrada prati oblik centralne sfere koja se i naziva Oko.

kineska biblioteka

Iza zakrivljenih linija polica nalaze se prostorije u kojima posetioci mogu sedeti i čitati, ali i posmatrati druge kako se napajaju rečima. Police se nastavljaju i preko staklene fasade obrazujući ramove koji odbijaju zrake sunca, a mogu da prime ukupno 1,2 miliona knjiga.

kineska biblioteka

Zdanje ima pet nivoa, a svim prostorima na periferiji enterijera pristupa se iz glavne sale. U prizemlju su prostori za čitanje, na prvom i drugom nivou su čitaonice i dnevni boravak, na poslednja dva sprata kancelarije, kompjuterske i audio sobe, dok su na krovu dve terase. Podzemna etaža obuhvata servisne prostore, skladište za knjige i veliku arhivu.

kineska biblioteka

Suosnivač MVRDV-a Winy Maas opisuje enterijer biblioteke Tianjin Binhai kao kontinuiranu, neprekidnu policu za knjige koja podseća na pećinu i dodaje: „Uglovi i krivine omogućili su da se prostor upotrebi za čitanje, hodanje, sastanke i diskusije, a svi elementi zajedno formiraju oko zgrade: videti i biti viđen.“

kineska biblioteka

Zgradu od 33.700 kvadratnih metara holandska firma uradila je za samo tri godine, a brzina gradnja zadala joj i glavobolje.
Naime, poslednje police iznad atrijuma su trenutno nedostupne jer su, nakon što su planirane sobe za pristup pale, pokrivene perforiranim aluminijumskim pločama sa štampom koja glumi knjige.

kineska biblioteka

Ništa, ipak, nije savršeno. Pa ni taj 21. vek, koji kod nas, srećom, još nije stigao.