25.12.2017.

Zgrada sa efektom vikendice

Andrijana Živković
Albino Garcia

Ne treba vam prostor daleko od grada kada imate arhitekte koji sličan efekat mogu da vam omoguće u naseljenom mestu

zgrada

U potrazi za velikim prozorima, koji omogućavaju dotok prirodnog svetla, zelenila koje odmara oči i prirodnih materijala u prijatnom prostoru nailazimo na ove fotografije. Ono što iznenađuje jeste to da već po sledećoj fotografiji shvatamo da nije reč o vikendici koja se nalazi u prirodi daleko od gradske gužve, već da je reč o zgradi. Ona se nalazi Argentini, u Buenos Ajresu, u naselju Palermo, a ima čak 1.500 kvadratnih metara.

zgrada

Njene dimenzije omogućavaju da bude naseljena velikim brojem ljudi bez prostornog i komfornog kompromisa. Cilj arhitekata iz KG Arquitectura u ovom projektu je da omoguće što više unutrašnjeg prostora, a da to ne utiče na estetski i funkcionalni segment idejnog rešenja.

zgrada

U ovom tipskom planu smeštaja nalaze se su tri fleksibilne jedinice. Oba studija i jedna spavaća soba su u zadnjem delu zgrade i okrenuti ka centru bloka, dok jedinica koja gleda na ulicu može biti sa jednom ili dve spavaće sobe, prema zahtevima korisnika.

zgrada

Na drugom i trećem spratu smeštena su dva dupleksa, svaki sa velikim privatnim otvorenim prostorom. Na vrhu zgrade je stan na tri nivoa sa terasom, dok se odmah pored nalazi otvoreni prostor za rekreaciju, zajednički za sve stanare zgrade.

Ono što iznenađuje jeste to da već po sledećoj fotografiji shvatamo da nije reč o vikendici koja se nalazi u prirodi daleko od gradske gužve, već da je reč o zgradi

Kada je reč o fasadi, ovde su arhitekte koristile velike betonske ploče kako bi prikazali različitu organizaciju prostora.

zgrada

Arhitektonski studio dizajnirao je detalje unutar enterijera, uključujući vrata koja su rađena po meri baš za ovaj prostor, sve metalne elemente, kao i ventilaciju. Prilikom izbora  materijala studio KG Arquitectura odlučio se za drvo unutar prostora, pa ono ostaje tema kroz čitav projekat. Ono nije samo korišćeno u enterijeru već su i eksterijerski elementi obloženi drvetom, pa su tako i parking mesta obogaćena ovim prirodnim materijalom.

zgrada

Dizajn enterijera na petom spratu prilagođen je okruženju. Vrhovi drveća koje se nalazi ispred dosežu do ovog sprata, a tu su najgušće grane, što ovom stanu daje posebnu privilegiju kao što je pogled, ali i regulacija temperature i privatnost. Kada ste ovde budite, ne sumnjamo da zaboravljate da živite u gradu.

zgrada

Dizajn: KG Arquitectura
Arhitekte: Alan Griscan, Ariel Kitay and Nicolas Kitay
Fotografije: Albino Garcia