21.12.2017.

DECEMBARSKA PLAYLISTA: Midnight Orient

42magazin
Ali Türünz

Playlistu kojom ispraćamo 2017. potpisuje Sertac Ogul ispred Midnight Orient party koncepta

dsc_5233

Sertac Ogul došao je iz Istanbula i iz tog lepog grada sa sobom doneo muziku. Iako je advokat po profesiji, di-džejingom se bavi sedam godina, tu pasiju otelotvorio je u vidu žurki Midnight Orient, koje jednom mesečno organizuje u KC Grad, a one u svojoj srži nose muzički začin s Istoka.

Pred dvogodišnjicu postojanja ovog za BG jedinstvenog eventa, pričali smo sa njim o world muzici i domaćoj klabing ekipi, a Sertac nam je pripremio i prigodnu playlistu koja se nalazi na kraju teksta.

Reci nam nešto više o orijentalnom zvuku i kako on rezonira s beogradskom publikom?
Nije to baš Orijent, već zvuk Istoka, i to u širokom smislu, od ovog regiona, preko Severne Afrike, do Dalekog istoka. Ovaj blend nastao je upravo zbog činjenice da sam na početku radio sa lokalcima i imao njihovu punu podršku, na čemu sam zahvalan. Oni su i pomogli da zvuk i cela priča evolvira za dve godine koliko Midnight Orient žurke postoje.

Da li misliš da je takav zvuk trend ili će ostati, menjati forme, razvijati se?
Širom sveta se sve više ljudi fokusira na ono što im nudi blisko okruženje, pa je tako i sa zvukom. Mislim da publika želi da čuje ono što je u neku ruku „njeno“ i što joj je poznato. A pošto ovakav zvuk nije ranije postojao u klabingu, sigurno će se razvijati, menjati forme… ali i, bez sumnje, ostati na sceni.

Misliš li da publika ceni zvuke kompleksnijeg di-džejinga, iako ne znaju šta se tačno događa iza mix pulta?
Mislim da ceni, oseti se kada je atmosfera dobro strukturirana i kada vajb vozi kako treba. Ne mora svako da zna šta koje dugme radi kako bi uživao u muzici, zar ne? Ali, s druge strane, uvek u publici bude i neki kolega di-džej koji tačno zna šta se događa.

Lokalci su pomogli da zvuk i cela priča evolvira tokom ove dve godine koliko Midnight Orient žurke postoje

Veza s publikom je krucijalna za di-džeja, ali je i lako raskidiva. Šta misliš, kako se napravi balans između serviranja onoga što publika želi da čuje i upoznavanja s novim trakama?
Iako nisam imao problema s balansom do sada, mislim da novo mora da dolazi polako. Uvek se trudim da ubacim nove stvari, ali prilagođavam ih s kontekstom žurke, koje se razlikuju. Naravno, fidbek bilo koje vrste je super.

Žurka/ koncert: 1. na kojoj/kom si bio; 2. koju/koji si organizovao ove godine, a pamtićeš je?
Možda Manfredas na 20/44. A što se tiče organizovanja… veče kada je nastupao Acid Pauli. To je bilo pakleno dobro.

dsc_8120

Da li postoji nešto što vas nervira na domaćoj DJ sceni?
Iskreno, ne. Možda bih voleo da ima više ekipa koje posećuju žurke, deluje mi da je krug uzak i dalje.

Muzički žanr koji ne podnosiš?
Ne mrzim nijedan žanr, sve mogu da poslušam. Naravno, postoji neka muzika koju slušam manje… gabber muziku (hardcore tehno), na primer :).

Želeo bih da poradim na nastupima, raznovrsnosti muzike i scenografiji prostora u kom se žurka dešava. Veče kada je nastupala Motus.lumina ekipa jeste dobar primer toga o čemu pričam

Traka koja ti nikada nije dosadila?
SpiritualisedLadies and Gentlemen We are Floating in Space. U stvari, kad razmislim, ceo album je super.

Šta nas čeka na Midnight Orient žurkama u 2018?
Završavamo ovu godinu rođendanskom žurkom koja će se desiti 29. decembra, na kojoj će svirati bend prvi put za dve godine koliko Midnight Orient postoji. To se planira skoro godinu dana i eto – konačno se događa. U pitanju je surf bend, s orijentalnim tvistom, a zove se Moussaka. Ja sam njihov veliki fan. Što se tiče planova za 2018, želeo bih da poradim na nastupima, raznovrsnosti muzike i scenografiji prostora u kom se žurka dešava. Veče kada je nastupala Motus.lumina ekipa jeste dobar primer toga o čemu pričam. Možda bi bilo interesantno da se pojave i neki plesači… ne znam, sve mi to sada deluje zabavno!