08.08.2017.

Monpelje: Festival žive arhitekture

42 magazin
Designboom, Pinterest
Komunikacija između čoveka i okruženja važna je za ravnotežu duha i živog i neživog, za osećanje da živo pripada okruženju neživog koje je ipak živo. Zato se mladim arhitektama iz cele Evrope u Monpeljeu svake godine pruža šansa da delima kažu kako oni razmišljaju o razvoju urbanog okruženja na Festivalu žive arhitekture.
I stvarno, vrlo je živo

Festival žive arhitekture

Festival des Architectures Vives održava se u avgustu svake godine u Monpeljeu, u Francuskoj. U okviru programa dvorišta privatnih hotela u tom gradu otvaraju svoja vrata za hostovanje raznih privremenih instalacija, izložbi i događaja. Stavljajući u fokus projekte mladih arhitekata i urbanista, događaj nastoji da inicira arhitektonsku debatu i razvoj okruženja u postojećem urbanom kontekstu.

Izdanje festivala 2017. ima 12 instalacija mladih arhitekata iz cele Evrope, a sve su živopisne i neobične. Nagrada žirija pripala je instalaciji Paper Cloud napravljenoj od 2.000 listova papira bez korišćenja lepka, a iza nje stoje autori Kazuya Katagiri, Luis Lopez Resendez i Marco Budéus i Studio 3A. Instalacija Immersion od crvenih balona Lucije Pluchino i Rakel Martinez Duran Puente dobila je nagradu publike.

Festival žive arhitekture

Festival des Architectures Vives nastoji da inicira arhitektonsku debatu i razvoj okruženja u postojećem urbanom kontekstu

Posebno je zanimljiva instalacija La Madeleine, živopisna struktura osmišljena da oživi uspomene iz detinjstva.

Festival žive arhitekture

Sve strukture su vredne pažnje, a ovo je prilika da zavirite u istorijska dvorišta Monpeljea i pogledate svih 12 instalacija.

Festival žive arhitekture

Festival žive arhitekture