30.01.2018.

SAD ZNAMO: Zašto zimski sportovi traže vodu i magnezijum

42 magazin
Pixabay

Zima, zima, e pa šta je… Ukoliko volite sneg, skijanje, sankanje, klizanje i uskoro krećete na planinu, morate da znate i koliko su vašem organizmu neophodni hidratacija i magnezijum tokom zimskih sportova

voda s magnezijumom

Ljudi hidrataciju obično povezuju sa suncem, toplotom i fizičkim aktivnostima tokom letnjih dana, a kako osećaj žeđi na niskim temperaturama nije toliko izražen, na nju vrlo često zaboravljaju čak i kad se bave veoma napornim zimskim sportovima.

Takođe, svi znaju da će tokom bilo koje aktivnosti na snegu sagoreti puno kalorija i energije, ali trošiće i vodu iz organizma, koju je potom neophodno nadoknaditi.
Znakovi da je telo nedovoljno hidrirano jesu suvoća usta, osećaj žeđi, malo ili nimalo mokrenja, zbunjenost, vrtoglavica i malaksalost, zbog čega je veoma važno i korisno da se oni što pre prepoznaju, ali pre svega, što je i najbolje, jeste na vreme ih sprečiti.

giphy

Uz to, pojačano znojenje, mokrenje i disanje utiču i na gubitak minerala, odnosno elektrolita iz organizma. Budući da je i magnezijum, koji doprinosi ravnoteži elektrolita, jedan od njih, usled njegovog nedostatka skoro nijedna funkcija u organizmu ne može da se odvija normalno.

Da biste svom telu omogućili da na zimovanju normalno funkcioniše, trebalo bi da znate sledeće tri važne stvari:

voda s magnezijumom

Koliko vode treba piti zimi
Voda čini oko 60 odsto telesne mase odraslog čoveka i ima ključnu ulogu za život jer je neophodna za normalno odvijanje fizičkih i psihičkih funkcija, ali i za termoregulaciju organizma. Takođe, vodu iz organizma gubimo disanjem, znojenjem, mokrenjem i stolicom, a gubitak nadoknađujemo unosom hrane i tečnosti.

Iako se u zimskim uslovima manje znojimo, a hladnoća ne podstiče osećaj žeđi kao vrućina, kad krenemo na skijanje, snowboard, hodanje na skijama ili sankanje, gde se obično provodi i više od pet-šest sati, opasnost od dehidratacije ne treba potceniti.

Pri svakoj sportskoj aktivnosti na snegu valjalo bi da pijete minimum litar i po vode dnevno!

Pri umerenoj aktivnosti i temperaturi vazduha dnevno se preporučuje od šest do osam čaša vode, ali kako se pojačava fizička aktivnost, potrebe za vodom rastu.

Zato će svima koji uživaju u zimskim aktivnostima – uz idealnu užinu koju pruža šaka orašastih plodova i suvog voća, kao izvor ugljenih hidrata, zdravih masnoća i proteina – prirodna mineralna voda bogata magnezijumom.

voda s magnezijumom

Zašto je važan magnezijum
Tokom aktivnosti sportisti i rekreativci, osim vode, iz organizma gube i elektrolite – minerale koje je potrebno nadoknaditi. Pritom, posebnu pažnju treba obratiti na magnezijum, esencijalni mineral za fizičku aktivnost.
Naime, magnezijum učestvuje u pretvaranju hranljivih materija u energiju, doprinosi normalnom funkcionisanju mišića, uključujući srce, kao i sintezi proteina.
Nedostatak magnezijuma povezan je sa grčevima u mišićima, slabošću i neuromuskularnom disfunkcijom, pojavama koje sportisti i rekreativci svakako treba da izbegnu.
Budući da magnezijum učestvuje u ćelijskim reakcijama pri kojima se stvara energija, ključna za svaki vid sportske aktivnosti, moguća posledica njegovog nedovoljnog unosa jesu umor i iscrpljenost.
U vezi sa tim, sprovedeno je zanimljivo istraživanje u polarnim uslovima, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Extreme Physiology & Medicine 2015. godine. Naime, istraživanje je pratilo manju grupu sportista koja je učestvovala u trci dugoj 800 kilometara na Antarktiku, a otkriveno je da su članovi pobedničkog tima unosili četiri puta više magnezijuma u poređenju sa sporijim učesnicima.

Preporučeni dnevni unos magnezijuma iznosi od 320 mg za žene do 420 mg za muškarce, a potrebe u sportu rastu zbog povećanih zahteva za energijom

Zbog rastvorenog oblika koji se dobro apsorbuje iz tankog creva u krvotok, magnezijum koji je prirodno sadržan u mineralnoj vodi kao bikarbonat odlično je i praktično rešenje jer se pijenjem vode ujedno hidrira telo.

voda s magnezijumom

Koje su koristi rehidratacije uz magnezijum
Uobičajeno je da nakon sporta uzimanjem hrane i pića vraćamo organizam u normalno stanje hidriranosti. Pritom, voda koja sadrži magnezijum može dodatno da doprinese funkcionalnoj hidrataciji.
Uz brojne studije koje su pokazale povoljan uticaj magnezijuma na zdravlje kardiovaskularnog sistema, novija istraživanja pokazuju pozitivan efekat magnezijuma na zaštitu ćelija od oksidativnog stresa, kao i imunološku reakciju organizma nakon naporne fizičke aktivnosti.

giphy-sneg

Sve pomenuto sigurno predstavlja važne razloge da se voda bogata magnezijumom nađe u svakom rancu pripremljenom za odlazak na zimovanje.