01.09.2018.

VIKEND-RECEPT: Nasi goreng kakav se sprema na Baliju. Mljac!

Dunja Jovanović

Nakon što su nam fotografi, influenseri i globtroteri Kaća Batuta i Uroš Višekruna (@hiishiiphoto) pričali o Baliju uzduž i popreko, pitali smo ih za recept najboljeg ili najpopularnijeg jela koje su tamo probali

Vikend-recept nasi goreng

Ako ipak ne uspemo da odemo na Bali zaista, onda ćemo pokušati da ukus tog ostrva osetimo u našim, srpskim domovima. Zašto da ne?

Rekli su nam da napravimo Nasi goreng, jelo od, pogađate, pirinča, ali i još nekih zabavnih sastojaka zbog kojih je neophodna mini-avantura i odlazak do čaaaaak novobeogradskog Bloka 70. Jesmo li spremni, kapetane?

Nasi goreng

Evo šta vam je potrebno:

  • 2 šolje pirinča
  • jedna kašika slatkog soja-sosa
  • jedna kašika klasičnog soja-sosa
  • 1/4 šolja ulja od kikirikija (ili kikiriki putera)
  • 4 umućena jaja
  • 1 crni luk, isečen na krupne delove
  • ljuti sos – poželjno je da nabavite ili napravite Sambal oelek (za više informacija o ovom sosu skrolujte na sam kraj teksta)
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 šargarepa
  • file pilećeg belog mesa
  • 300 g kozica
  • 1/4 kineskog kupusa
  • čili papričice (po želji)

Priprema:

1 Skuvajte pirinač bez začina, zatim ga pokrijte i stavite u frižider da odstoji dva sata.
2 U jednoj posudi kombinujte oba soja-sosa i ljuti sos. Ostavite da odstoji.
3 Zagrejte vok dok ne postane vruć. Dodajte kašiku ulja i razmažite je po posudi. Sipajte jednu četvrtinu mućenih jaja i pecite ih u voku dok ne postanu omlet (30 sekundi). Ovaj proces ponovite tri puta, dok ne potrošite jaja. Tanke omlete koje ste dobili – urolajte i iseckajte kao što sečete šunku. Ukoliko vam je ovo mrsko, možete, jednostavno, ispeći jaja na oko.
4 Ostatak ulja zagrejte u voku na visokoj temperaturi. Dodajte sav luk, ljuti sos, šargarepu i škampe. Mešajte jedan minut, a zatim dodajte i piletinu. Pržite sastojke do dva minuta, dok ne porumene. U smesu ubacite pirinač iz frižidera i kupus. Kada se sve zagreje, dodajte naseckan omlet…

Vikend-recept nasi goreng

Bonus saveti:

  • Ako nemate vok, dovoljna je veća šerpa ili lonac.
  • Pirinač dugog zrna najbolji je izbor za pripremu ovog jela. Najukusniji je ako se pripremi dan ranije i ostavi da prenoći.
  • *Sambal oelek je inodnežanski sos spravljen od naseckanih čili paprika, đumbira, luka limunove trave i jabukovog sirćeta. Možete ga lako smućkati sami, a rok trajanja mu je – neograničen.