Nakon što su nam fotografi, influenseri i globtroteri Kaća Batuta i Uroš Višekruna (@hiishiiphoto) pričali o Baliju uzduž i popreko, pitali smo ih za recept najboljeg ili najpopularnijeg jela koje su tamo probali
Ako ipak ne uspemo da odemo na Bali zaista, onda ćemo pokušati da ukus tog ostrva osetimo u našim, srpskim domovima. Zašto da ne?
Rekli su nam da napravimo Nasi goreng, jelo od, pogađate, pirinča, ali i još nekih zabavnih sastojaka zbog kojih je neophodna mini-avantura i odlazak do čaaaaak novobeogradskog Bloka 70. Jesmo li spremni, kapetane?
Nasi goreng
Evo šta vam je potrebno:
- 2 šolje pirinča
- jedna kašika slatkog soja-sosa
- jedna kašika klasičnog soja-sosa
- 1/4 šolja ulja od kikirikija (ili kikiriki putera)
- 4 umućena jaja
- 1 crni luk, isečen na krupne delove
- ljuti sos – poželjno je da nabavite ili napravite Sambal oelek (za više informacija o ovom sosu skrolujte na sam kraj teksta)
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 šargarepa
- file pilećeg belog mesa
- 300 g kozica
- 1/4 kineskog kupusa
- čili papričice (po želji)
Priprema:
1 Skuvajte pirinač bez začina, zatim ga pokrijte i stavite u frižider da odstoji dva sata.
2 U jednoj posudi kombinujte oba soja-sosa i ljuti sos. Ostavite da odstoji.
3 Zagrejte vok dok ne postane vruć. Dodajte kašiku ulja i razmažite je po posudi. Sipajte jednu četvrtinu mućenih jaja i pecite ih u voku dok ne postanu omlet (30 sekundi). Ovaj proces ponovite tri puta, dok ne potrošite jaja. Tanke omlete koje ste dobili – urolajte i iseckajte kao što sečete šunku. Ukoliko vam je ovo mrsko, možete, jednostavno, ispeći jaja na oko.
4 Ostatak ulja zagrejte u voku na visokoj temperaturi. Dodajte sav luk, ljuti sos, šargarepu i škampe. Mešajte jedan minut, a zatim dodajte i piletinu. Pržite sastojke do dva minuta, dok ne porumene. U smesu ubacite pirinač iz frižidera i kupus. Kada se sve zagreje, dodajte naseckan omlet…
Bonus saveti:
- Ako nemate vok, dovoljna je veća šerpa ili lonac.
- Pirinač dugog zrna najbolji je izbor za pripremu ovog jela. Najukusniji je ako se pripremi dan ranije i ostavi da prenoći.
- *Sambal oelek je inodnežanski sos spravljen od naseckanih čili paprika, đumbira, luka limunove trave i jabukovog sirćeta. Možete ga lako smućkati sami, a rok trajanja mu je – neograničen.