03.08.2018.

VIKEND-RECEPT: Savršeno nesavršeni marakuja kolač by Đu’s Homemade

42 magazin
Đu's Homemade

Ovoga puta recept za jedan dizajnerski, kremasti letnji kolač dao nam je Aleksandar Đurić, kreator Đu’s Homemade univerzuma

Đu's Homemeade

Aleksandar nam je već otkrivao tajne recepture koje sam osmišljava, a koje su svi sladokusci mogli da vide na njegovim Facebook i Instagram nalozima, te da ih probaju u Zaokretu. Budući da leto traži nešto lagano, kremasto, voćno, hladno, egzotično, a pritom i vizuelno moćno, nije se mnogo dvoumio oko toga šta biste mogli da spremite ovih dana.

‒ Za vikend-recept odlučio sam se za ovaj jednostavni desert koji ste sigurno viđali po internetu, s tim što sam se ja malo više poigrao formom sa idejom da poslastica stoji sama za sebe. Kao i uvek, želeo bih da naglasim da ne pratite moj recept u potpunosti već sopstvenu intuiciju – rekao nam je Aleksandar i odmah nam dao šlagvort da ovom desertu sponatno damo naziv:

Savršeno nesavršeni marakuja kolač

Potrebno je:

Za kalup
‒ 3-4 povećih šolja
‒ papir za pečenje
‒ gumice za tegle

Za krem
‒ 300 ml kokosovog mleka
‒ 250 g maskarpone sira
‒ 1/2 šolje čia semenki
‒ 2 kašike meda
‒ 1 kašika burbon vanile

Toping
‒ 2 marakuje

Priprema

1. Pripremite kalupe tako što ćete papirom za pečenje ispuniti šolju i napraviti konkavno-konveksni (ispupčeno-izdubljeni) oblik, a zatim gumicom za tegle pričvrstite spolja. Nemojte brinuti o tome što je sve neravno, u tome je i fora. Želimo da dobijemo neku vrstu prirodne forme.

Đu's Homemeade

2. U činiji pomešajte sastojke i mutite ih ručno, ne mikserom, a zatim smesu sipajte u pripremljene kalupe i stavite ih u zamrzivač na dva sata ili dok se smesa skroz ne stegne. Nemojte biti nestrpljivi, od toga zavisi finalni izgled.

3. Nakon što se smesa dovoljno stegla, pažljivo odvojte papir od krema pokušavajući da zadržite čitavu formu u jednom komadu. Postavite na tanjir i polovinu marakuje kašičicom stavite na vrh deserta.

Bon Appetit!

Đu’s Homemade za 42