22.09.2017.

Kako da pronađete soul mate ulje za svoj tip kose

Anamarija Jocić
Instagram

Nauljiti kosu ili nenauljiti kosu? Pokušajte da izgovorite ovo veoma brzo desetak puta.

@khaite_ny lookbook kolekcija za proleće/leto 2018; fotografija: @hannatveite; stajling: @vtraina

@khaite_ny lookbook kolekcija za proleće/leto 2018; fotografija: @hannatveite; stajling: @vtraina

Možda zvuči kao brzalica, ali zapravo je pitanje vrlo realno. Reklame su nas naučile da se ulja za kosu koriste samo ako imate suvu i/ili oštećenu kosu. A da li je zaista tako?

Pokušavajući da odgonetnemo zagonetku – naulijiti ili nenauljiti, došli smo do toga da je tačan odgovor pod brojem 1, ali se tu javlja i novo pitanje – koje vam je onda ulje potrebno, jer, da, neka ulja jesu samo za suvu i/ili oštećenu kosu, ali ulja za kosu imaju mnoge primene. Koriste se za lečenje peruti ili seboreje, oblikovanje lokni ili održavanje boje.

Hajde da malo pričamo o tome, šta mislite?

Ako imate oštećenu kosu:
Vi spadate u ovu kategoriju a) ako se fenirate non-stop, b) pegla vam je najbolji drug, c) rodili ste sa busenom slame na glavi, a vlasi se kidaju i kada se samo češljate.
U svakom slučaju, izaberite ulja bez silikona koja dubinski prodiru u vlas kose. Silikon ima ulogu da zadržava čestice ulja na površini, pa se kosa ne nahrani dubinski. Dakle, nula silikona, plus redovna doza nege prirodnim uljima koja možete naći u svakom supermarketu – čičkovo, orahovo, ulje korijandera, pa čak i suncokretovo! Oh, da.

Ako imate kovrdžavu kosu:
Najkomplikovanije je kada imate kovrdže. Jesu lepe, ali se baaaš teško održavaju. U tom slučaju potrebno vam je ulje koje nije previše masno – a u toj kategoriji nalazi se marokansko. Ono je dovoljno bogato da zaliže gde se zalizati treba, kosa ga lepo apsorbuje, a ne izgleda masno.

Ako imate ravnu kosu koja je farbana i/ili bez sjaja:
Malopre smo silikone branili, a sada ih dozivamo. Ako želite sjaj u kosi, odlučite se upravo za takva. Ipak, birajte ona lakša, ne previše masna i koristite ih u malim dozama – nekoliko kapi nakon feniranja je sasvim dovoljno. Takvo je ulje marule, bogato je vitaminima C i E, tako da je veoma delotvorno u obnavljanju oštećene kose.

Ako imate tanku ili slabu kosu:
Znamo da ste avokado milion puta uslikali za svoj Instagram i stavljali #foodporn haštag, ali – jeste li ga ikada koristili kao dodatak nezi kose? Eto, sada znate, vreme je da počnete. Ako imate tanku kosu, probajte ulje od avokada koje podstiče rast kose i daje joj volumen. Baš nas zanima koliko će vam vremena trebati da počnete da stavljate i #hairporn.

ulja za kosu

Još jednom ponavljamo:
Ne preterujte! Najgora stvar na svetu je kad zamastite kosu – onda vam ne ostaje ništa drugo nego da je ponovo operete, sušite, oblikujete… Počnite sa malom dozom, pa, ako nije dovoljna – polako dodajte malo pomalo dok ne budete zadovoljni.

Bonus savet:
‒ Dodajte jednu kap ulja čička ili oraha ako imate smeđu kosu u vaš balzam kako bi istakli boju i dodatno je nahranili. Ukoliko ste plavuša, birajte ulje kokosa ili maslinovo.

‒ Ako često farbate kosu, jednom nedeljno nanesite dve-tri kapi ulja pre sušenja fenom, a ukoliko je suva i dalje, dodajte još jednu do dve kapi nakon sušenja za visok sjaj.

‒ Ukoliko vam je najusvlja kosa na planeti Zemlji, a možda i šire – nanesite ulje na suvu kosu i držite ga 45 minuta pre pranja.

‒ Imate masno ili suvo teme glave? Vaš lek je ulje čajevog drveta (tea tree). Iako deluje da je reč o dva problema, zapravo su oba uzrokovana hemijskom neravnotežom kože, a ulje čajevog drveta ima anifugalna i antibakterijska svojstva.