26.09.2017.

Sve što treba da znate o hemijskom pilingu

Dunja Jovanović
Instagram @deciem

Pre nekog vremena prijatelj me je pozvao na acid party. Ne, nije ono na šta ste pomislili.
19534318_142589769648999_8369490439140540416_n

Naime, jedan drug iz ekipe je farmaceut, pa prijateljima radi tretmane kiselinama za lice kod kuće. Kad sam to čula, delovalo mi je prestrašno. Pala mi je na pamet scena iz Betmena, kada Džoker (i sam uništen kiselinama) obesi heroja iznad bureta kiseline kako bi ga ubio i/ili unakazio. Kao što svi znamo – Betmen utekne, ali mit o kiselini koja ubija ili uništava lice – ostaje. Tako da, moj stav je bio – kiselini ne prilaziti ukoliko nisi Betmen. A možda ni tad.

kiseline

E onda sam počela da radim u beauty industriji gde se raznorazne kiseline za kožu koriste u galonima – protiv bora, za lečenje bubuljica, za toniranje kože… Doduše, uvek se preporučivalo da se tretmani kiselinama rade u kozmetičkim centrima, što svakako ublažava Betmenfobiju koju imam. Međutim, što se više upoznajem sa njima, saznajem da su određene doze nekih kiselina sasvim okej i za kućnu upotrebu.

Zaštita od UV zraka je alfa i omega zdrave kože, i to imajte na umu UVEK

Kada sam napunila 30 godina, počela sam da koristim retinoičnu kiselinu, u kućnoj varijanti, i evo – sad sam navučena. Iako se koristi protiv pojava znakova starenja na koži, meni je uklonila bubuljice i sad se u nju kunem. Takođe, moj horderski pristup prema beauty proizvodima naveo me je da želim još stvari koje mi verovatno ne trebaju, pa sam mislila i da nabavim AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution brenda The Ordinary, miks kiselina koje čiste pore i vraćaju sjaj tenu.

Da li će raditi ili ne, nemam pojma. Videćemo. U svakom slučaju, ovaj ACID trend me je podstakao da napravim ACID rečnik, za sve one koje zanima upotreba kiselina za lice, a nemaju koga da pitaju. Nakon upotrebe kiselina ponekad će lice biti crveno i ljuštiće se, ali nemojte se plašiti – skidaju se mrtve ćelije kože, čiste se pore. Ipak veoma je bitno da se ne pretera i da se pažljivo izabere ona prava za vaš tip ili problem na koži kog želite da se rešite.

Takođe, važno je znati da se kiseline nanose uveče, na detaljno očišćeno lice. Broj tretmana zavisi od jačine kiseline i tipa vaše kože. Neke se nanose jednom godišnje, neke u nekoliko meseci, a neke možete stavljati par puta nedeljno, pa čak i svakodnevno. Za taj info se konsultujte sa dermatologom. I da – ako koristite kiseline, u vašu svakodnevnu dnevnu rutinu morate uvrstiti i zaštitni faktor jer nakon pilinga koža postaje osetljiva na sunce pa se može desiti da dobijete fleke. Tako da – faktor 30 na lice i bog da vas vidi.

Azelaična kiselina
Tradicionalno se preporučuje za lečenje rozacee, upalnih procesa na koži, crvenila i otoka. Antibakterijska je i osvežava lice. Ako imate problematično lice sklono pojavi bubuljica – ona je vaš novi najbolji prijatelj i srodna duša.

Bademova kiselina
AHA (Alpha Hydroxy Acid) kiselina, dobija se iz gorkih badema. Alfa hidroksilne kiseline koriste se za najčešće probleme kože – poput akni, proširenih ili začepljenih pora, rozacee, stare i suve kože. AHA kiseline su okej, ali se generalno ne preporučuju ljudima sa ožiljcima od akni ili preosetljivom kožom. Pomaže kod raznih pigmentacija i lečenja akni i bubuljica. One koje su u prodaji uglavnom su visokokoncentrisane, ali to ne treba da vas uplaši – sama bademova kiselina je nežnija od ostalih AHA kiselina. Antibakterijska je i bolja za ljude s tamnijom tonom kože.

Citrusna kiselina
Citrusna kiselina spada u AHA kiseline i možete je nabaviti online, u apotekama, parfimerijama. Nakon tretmana koža je glatka, zdravija i mekša. Za razliku od glikolne i mlečne kiseline, ona je relativno slaba, tako da je bezbedna za korišćenje. Ukoliko nemate iskustva sa kiselinama, možda je upravo ova dobra za upoznavanje.

Glukonolakton
Spada u PHA kiseline (Poly Hydroxy Acid). PHA kiseline su alternativa AHA kiselinama. Zbog njihove velike molekularne veličine imaju znatno manje nuspojava i zato su pogodne za osjetljivu i hipersenzibilnu kožu. PHA deluju protivupalno i antioksidativno, hidriraju kožu i rade dobar piling. Osim hidratantnih prednosti, PHA sprečavaju starenje uzrokovano suncem i nisu osetljive na UV zrake kao što je kod AHA. Naravno, zaštita od UV zraka je alfa i omega zdrave kože, i to imajte na umu UVEK.

Glikolna kiselina
Još jedna AHA kiselina. Biljnog je porekla i predstavlja derivat šećerne trske, šećerne repe i nezrelog grožđa. Ona je bezbojna, bezmirisna i higroskopna kristalna materija koja se rastvara u vodi. Sjajna je za ljude s masnom kožom – svojevrsni monarh svih AHA kiselina. Možda je ovo pravo mesto da spomenem – kiseline iz ove grupe rade na površini kože, dok BHA (Beta Hydroxy Acid) prodiru u dublje slojeve. AHA su rastvorljive u vodi i preporučuju se i normalnim tipovima kože (dakle – samo ne osetljivim!). Možete i sami da istražite efekte glikolne kiseline ili pitate svog dermatologa, ali ona je jedna od najefektnijih na tržištu.

Karbolinska kiselina
Poznata i kao – fenol. Ovu kiselinu ne bi trebalo da koristite kod kuće. Zeznuta je i može da ošteti lice, izazove respiratorne probleme i iritacije. Male doze ove kiseline koriste se u kozmetičkoj industriji tako što se kombinuju sa sastojcima koji umiruju lice i smanjuju neželjene efekte, ali – ako ste ACID početnik, ovu zaobiđite.

Mlečna kiselina
Još jedan favorit među AHA kiselinama, sjajan sidekick glikolnoj kiselini. Dobija se iz mleka i šećera, deluje na hiperpigmentacije i reguliše PH kože. Ako je guglate, naići ćete na gomilu članaka koji se odnose na vežbanje i fitnes – naime, kada tokom prevelike fizičke aktivnosti telo gubi kiseonik, karbohidrati se razlažu i stvara se mlečna kiselina, a niko ne želi višak mlečne kiseline u svom organizmu. Imajte na umu da ovo nema nikakve veze s mlečnom kiselinom koja se koristi kao piling.

Jabučna kiselina
AHA kiselina koja se dobija iz jabuka. Snažnija od citrusne, ali manje popularna od glikolne ili mlečne kiseline. Više se koristi u kombinaciji sa drugim AHA kiselinama kako bi pre svega tonirala kožu. Ako je to vaš problem, onda biste mogli malo više da istražite primenu i učinke jabučne kiseline.

Retinoična kiselina
Moja omiljena! Čist vitamin A. Retinol ispravlja fine linije, oštećenja od sunca, leči akne i smanjuje bubuljice. Trik je samo – gde nabaviti. Pazite, mora biti u tubi, a ne u obliku kreme ili ako je rastvor u staklenoj bočici, zato što se kod nas prodaje sve i svašta. Ja koristim The Ordinary Advanced Retinoid 2% i to za sada dva puta nedeljno. Rezultat posle tri meseca korišćenja – bubuljice više nemam ili veoma malo.

Salicilna kiselina
BHA kiselina. Dobija se iz vrbine kore, zimzelenih ulja i/ili slatke breze. Deluje antiseptički, čisti pore i uklanja mrtve ćelije s površine kože. Kao što sam već spomenula BHA kiseline prodiru u dublje slojeve kože, što ih čini idealnim za lečenje akni. Ipak, nisu baš za svakoga, tako da budite veoooma oprezni!

I za kraj, savetovali smo dermatologa! Iako je ceo tekst odobren, rekli su nam da je razlika između kiselina koje se primenjuju kod kuće ili u salonu i ordinacajama velika. Savet je da se sa svakom kiselinom kreće od malih postotaka, pa kako se više koristi, tako se povećava i postotak, međutim, suština nije samo u tome već i u PH vrednosti svake kiseline. PH određuje dubinu penetracije, a bitno je i koliko se drži na licu. U salonima oni tačno znaju računicu, pa ste zato sigurno čuli da se piling voćnim kiselina u nekom salonu radi 20 do 30 min, dok u nekim dermatološkim ordinacijama do 2 minuta. Takođe, učinak tretmana u salonu i kod kuće je nemerljiv, ali i – skuplji.

Dakle, ako ste zapeli za kućnu varijantu – na svakoj kiselini koju kupujete, pažljivo pročitajte uputstva, PH vrednost, količinu kiseline i preporučeno vreme držanja na licu, odgledajte sve YT rivjuove na koje naiđete, a naravno, podrazumeva se da već unapred znate kakav tip kože imate.