07.08.2017.

Navucite se na trčanje

Ukoliko ste se već vratili s odmora, ne budite lenji nego se potrudite da vaša figura koju je more oblikovalo ostane takva – ne morate mnogo da se pomučite!

nike air vapormax

Iako 42 stepena ne predstavljaju idealnu vremensku priliku da se preznojavate u teretani, ne znači da to može da posluži kao adekvatan izgovor da odustanete od vežbanja. Ako pretpostavimo da ste se ulenjili tokom letnjih meseci ili tokom desetak dana provedenih na obali mora, vreme je da se odlučite za nov sistem vežbanja koji će vam dati fizičku i mentalnu snagu da puni energije uplovite u nove radne i privatne pobede. Ali ne samo to, već i da stignete na cilj kao pobednik.

nike air vapormax

Ne morate mnogo da mislite kojoj aktivnosti treba da se prepustite – probajte jednostavno rešenje za koje vam ne trebaju ni posebna oprema, ni posebni uslovi, ni posebna pravila, ni poseban tim. Trčanje je stara i novotkrivena (svakom ko prvi put proba) fizička aktivnost koju svako idealno prilagođava svojim potrebama. Birajte savršenu lokaciju na kojoj ćete vežbati – pored reke, u šumi ili ulicama grada. Zatim odaberite vreme koje vam najviše odgovara, ujutru kada je vazduh još uvek svež i dan još nije uzavreo, ili ste ipak noćni tip, pa čekate da zađe sunce i vetar počne da duva. Idealna stvar je što trčanje možete da kombinujete u skladu sa vašim obavezama ili raspoloženjem – danas mi se ustaje rano, sutra mi se spava jer je vikend, pa pomeram trening za večernji termin – bez telefona, jer sami ste svoj trener.

Nakon šestog kilometra možda osetite da su vam noge teške kao đule, zato vam treba lakoća na stopalima koje će vas pogurati još koji kilometar napred

E da! I sami određujete tempo, brzinu, pređene kilometre, vreme za koje trčite i dinamiku – da li krećete laganijim tempom pa ubrzavate i na kraju finiširate sprintom poslednjih 100 metara i zamišljate da ste Usain Bolt, recimo. Šta god da ste nametnuli sami sebi kao parametre, vremenom ćete ih povećavati, u to ne sumnjajte, pa ćete istovremeno napredovati i kao trkač i kao trener.

Ako se pitate zašto smo sigurni u to, to je zato što je ova aktivnost kao droga, konzumiranje se vremenom povećava, jer ste za vrlo kratko vreme navučeni na trčanje. Ako sumnjate, probajte i uverićete se da je tako. Ukoliko sumnjate već u startu, istinitost ove tvrdnje možete i da izmerite. Jednostavno, skinete Nike aplikaciju za trčanje koja vam iscrtava stazu, pokazuje pređene kilometre, brzinu kojom trčite i ukoliko pređete više nego juče, dobijate pehar! Obaranje ličnog rekorda uz medalju ili pehar je super stvar, za slučaj da vam nedostaje motivacija! A mi imamo još bolju!

Naime, trčanjem se najbrže skidaju suvišni kilogrami, za svega nekoliko dana, baš kada prođe upala i bol u mišićima, videćete kako su vaše noge preoblikovane, a mekani jastučići iliti šlauf koji vam stoji već neko vreme oko struka nestaje, stav vam postaje sinonim za gazelu, a imate snage za maratonske napore. Ovo su fizički benefiti, o mentalnim ćete zaključiti sami, jer reči su suvišne, ali evo par čisto da možete da prepoznate stanje kada se nađete u njemu. Ima onih trkača koji slušaju muziku, tada je važno da birate playlistu koja ima beat u skladu s vašim koracima i samo ga pratite.

Ukoliko spadate u one trkače kojima je muzika suvišna i ne mislite ni o čemu nego kroz znoj izbacujete sve negativne misli nakupljene tokom dana ili nedelja, negde na desetom kilometru osetićete kao da ste se apsolutno mentalno restartovali i umili hladnom vodom lice skinuvši sve negativnosti. Osećaj praznine kada ne mislite ni o čemu o čemu je pisao i Murakami jeste upravo onaj momenat koji vas tera da se navučete na trčanje i da ste i sutradan na stazi.

A sada dolazimo do stavki koja će vam olakšati ovu magičnu aktivnost. Jedina važna stvar o kojoj treba da razmislite pre nego potrčite jesu patike za trčanje. One su vaša podrška i partner koji vam olakšava svaki naredni kilometar. Trebalo bi da budu fleksibilne i da imaju đon koji amortizuje svaki korak. Ako nas pitate za izbor, od mnoštvo modela biramo najnoviji Nike Air Vapor Max koje ponovo aktiviraju vazdušnu revoluciju.

nike air vapormax

Fleksibilni gornji deo sa Nik Flynit tehnologijom i vazdušni Air Max đon čine ovaj model najlakšim do sada. A to je važno jer nakon šestog kilometra možda osetite da su vam noge teške kao đule, zato vam treba lakoća na stopalima koje će vas pogurati još koji kilometar napred. Godine 1987. prvi put je razvijena Air Max linija sa vazdušnim đonom i tada je pokrenuta vazdušna revolucija. Ono što je započelo kao eksperiment u obliku vazdušnih jastuka na đonu ubrzo je evoluiralo u ikonu na stazi i na ulicama.

nike air vapormax

Kada ste rešili ovu stavku, onda vam ostaje ono što ćete obući, izbor je na vama – majica na bretele ili sa rukavima, šorts ili helanke. Ukoliko biste da zaobiđete mrlje od znoja ili na kraju trčanja ne biste da cedite majicu, predlažemo da birate one sa dri fit tehnologijom, čije tkanje momentalno upija svaku kapljicu znoja, pa cilj izgleda kao start bar što se odeće tiče.

Ovo je samo uvod u trčanje, ali s obzirom na to da reči malo toga mogu da vam pokažu, predlažemo da ih testirate na stazi, a ako to uradite posle petnaestog dana, vrlo su velike šanse da ćete tražiti svoje mesto na sledećem maratonu ili bar polumaratonu.