24.04.2017.

Roboti nove generacije uređuju svet

42magazin
Promo

Ovde nije reč o scenariju za holivudski naučnofantastični film, niti o predikcijama kako će izgleda svet u budućnosti, već o sadašnjoj svakodnevici čiji sastavni deo mogu da čine roboti

roboti

Airport Guide robot

Kada se spomenu roboti, verujemo da prvo pomislite na holivudske futurističke filmove. Međutim, ove mašine su danas neprimetni junaci naše svakodnevice, koji ne zahtevaju prostor na televiziji i milionske ugovore. O njihovoj korisnosti svedoči i poreklo korena reči robot koja je nastala od češke reči rabota, što znači rad, iako robotika u svojim izvornim oblicima nije imala veze sa tim, kao ni sa zgodnim herojima ili porušenim zgradama, već, verovali ili ne, sa patkama i vitezima!

Ako se vratimo na početak i njihovo nastajanje, sve je krenulo od nacrta velikog renesansnog umetnika i pronalazača Leonarda da Vinčija još 1495. godine. On je zamislio robota obučenog u viteški oklop, koji je trebalo da oponaša osnovne ljudske pokrete. Dvesta pedeset godina kasnije Žak de Vokasaon uspeo je da napravi automatizovanu mašinu. On je osmislio patku koja vari, doslovce model patke koja je mogla da jede i izbacuje hranu. Od tog trenutka robotika se sve brže razvijala i usavršavala – čak je i Nikola Tesla imao nacrte određenih automata. Razvojem veštačke inteligencije roboti su dobili i mozak, a naučnici su počeli da razumevaju razmere ovih otkrića, pa i da upozoravaju na opasnosti koje nova generacija sve moćnijih mašina može da donese.

O njihovoj korisnosti svedoči i poreklo korena reči robot koja je nastala od češke reči rabota, što znači rad

Kompanija LG Electronics, međutim, ne pravi zastrašujuće robote koji imaju cilj da unište čovečanstvo, već vrlo korisne i simpatične pomoćnike za svaki dan. Jedan od njih – LG Hub robot kreiran je za kućnu upotrebu i služi kao lični asistent. On se povezuje sa drugim smart uređajima, pa mu jednostavnom verbalnom komandom možete narediti da uključi klimu ili promeni ciklus pranja veša. Može se čak i programirati da svakog člana porodice pozdravi na drugačiji način! Njegov rođak Lawn Mowing pobrinuće se za to da vam dvorište i bašta uvek budu uredni, a vi uopšte ne morate da brinete da li će udariti u drvo dok obavlja ovaj posao jer je opremljen senzorom koji prepoznaje prepreke na putu. Treći, Airport Guide robot kreiran je za komercijalnu upotrebu i pomagaće putnicima da se bolje snađu na aerodromima i u hotelima širom sveta. Morate priznati da su ovi zanimljivi pomoćnici mnogo upotrebljiviji od mašine u obliku patke, dok, sa druge strane, ne predstavljaju nikakvu pretnju čovečanstvu.
Holivudski producenti mogu i dalje da stvaraju elektronske distopije, a naučnici da se spore oko toga da li će jednog dana roboti zavladati svetom ili će veštačka inteligencija toliko napredovati da će nam postati prijatelji. Ono što je važno jeste da ćete, zahvaljujući pomoći koju pruža nova serija LG robota, imati vremena da neometano pratite naučna otkrića u ovoj oblasti, čitajući stručnu literaturu ili opušteno gledajući popularne filmove o mašinama sa ljudskim karakteristikama, poput najnovijih Transformersa.

roboti

LG Hub robot