02.03.2020.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 2. do 8. marta

42 magazin
Promo

Ne časite časa, ove sedmice treba da stignete na mnogo mesta, zato birajte mudro

redcharlie-jnzqrd8bx0g-unsplash

Vidmo se

48. FEST: Mater – Glavni takmičarski program – 2. i 3. mart

Nakon godina provedenih u Nemačkoj, Jasna se vraća u Hrvatsku kako bi se brinula o majci, koja je na samrti. Majčino onemoćalo telo, čak i prikovano za krevet, zrači zastrašujućim autoritetom koji se nadvija nad svima u njenoj blizini. Kako dani prolaze Jasna se zapliće u mrežu zameranja od kojih je očajnički pokušavala da pobegne. Hoće li uspeti da se suprotstavi majci ili će konačno nestati pod njenim teškim zagrljajem? (Hrvatska, Srbija, Francuska, BiH, 2019) Režija i scenario: Jure Pavlović. Uloge: Daria Lorenci-Flatz, Neva Rošić, Vera Zima, Anka Vučković, Marijo Jurković, Vinko Vuković, Marija Vrdoljak, Milivoj Barbir, Hrvoje Barbir Barba, Stephan Baumecker, Lili Jelinek, Till Patz…
2. i 3. mart, Kombank dvorana

Izložba studentskih radova u Galeriji FLU – 3. mart

gradski đir

Vajarski odsek FLU u Beogradu otvara 3. marta izložbu studentskih skulptura u metalu, realizovanih u radionici organizovanoj u Železari Smederevo (HBIS GROUP SERBIA) u Galeriji FLU.

Izložba Padobranac Marije Đeranović u Francuskom institutu – 3. mart

gradski đir

Prateći svoju uredničku liniju promovisanja strip autorki u Srbiji, Francuski institut vas poziva da se upoznate sa radovima Marije Đeranović, beogradske umetnice koja je učestvovala u kolektivnom izdanju Buđenje (Dibidus, 2018). Izložba Padobranac sastoji se od originalnih strip tabli, ilustracija i crteža.
Otvaranja izložbe moderiraće Aleksandar Zograf, strip autor, koji će sa autorkom izložbe razgovarati na temu pozicije žena u oblasti stripa u Francuskoj i u Srbiji, kao i o originalnom umetničkom univerzumu umetnice.
Izložba se otvara 3. marta 18 sati.

48. FEST: Obojena ptica – Glavni takmičarski program – 3. i 4. mart

Priča o jevrejskom dečaku koji, razdvojen od svojih progonjenih roditelja, luta okupiranom istočnom Evropom za vreme Drugog svetskog rata, susrećući se sa nerazumnim nasiljem i neljudskim mučenjem. U prelomnom trenutku, jedan seljak mu pokazuje let ptice koja je bila zarobljena i, pošto je obojena, puštena je natrag u svoje jato. Ptica, koja se sada razlikuje od drugih, biva rastrgnuta. Ta ključna lekcija otelotvoruje iskustvo samog dečaka: različitost je fatalna. (Češka, Slovačka, Ukrajina, 2019)
Režija i scenario: Václav Marhoul. Uloge: Petr Kotlár, Nina Šunevič, Stellan Skarsgård, Udo Kier, Harvey Keitel, Jitka Čvančarová, Julian Sands
3. i 4. mart, Kombank dvorana

Može li ljubav da traje? u Klubu Filozofskog fakulteta – 3. mart

gradski đir

Udruženje studenata psihologije Stimulus i tim Pričajmo o tome organizuju predavanje Može li ljubav da traje? Iako je sam naziv predavanja inspirisan istoimenom knjigom Stivena Mičela, gošće psihoterapeutkinje Doris Rafajlovski i Bojana Obradovićće o ljubavi govoriti iz više uglova i sa vama kroz diskusiju pokušati da odgovore na ovo pitanje koje je postavila sebi, a i drugima skoro svaka osoba na svetu.
Predavanje će se održati u Klubu Filozofskog fakulteta.
Ulaz je slobodan.

Tribina Moje pravo na zdravlje! u Artgetu KCB-a – 4. mart

gradski đir

U Galeriji Artget u sredu 4. marta od 18 do 20 časova biće održana tribina: Moje pravo na zdravlje! u orgnizaciji Centra za biopolitičku edukaciju. Inače, 4. mart je Međunarodni dan svesti o HP virusima. Pred nama su pitanja: Da li smo svesni vrednosti prevencije? Da li je sreća biti brži od bolesti? Ili je sreća u očuvanju zdravlja?
Učestvuju: dr Nevenka Pavlović, spec. epidemiologije, dr Nevenka Raketić, spec. imunologije i spec. pedijatrije, dr Kaja Damnjanović iz Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju BU, dr Mima Fazlagić, spec. ginekologije i genetike, Marija Ratković iz Centra za biopolitičku edukaciju.
Razgovor vodi: Jovana Gligorijević.
Želimo da čujemo i vaše mišljenje i da zajedno radimo na ispunjavanju ciljeva Nacionalne strategije borbe protiv raka. Očekujemo vas!

48. FEST: Sumrak u bečkom haustoru – Glavni takmičarski program – 5, 6. i 7. mart

Grad Beč obeležava pedeset godina od dolaska gastarbajtera iz socijalističke Jugoslavije u Austriju. Toj zemlji je bila potrebna radna snaga, pa je ugovorom dogovoren prijem velikog broja radnika iz siromašnih delova Jugoslavije. U isto vreme nova vlast, u skladu sa smanjenjem socijalnih davanja, uvodi poreze taksistima. Nameti su veliki, te je mnogim taksistima budućnost ugrožena. To naročito pogađa ljude s Balkana, pošto veliki broj njih živi od taksija. Sa tim problemom se suočavaju i tri glavna junaka Darko, Mileno i Goran, koji već dvadesetak godina taksiraju po Beču. Njih trojicu povezuje vračara Vladica iz istočne Srbije, kod koje redovno dolaze da im pročita budućnost iz karata ili ih zaštiti od negativnih sila. Iza raskošnih bečkih fasada krije se svet sujeverja i očajnika, koji na taj način pokušavaju da reše svoje probleme. (Srbija, 2020) Režija i scenario Mladen Đorđević. Uloge: Darko Markov, Milenko Radosavljević. Goran Pavlović, Vladica Milosavljević…
5, 6. i 7. mart, Kombank dvorana

Predavanje dr Miška Šuvakovića o Janu Fabru u Narodnom muzeju – 5. mart

gradski đir

Dr Miško Šuvaković održaćeć u atrijumu Narodnog muzeja u četvrtak 5. marta u 18 časova predavanje JAN FABR. Od vizuelne dramaturgije do dizajniranih fantazmatskih malih i velikih prijatelja/neprijatelja. Na predavanju će biti reči o konceptualnim i čulnim preobražajima dramskog pozorišta u taktički poligon vizuelnih umetnosti. Jan Fabr je započeo istraživanja vizuelnih umetnosti i teatra u vremenu postmoderne, specifičnije transavangarde. Njegov rad kao savremenog vizuelnog umetnika povezan je sa testiranjem vidljivog, granicama fantazije i fantazma, dizajniranja predmetnog i prostornog sveta. Danas je on neka vrsta proizvođača „spektakla” – kao vidljivosti akumuliranog kapitala, moći, intimnosti, relativnih odnosa privatnog i javnog, nežnog i brutalnog bivanja u svetu ljudi i svetu bez ljudi.

Drama nobelovca Petera Handkea u Narodnom pozorištu u Beogradu – 5. mart

gradski đir

Gradsko pozorište Klagenfurt gostovaće na Velikoj sceni Narodnog pozorišta sa dramom nobelovca Petera Handkea Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima u režiji Roberta Šustera.
Drama je napisana bez dijaloga, a tekst se igra i koristi poezijom pokreta, znaka, tela, svetla, boja i slike. Robert Šuster režira ovaj tekst tako što postavlja 12 protagonista na scenu, koji u predstavi stvaraju kosmos sastavljen od više stotina likova.
Narodno pozorište, 5. mart u 20 sati.

PPM veče: SVI MI i Rejmond Karver u Knap Clubu – 5. mart

gradski đir

SVI MI, ljubiteljke i ljubitelji poezije, proze i muzike, vidimo se 5. marta u klubu Knap na PPM (poetsko-prozno-muzičkoj) večeri u organizaciji izdavačke kuće PPM Enklava i Knap Cluba, a koja će se ponavljati jednom mjesečno kako bismo zajedno i redovno obnavljali „neprekidnu svežinu sveta“.
Za sve nas čitaju/sviraju: Milica Špadijer, Kristina Milosavljević, Katarina Pantović, Ana Marić, Miloš Živković, Radmila Petrović, Bogdan Milanović, Kiza Radović (Presing)…
Prvo PPM veče: SVI MI biće posvećeno Rejmondu Karveru čije ćete stihove takođe čuti, a druženje završava svojim setom pesnikinja-didžejka Kristina Milosavljević.
Broj mjesta u publici je ograničen, pa rezervišete svoje šaljući ime i prezime u inbox PPM Enklava ili na broj 064/1042-004, do 3. marta. Cenu ulaznice/donacije određujete sami.

KKN: Kontakt 2020 Warm Up u Elektropioniru – 6. mart

gradski đir

Kanda kodža i Nebojša održaće 6. marta koncert u Elektropioniru kao zagrevanje pred Kontakt Beograd 2020.  koji nas očekuje od 18. do 21. marta 2020. na velikom broju lokacija po klubovima u Cetinjskoj ulici, ali ne samo na toj lokaciji.
Ulaznice: 800 dinara pretprodaja // 1.000 dinara na ulazu, na veče koncerta
Prodajno mesto: Šikarica, Skadarska 22.

LP Duo – koncertna promocija albuma Duality u Narodnom pozorištu – 6. mart

gradski đir

Jedan od najznačajnijih klavirskih dua na našim prostorima – LP Duo, nastupiće u petak 6. marta od 20 časova u Narodnom pozorištu, na Sceni Raša Plaović, gde će koncertno promovisati album Duality (Universal Music Serbia).
Karte mogu da se kupe na blagajni Narodnog pozorišta po ceni od 1.000 i 1.200 dinara.

DJ Maja E-Play – Dani žena u Metropolisu – 6. mart

gradski đir

U okviru manifestacije Dani žena u Metropolisu, u petak 6. marta od 20 časova moći ćete da uživate u muzičkom izboru Maje Cvetković iz sastava E-PLAY!
Ulaz je slobodan, rezervacije mesta na broj 063 237 020.

Zaprati Betovena: #BratBetoven 4 na Kolarcu – 6. mart

gradski đir

Beogradska filharmonija, dirigent – Feliks Mildenberger
Koncert za orkestar. K. Štamic
Koncert za klarinet, fagot i orkestar. J. Brams: Simfonija br. 1.
Ana Sokolović, još jedna savremena srpska autorka koja živi i radi van granica Srbije, komponovala je Koncert za orkestar, u kojem se referiše, između ostalog i na stvaralaštvo L. van Betovena.
Dvojica vrsnih solista Beogradske filharmonije, klarinetista Ognjen Popović i fagotista Nenad Janković, udružiće snage u izvođenju Štamicovog koncerta za ova dva instrumenta.
Bramsova Prva simfonija, koja je, pod teretom Betovenove slave, čekala da ugleda svetlo dana čak 21 godinu, ponovo će nam uneti duh velikog genija.
Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca. Cena ulaznice za stajanje je 200 dinara.

B I K I N I & Phillie P u Kulturnom centru Grad – 7. mart

gradski đir

Lagano ispraćamo zimu uz Bikini duo & one of Belgrade’s finest selector Phillie P.
Biće vruće i biće neodoljivo!
Ulaz slobodan do ponoći, a potom staje 300 dinara.

Koncert benda Crvi u Le Studiju – 7. mart

gradski đir

Dve godine nakon debitantskog albuma Crvi su se vratili s novim, drugim studijskim albumom Šta si to uradio?, na kojem se nalazi sedam novih pesama.
Cena karte: 300 dinara uz rezervaciju, 400 dinara na ulazu.

Performans Muzički kritičar Džona Malkoviča na zatvaranju 48. FEST-a – 8. mart

gradski đir

Džonu Malkoviču će na svečanom zatvaranju FEST-a 8. marta biti uručena nagrada Beogradski pobednik, a  on će tada nastupiti sa muzičko-scenskim performansom Muzički kritičar, koji je osmislio Aleksej Igudesman. Šuman je umislio da je „kompozitor“, a Brams je „netalentovani kreten“. A Klod Debisi je jednostavno ružan. Igudesman je stvorio zloban miks najokrutnijih muzičkih kritika u poslednjih nekoliko vekova, napisanih o nekim od najboljih muzičkih dela u istoriji. Opremljen neosnovanim potpurijem muzičkih uvreda, Džon Malkovič se nalazi u ulozi zloćudnog kritičara koji veruje da je muzika Betovena, Šopena, Prokofijeva i sličnih genija dosadna i obična. Aleksej Igudesman, Hyung-ki Joo i drugi veliki muzičari veruju suprotno i uzvraćaju udarac. Veliko finale je Mučenje Malkoviča, užasna kritika Malkoviča lično, koju je Igudesman uskladio sa muzikom na jedinstveno sarkastičan način. Performans čini muzika Baha, Mocarta, Betovena, Šopena, Bramsa, Šumana, Debisija, Prokofijeva, Izaja, Kančelija, Pjacole i Igudesmana.

Festival prirodne kozmetike na Dorćol Platzu – 8. mart

gradski đir

Na #DorćolPlatzu 8. marta održaće se Festival prirodne kozmetike!
Idealna prilika i mogućnost za originalno iznenađenje vama najbitnije osobe!
Ulaz za izlagače je slobodan.

66. CACIB – Međunarodna izložba pasa na Bogradskom sajmu – 8 . mart

gradski đir

Najveća regionalna izložba pasa CACIB, 66. po redu, održava se u nedelju 8. marta u halama 1 i 4 Beogradskog sajma u organizaciji Kinološkog saveza Srbije.
Više od 1.000 pasa svih rasa iz 30 zemalja sveta konkuriše za titulu najlepšeg psa, koje ocenjuju najeminentnije sudije iz Izraela, Indije, Španije, Italije, Češke, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske i Srbije.
U okviru manifestacije održava se Agility Show – sportsko takmičenje vrhunski obučenih pasa, kao i Junior Handling – izbor za najboljeg mladog vodiča psa. Na kraju manifestacije u centralnom ringu održava se Best in Show – izbor za najlepšeg psa izložbe, što je svakako i najatraktivniji deo manifestacije. Na CACIB-u se predstavljaju brojni proizvođači hrane, opreme i kozmetičkih preparata za pse.

Osmomartovski tango na Kolarcu – 8. mart

gradski đir

Koncert kvinteta Tanguango održaće se u nedelju 8. marta u Kolarčevoj zadužbini sa početkom u 11 časova. Imaćete priliku da čujete tradicionalni tango, tango nuevo, kao i tango muziku srpskih autora, uz specijalne goste – Janisa Kalabakasa na gitari i Aleksandra Simića, kompozitora.
Atmosferu ovog jedinstvenog argentinskog plesa dočaraće plesni par škole Tango Natural – Anđela Ristić i Aleksandar Petrović.
Kvintet Tanguango čine: Sonja Lukić – klavir, Jelena Adamović – violina, Ljubica Damčević – violina i vokal, Dušica Luković – harmonika i Katarina Kamber – kontrabas. Ulaz je besplatan.