06.04.2017.

Kaktus park na obali mora

42magazin
Lin Fu Ming

Projekat koji je ujedinio ekologiju, pejzažnu arhitekturu, dizajn i arhitekturu

dsc_5867%e5%a4%a7%e4%bb%99%e4%ba%ba%e6%8e%8c%e8%8a%b1%e6%88%bf%e5%ae%a4%e5%85%a7%e6%99%af%e8%a7%80

Da li ste primetili da su se vaše kućne biljke uzbudile poslednjih dana? Ukoliko niste, bacite pogled na njih umesto da samo gledate zemlju dok ih zalivate i primetićete da se nešto dešava. Naime, početak proleća i samo nekoliko sunčanih dana sasvim je dovoljno da se čitava vegetacija lagano probudi iz zimskog sna, ali bukvalno, ne poetično, pa listanje i cvetanje može da počne.

A sve se dešava kako u mikroprostoru vašeg doma, tako i na makronivou svuda u prirodi. No ovog puta bavimo ogromnim parkom koji je posvećen jednoj biljci, iako je biljnih stanovnika koji svojom vegetacijom obogaćuju doživljaj ovog prostora mnogo.

Pravo je vreme za kaktus park!

Možda naziv pomalo asocira na zabavni park za decu, ali slučaj je nešto ozbiljniji i to na nekoliko nivoa. A ako izlolujete kaktus kao misao u svojoj glavi, ne sumnjamo da ćete pomisliti na pustinju i njegov čuveni oblik s bodljama i ponekim cvetom. No, sada zaboravite na pustinju jer se sada nalazimo na obali mora u Kvingvin distriktu na Tajvanu.

DCIM100MEDIADJI_0006.JPG

Ovaj prirodni kompleks je zapravo napuštena marina na čijem je tlu, ili bolje rečeno vodi, ostala napuštena i apsolutno fascinantna priroda. Kada su arhitekte zatekle potencijalnu lokaciju za nov projekat, čekao ih je neverovatan pejzaž, bogatstvo različitih vegetativnih vrsta i ostaci vojnih utvrđenja. I pitanje – šta činiti?

Potencijal ovog mesta videli su na nekoliko nivoa: ekološki u nekoliko različitih oblika, poboljšanje kvaliteta životne sredine okruga i razvoj rekreativnih aktivnosti na koju poziva priroda ove lokacije. To je bilo više nego dovoljno da se uđe u višegodišnji projekat koji i po završetku ima potencijal da se nadograđuje u svakom od pomenutih pravaca.

Kako bi starim zgradama udahnuli nov život i revitalizovali ih, a istovremeno sačuvali njihov originalan izgled, proces dizajna bio je kao face-lifting

Kaktus park pomaže da se očuva već postojeći pejzaž, ali ne zapostavlja ni istoriju mesta na kom nastaje – naglašavajući vojnu pozadinu koja je poslužila kao zgodna podloga za stvaranje različitih uslova za rekreaciju. Tako su duž obale pozicionirane rekreativne aktivnosti, napravljen je plan biciklističkih staza, a zatim i plan da se one dodatno prošire u širi eko-turizam čitavog okruga.

Ovaj projekat obuhvata čak tri odvojena projekta, a to su Kaktus park, Umetničko selo i pejzaž koji okružuje prethodna dva. Da, da i pejzaž je projekat za sebe.

A moramo dodati još jedan benefit koji čeka svakog posetioca ovog mesta, to je neverovatan pogled na more gde god da stanete. Kada kažemo park, u ovom slučaju govorimo o više parkova koji su uglavnom locirani oko staklenika čiji je dizajn inspirisan kaktusima, pa su elementi ove biljke više nego simbolično prisutni u raznim formama.

 

Drugi segment projekta – Umetničko selo – nalazi se na mestu stare vojne straže, u neposrednoj blizini mora. Kako bi starim zgradama udahnuli nov život i revitalizovali ih, a istovremeno sačuvali njihov originalan izgled, proces dizajna bio je kao face-lifting. Idejni koncept zamišljen je kao zeleni pojas koji povezuje različite staklenike i stvara jedinstven osećaj celine parka.

Kaktus park sačinjen je od nekoliko mini-prostora:

‒ Veliki staklenik kaktusa, koji po formi fasade podseća na kaktus, a veliki prozori osim simbolične imaju i funkcionalnu primenu – olakšavaju ventilaciju

‒ Echinocactus staklenik sa čeličnom strukturom na koju su postavljeni transparentni i beli paneli koji omogućavaju prirodni dotok svetla

‒ Basaltic staklenik inspirisan je lokalnim graditeljstvom

‒ Izložbeni prostor čini mreža od potpornih zidova, a specifičan krov olakšava rast zelenila i služi kao pozdrav dobrodošlice posetiocima

dsc_5157%e9%87%91%e7%90%a5%e4%bb%99%e4%ba%ba%e6%8e%8c%e8%8a%b1%e6%88%bf%e5%ae%a4%e5%85%a7%e6%99%af%e8%a7%80

Kada je reč o Umetničkom selu, ni ono nije baš jednostavno, njega čini nekoliko odvojenih prostora spojenih u homogenu celinu. A to su: umetnička radionica sa spoljnim zidovima od tamnosivog i crnog šljunka – paneli od punog drveta i linija razdvajanja od šljunka stvaraju osećaj dinamike i razigranosti na zidovima; smeštajni kapaciteti, kupatilo i plaža izgrađena od zakrivljenih zidova sa postavljenim sedištima različite visine.

Ukoliko ste mislili da je ovde kraj, varate se – ovaj projekat je ipak kompleksniji od toga. Arhitektonski elementi prožeti su dizajnerskim momentima kako bi se zaokružila cela priča, ali ni urbanizam nije ostavljen po strani – stoga je sledeća stavka pejzažna arhitektura.

A ako izlolujete kaktus kao misao u svojoj glavi, ne sumnjamo da ćete pomisliti na pustinju i njegov čuveni oblik s bodljama i ponekim cvetom. No, sada zaboravite na pustinju jer se sada nalazimo na obali mora

Zadatak je pre svega bio nadograditi i naglasiti prirodne lepote pejzaža, ali i uklopiti staklenike tako da ostavljaju utisak sastavnog dela okoline. A osim vizuelnog i estetskog zadatka, ni funkcionalni segment nije zapostavljen – sistem za reciklažu vode rešen je postavljanjem elemenata koji prikupljaju kišnicu u basen, što obezbeđuje navodnjavanje biljaka i tokom hladnih dana.

Nakon sedam godina planiranja i izvođenja radova, park danas nije samo mesto ne kojem su izložene različite vrste kaktusa, on je oaza sa uslovima za razvijanje novih vegetativnih vrsta, nove kreativne energije kroz umetničke radionice i novog doživljaja rekreacije uz sve koristi koje pružaju prirodni resursi.

dsc_5479%e5%a4%a7%e4%bb%99%e4%ba%ba%e6%8e%8c%e8%8a%b1%e6%88%bf%e5%a4%96%e8%a7%80%e8%86%a0%e5%90%88%e6%9f%9a%e6%9c%a8%e5%a4%96%e7%9a%ae%e5%b1%a4

I pre nego što se upustite u šetnju ovim nesvakidašnjim parkom, bićete kupljeni pogledom na more, a to je tek uvod u jedinstveni doživljaj prirode. I kaktusa.

Dizajn: CCL Architects&Planners, Co-Forest Environment Design
Fotografije: Lin Fu Ming