07.07.2017.

Hotel u gruzijskom dvorcu iz 18. veka

Andrijana Živković
Nicholas Worley

Eden Locke je nov hotel u starom zdanju gruzijskog dvorca iz 18. veka, a rezultat procesa rekonstrukcije tog zdanja jeste prostor u kome jednostavno možete da uživate u sadašnjem trenutku

Eden Locke

Bilo da tražite stan ili potencijalni poslovni prostor, gledate gomilu fotografija u oglasima ili se inspirišete na Pinterestu, priznaćete da visok plafon, masivna stolarija iz prošlog veka i stari prozori privlače najviše pažnje i to možda nesvesno. Odmah nekako možete da zamislite kako ćete taj prostor redefinisati i napraviti lični savršen spoj nečeg novog i nečeg starog. Iako potpuno novi prostori imaju svoje prednosti, sa onim koji imaju istoriju iza sebe isti je slučaj – samo malo drugačije.

Početna zamisao arhitekata bila je da, iako će potpuno renovirati zgradu, sačuvaju sve postojeće detalje koji nagoveštavaju njenu bogatu istoriju

Naime, ima nečeg posebnog u tome kada zamislite šta je sve pretrpelo i preživelo zdanje koje na nekom mestu stoji decenijama pre vas, sa svim nasledstvom koje čuva u detaljima kao što je monumentalna fasada, pod koji škripi, ograda na terasi ili neobična kvaka na vratima za koju se hvatate svaki put kada ulazite i u sekundi možete da se povežete sa vremenom i prostorom koje ono čuva. A onda pomislite da je došlo i vaše vreme kada tom jakom temelju možete da pridodate lični pečat, te da sami ili uz pomoć arhitekte i dizajnera stvorite savršen prostor koji će bar u jednom segmentu vremenske lente biti u vašoj estetskoj vladavini – do budućeg nekog vlasnika i sledeće rekonstrukcije.

Eden Locke

Da sve ovo zvuči magično i da je rezultat projekta rekonstrukcije uglavnom vredan pažnje, posvećenosti i strpljenja, zna svako ko je kroz takav proces prošao, kao što zna da je ovo teži put nego krenuti od novog prostora u kome nema iznenađenja.

Rezultat jednog ovakvog rada je nov hotel u Edinburgu, u Škotskoj. Ako ste prošli kroz rekonstrukciju stana ili poslovnog prostora, možete samo da naslutite kakva sve iznenađenja može da donese hotel sa čak 72 sobe, kafeom i barom od 3.400 metara kvadratnih – dakle, probajte da izmaštate šta je sve sačekalo arhitekte.

Oni su se odlučili da kompletno renoviraju dvorac iz 18. veka sa prostorijama koje su mu pripojene u 20. veku. Njihova fascinacija zdanjem bila je najveća motivacija da sve prepreke rekonstruisanja – od instalacija, preko grubih radova, do fine obrade stolarije – prevaziđu sa zadovoljstvom.

Početna zamisao arhitekata bila je da, iako će potpuno renovirati zgradu, sačuvaju sve postojeće detalje koji nagoveštavaju njenu bogatu istoriju.

‒ Ideja nam je bila da unesemo toplinu u prostor uvođenjem što više prirodne svetlosti i bojama i materijalima damo nagoveštaj tropskih krajeva – kažu iz arhitektonskog biroa.

Eden Locke

Kada je reč o izboru materijala, napravljen je kontrast između kamena i zelenila koje se provlači kroz enterijer. A da nije samo reč o arhitektonsko-enterijerskom pristupu već i dizajnerskom, govori i to da je veći deo nameštaja urađen namenski baš za ovaj projekat. Posebna pažnja posvećena je stolariji jer smatraju da su pragovi ti koji će dati naznaku vremena i prostora kroz koje je prošlo ovo zdanje.

Ima nečeg posebnog u tome kada zamislite šta je sve pretrpelo i preživelo zdanje koje na nekom mestu stoji decenijama pre vas, sa svim nasledstvom koje čuva u detaljima

‒ Odabrali smo paletu toplih materijala i tekstura, pastelne tonove i meko osvetljenje – kažu arhitekte.

Sada je 2017. godina 21. veka, a gruzijski dvorac iz 18. veka nakon promena, kako funkcionalnih tako i estetskih, kao hotel izgleda baš kao na fotografijama koje možete da vidite, one su svedočanstvo dela njegove istorije, a ne sumnjamo da će se u budućnosti menjati. Ono što možemo reći jeste da su arhitekte uspešno stvorile šarmantan savremen i topao prostor koji između zidina spaja prošlost i sadašnjost.

Eden Locke

Dizajn: Grzywinski+Pons
Fotografije: Nicholas Worley