16.05.2017.

Spremite se za ukrcavanje na kruzer 2018.

42 magazin
Promo,Profimedia, Pinterest

Ako nekim slučajem idete na krstarenje, nema smisla da ne budete spremni, zato u nekoliko slika prenosimo kako vas najveće modne kuće vide na kruzeru ili jedrilici

0001

Verovatno ste već navikli na izraze resort i cruise za vanredne kolekcije jer se malo, malo jedan od njih pominje. Naime, reč je o kolekcijama koje se prikazuju van uobičajenih termina za nedelje mode. Ukratko – proleće-leto, jesen-zima, nedelje visoke mode jesu osnovni modni diktati, a između pre-fall i resort kolekcije. A za slučaj da se pitate zašto, evo odgovora: jedan od razloga je možda gladno tržište, pa neke modne kuće ne žele sebi da priušte tzv. prazan hod, već hoće da udovolje konzumerističku potrebu klijenata za nečim novim jer se oni vrlo brzo zasite trendova. Da li je reč o tome ili o ogromnoj kreativnosti dizajnera na čelu modnih kuća koji moraju da se oslobode svojih ideja kako ne bi sagoreli, istovremeno zadovoljavajući glad kupaca – situacija je win-win, a vi prosudite sami.

Zvanično, resort kolekcije namenjene su onima koji svojih nekoliko slobodnih nedelja provode na egzotičnim plažama, mestima sa toplom klimom ili na krstarenju, pa otud i naziv cruise.

Zadatak dizajnera je da stvore kolekciju koja ukršta različite kulturološke stilove u jednom i ostavlja casual utisak, što zvuči komplikovano i kada se kaže, a još je kompleksnije za izvođenje

Sada kada znate ciljnu grupu, dodajte i lokaciju da biste upotpunili sliku uz koje se destinacije najbolje slažu modeli iz resort kolekcija – Dubai, Južna Afrika, španska obala, Kostarika, Tajland, grčka ostrva, možda nama ne tako egzotična jer su blizu, te Bahami i Havaji svakako jesu na mapi resort mode. Zadatak dizajnera je da stvore kolekciju koja ukršta različite kulturološke stilove u jednom i ostavlja casual utisak, što zvuči komplikovano i kada se kaže, a još je kompleksnije za izvođenje. No, to nije jedini zadatak jer sve te krojeve namenjene toplom vremenu, zajedno sa šortsevima i sandalama, treba objediniti u jednoj kolekciji sa večernjim haljinama i letnjom verzijom muških odela, od kojih uglavnom ostane samo sako budući da se kod pomenute klijentele večere nasred pučine podrazumevaju. Svaki komad trebalo bi da bude izrađen od prirodnih materijala kao što su pamuk i svila, a najidealnija bi bila tehnološka inovacija da se ne gužvaju – to je ipak odeća za putovanje. Dakle, ima tu posla.

Sada dolazimo i do dela kada možemo da vidimo kako su završeni i gde su najveće modne kuća prezentovale svoje vizije resorta 2018.

Prada se nakon pet godina vratila na listu dizajnera čije kuće u godišnjem planu imaju i resort kolekcije, a vreme je da savladamo i ostale. U ekipi za modno krstarenje jesu naravno najveći igrači – Louis Vuitton, Christian Dior i Chanel.

Louis Vuitton na japanski način

resort 2018

Louis Vuitton – resort 2018.

Nicolas Ghesquière odlučio je da svoje modele sa Louis Vuitton potpisom predstavi u Kjotu, u Japanu. Ako mesto održavanja revije na mapi zumiramo još više, dolazimo do muzeja Miho, koji je delo I. M. Peia, a da reči ne bi kvarile sliku, prelazimo na video kako biste shvatili o čemu je reč.

Da je Japan poslužio kao inspiracija, malo je reći jer se reflektuje kroz sve segmente kolekcije koja je prikazana pre par dana – kroj, siluete, ručni radovi, boje, aksesoar. Sam dizajner već dve decenije putuje u Japan, pa je tako ovom kolekcijom zahvalio Zemlji izlazećeg sunca na svemu što mu je poklonila. Ako ste pomislili na Yamamota, to možda ipak nije slučajno jer njegov uticaj ne samo da je vidljiv kao polazna inspiracija već je dizajner pratio reviju svog kolege iz prvog reda, uz komentar: „Neverovatno!“

Dior Sauvage

resort 2018

Christian Dior – resort 2018.

Što se velikog Diora tiče, on je ove sezone podlegao kalifornikaciji jer baš Kalifornija jeste odabrana lokacija za predstavljanje resort kolekcije. No, Maria Grazia Chiuri predstavila je modele inspirisane prirodom i lokacija je trebalo da zaokruži priču kako bi se bolje osetila njena zamisao.
Novi Dior predstavlja pončo, rafiju, svilu i prepoznatljive vezove vegetacije i florala kroz večernje haljine od svile. Da je brending važan, svi znamo, pa tako i ljudi iz Diora, a s obzirom na to da je fokus kuće sada muški parfem Dior Sauvage, njegov naziv se nalazi na balonima koji su kao deo scenografije bili zvezde večeri iako je možda osnovna zamisao da Sauvage u jednoj reči opisuje reviju.

Antički Chanel

resort 2018

Chanel – resort 2018.

Ako mislite da vas pogled vara, niste u pravu. Antička Grčka u izvođenju Chanela ili obrnuto. I to bukvalno, od scenografije, preko frizura, venčića, prepoznatljivog kroja belih haljina, do, naravno, rimljanki na nogama. Pa ako ne možete da se odlučite za destinaciju na kojoj ćete nositi modele s potpisom Chanela, tu je Karl Lagerfeld da vam pomogne. Iako je revija predstavljena u Parizu, Grčka se osećala u vazduhu iako je sve mirisalo na Chanel 5. A kako drugačije?