14.02.2018.

Sve tajne skandinavske lepote staju u jednu reč

42 magazin
Pinterest, Unsplash

Kako postići nordijski balans u svakodnevom životu i biti lep na svim nivoima? Odgovor na to pitanje znaju Skandinavke, a krije se u reči „lagom“

Skandinavska lepota

Širom sveta slavi se kult nege ženskog lica, tela i ulepšavanja, a svaka kultura drugačije poima lepotu i svaka ima svoje specifičnosti. U vreme terora savršenosti recept za lepotu prepisuje se od žena koje se diktatima opiru, koje neguju unutrašnju lepotu u skladu sa životnim prilikama.

I lepota je rezultat živetota u ravnoteži, čiji je simbol švedska reč „lagom“, koja polako osvaja svet

Iako poslednjih godina u sumanutoj potrazi za čarobnom formulom lepote i dugovečne mladosti pravi saveti stižu sa svih strana, postoji nekoliko kultura iz kojih već poslovično stižu najlepše žene, a koje se opisuju rečima – nonšalancija, opuštenost, balans, priroda, obična neobičnost, manje je više, organik, udobnost…. koje nemaju mnogo veze sa industrijom, hemijom, liposukcijom, botoksom i svim onim rečima zbog kojih nam se od straha koža lica odmah zategne za broj. Eh kad bi se bar zategla. Elem, na toj listi žena koje su nenamerno lepe stoje Francuskinje koje se rađaju sa šikom, Ruskinje uprkos surovim zimama i Skandinavke čija je tajna prerasla pojam skandinavska lepota koja se sada tek u tragovima može pripisati genetici Vikinga.

Skandinavke su poznate po lepoj koži, ali i po tome da ne kupuju skupe proizvode i ne prate slepo trendove, one vole prirodne preparate za negu, dobar izgled i blistavu kožu

Svet je poslednjih godina zadivljen ženama iz Švedske, Danske i Norveške, a ako Ingrid Bergman, Gretu Garbo, Liv Ullmann ostavimo u prošlosti, i tek podsetimo na Helenu Christensen, tu su Alicia Vikander, Noomi Rapace, Elsa Hosk, Freja Beha Erichsen, Frida Gustavsson…  Dobro, tu su Nikolaj Coster-Waldau, Mads Mikkelsen, Viggo Mortensen, Alexander Skarsgård, Pilou Asbæk koji prosto moraju biti deo priče o skndinavskom šarmu.

Skandinavska lepota

Skandinavke su poznate po lepoj koži, ali i po tome da ne kupuju skupe proizvode i ne prate slepo trendove. One vole prirodne i domaće preparate za negu, vole dobar izgled i blistavu kožu, a uz to dobar, opušten osećaj.

Šta je to tako specifično i fascinantno u skandinavskom  pristupu lepoti? Verovatno podsticanje želje za životom, holistički pristup svekolikoj lepoti, to što su ishrana i sauna njen kamen-temeljac, a balans vrhovni vladalac. To što se i kroz lepotu provlači značenje reči „lagom“ – živeti u ravnoteži.

Krenimo redom kroz beauty lagom:

Sve počinje sa vodom
Za lepu kožu lica ove žene koriste jednostavan trik – osim što piju bar litar i po vode dnevno, one umivaju lice mineralnom vodom. Ključno je da voda bude ledena i da se lice isprska 20 puta dva puta dnevno. To rashlađivanje traje 15 minuta. Ne samo da se tako koža hidrira, već otklanja i otečenost. Skandinavke izbegavaju skupe kozmetičke preparate, uverene da im nisu potrebni.

Sauna je tajno beauty oružje
Skandinavke veoma rado idu u saunu kako bi se opustile i detoksikovale svaki kvadratni centimetar svog tela. I to je savršen primer kako zdrav život doprinosi ukupnom osećaju lepote, ova navika korisna je i za um i za telo.

Skandinavska lepota

Puder nije obavezan
Ako ove žene Severa imaju zaštitni znak, to je zdrav, sjajan ten – one nisu veliki ljubitelji pudera, a posebno ne tokom dana. Taj minimalistički pristup šminkanju inspirisao je gurue za negu kože u kreiranju kozmetičkih preparata. Kada je koža u vrhunskom stanju, nema potrebe da se prekriva.

I lepota tela je u ravnoteži
Reč „lagom“ potiče iz švedskog jezika i predstavlja sinonim za zlatnu sredinu, ravnotežu i pristup „baš kako treba“. Ona je odavno napustila nordijske okvire i postala jedna od omiljenih mantri generacija širom sveta. Ta reč je i glavni moto kozmetičke kuće Barnängen koja u bogatoj liniji proizvoda za negu tela objedinjuje tradiciju i nasleđe staro više stotina godina sa recepturom inspirisanom najboljim nordijskim sastojcima.
Kvalitetni balzami, kreme, losioni za telo, ulje, kao i gelovi za tuširanje i kupanje u dve linije – Nordic Care i Nordic Rituals – idealan su spoj prirode i nauke, a nadahnuti su specifičnom klimom i neverovatnom prirodom Švedske.
Barnängen proizvodi u isto vreme i bogati ali i lagani, hrane ali i osvežavaju, a namenjeni su postizanju savršene nege i hidratacije koja traje. Barnängen od 1876. stvara proizvode koji pružaju osećaj čistoće i nege nadahnute prirodom, njima snabdeva i kraljevsku porodicu, a generacije Šveđana vole ih i koriste i danas.

Skandinavska lepota

Manje je ipak više
Kao što smo već pomenuli, skandinavski stil života je u velikoj meri zasnovan na filozofiji „manje je više“. I ona se provlači kroz sve aspekte života, od lepote do posla, što ove žene lišava i stresa. Zbog toga su Skandinavke verne osnovnoj rutini za negu kože. Zapravo, one su živi dokaz da režim za negu kože od deset plus koraka nije neophodan da bi neko izgledao i osećao se mlađe.

Slobodno vreme – samo vaše vreme
U skandinavskoj kulturi veliki je naglasak na provođenju vremena sa bliskim i dragim ljudima. Radna i životna ravnoteža su najveći prioritet, pa je zato slobodno vreme imperativ.

Treba  prigrliti udobnost
Hygge je danska reč i danska tradicija, znači udobnost – a tiče se intimnih porodičnih okupljanja, dobre hrane uz svetlosti sveća, sedenje u vunenim toplim čarapama i uživanje u šolji bilo kog toplog napitka. Poenta je da pustite svet da uživa u razgovorima o velikim temama, a vi se vratite sebi za svoje dobro. Hygge vreme je takođe I vreme da se odužite svojoj koži. Jednostavan način za to  je bilo koji tretman kod kuće. Da stavite masku za negu i podstiaknete kože sjaj.

Skandinavska lepota

Aktivnost je sastavni deo dana
Na ulicama Skandinavije uvek je na hiljade bicikala. Svakoga jutra cele porodice jezde dvotočkašima kroz grad na posao i u školu. To što je svako ugradio neku aktivnosti u dan znači da Skandinavke ne smišljaju izgovor za neiskorišćene termine u teretani.

O izbalansiranoj ishrani se ne raspravlja
Retko ćete sresti Skandinavku koja jede hranu bez hranljivih materija. U zemljama skandinavske kulture većina ljudi uvek i svuda naglašava zdravu i uravnoteženu ishranu – presudno je da obezbedi obilje dovoljno energije ali i važnih antioksidanata. Šveđanke, na primer, u marketima najradije biraju meso, na pijaci borovnicu, a u prodavnicama zdrave hrane cerealije.

I zabava je vrlo važna
Skandinavci vole da se opuste i zabave kada za to imaju povod, ali još više kada ga uopšte nemaju.

Isprobajte neki od ovih saveta, nemate šta da izgubite – osim loših navika.