01.01.2017.

Aplikacija koja otkriva vaše godine

Zorana Blažević

Šta se desi kada se spoje IT i svet lepote? Ne, ne mislim na sudar svetova, već na moderne beauty aplikacije…

beauty-aplikacija

Kompanija L’Oréal Paris predstavila je 2015. Makeup Genius, prvu aplikaciju za virtuelno šminkanje. Reč je o algoritmu koji pomoću prednje kamere pametnog telefona u realnom vremenu prati i beleži crte lica omogućavajući vam da isprobate najrazličitije nijanse i stilove šminkanja. Zapravo, čini mi se da je ovo preteča svih Snapchat filtera kojima se zabavljamo na dnevnom nivou. Nedavno je kompanija Procter & Gamble otišla korak dalje i predstavila online aplikaciju Olay Skin Advisor, koja precizno utvrđuje kako vaša koža stari i shodno tome vam preporučuje određeni režim nege.

O čemu je zapravo reč? Brend je razvio jedinstvenu tehnologiju zasnovanu na veštačkoj inteligenciji koju bi trebalo da zamislimo kao iskusnog antiaging eksperta koji prema izgledu lica može da proceni koliko vam je godina. Zahvaljujući bazi od preko 50.000 fotografija različitih žena razvijen je model koji prepoznaje karakteristike i na osnovu njih vas svrstava u određenu starosnu kategoriju. Naime, aplikacija skenira pet ključnih regija lica: čelo, obraze, usta, podočnjake i bore oko očiju, jer u svakoj od navedenih oblasti koža drugačije stari. Ovo je veoma značajno da bismo znali na šta treba da obratimo posebnu pažnju kako bismo izgledali što je moguće mlađe.

Zahvaljujući bazi od preko 50.000 fotografija različitih žena razvijen je model koji prepoznaje karakteristike na osnovu kojih vas svrstava u određenu starosnu kategoriju

I šta kaže aplikacija? Odlučila sam da je isprobam. Od personalizovane nege dele me jedan selfie i četiri jednostavna koraka (najbolje je koristi mobilni telefon ili tablet). Za početak ljubazno me pitaju kako mogu da mi pomognu i od ponuđenih opcija biram da želim da unapredim stanje svoje kože. Hteli bi da znaju koliko imam godina, i tu rešim da slažem i prosto zaokružim na 30. Prvi korak podrazumeva da se uslikam prednjom kamerom, bez šminke, bez naočara, sa kosom sklonjenom sa lica i neutralnim izrazom. Uploadujem zastrašujući selfie, a zatim sledi niz pitanja kao što su: koji vam je tip kože, koji su njeni glavni nedostaci, koliko proizvoda koristite na dnevnoj bazi, da li upotrebljavate preparate sa zaštitnim faktorom i sl. Nakon analize različitih delova lica stižu šokantni rezultati… Izgledam godinu dana mlađe, odnosno kao da imam 29 godina! Čelo je zona koja najsporije stari, dok je najviše nege potrebno delu ispod očiju, odnosno mojim genetski modrim podočnjacima kojima kreme, nažalost, baš i ne pomažu. Na kraju su mi, naravno, preporučili proizvode gorepomenutog brenda koji će rešiti sve probleme moje kože. Međutim, budući da sam tako mladolika, sasvim sam zadovoljna rezultatima. Izgleda da starenje nije moj problem. (Smešak.)