16.02.2018.

TESTIRALI SMO: dugotrajne karmine

Dunja Jovanović
42magazin

Ovog meseca na test sam stavila karmine koji se reklamiraju kao dugotrajni aka longwear.

dugotrajni karmini

Šta to znači?

Oni traju 24 sata, ne skidaju se, i nikada, NIKADA ne ostavljaju trag. Dakle – možete piti, jesti, ljubiti se do mile volje, bez bojazni da ćete umrljati vašu voljenu osobu (i sebe) u tom procesu.

Moja ideja bila je da nabavim ruževe različitih cena, za žene (i muškarce, why not?) s manjim/većim kupovnim moćima, pa sam upravo zato testirala ove karmine:

Essence Ultra-last Instant Colour Lipstick – 219 dinara
Maybelline SuperStay Matte Ink – oko 500 dinara
Sephora Collection Cream Lip Stain Liquid Lipstick – oko 1.500 dinara
M.A.C. Pro Longwear Long-Last Lips – oko 2.500 dinara

Bitno je samo da navedem da sam Essence, Maybelline i Sephora karmine kupila, dok sam M.A.C dobila u svrhe testiranja (što je zaista hrabro od M.A.C-a, s obzirom na to da sam bila dosta oštra u prethodnim recenzijama :)).

Da ne dužim s uvodom, evo mojih utisaka:

Essence Ultra-last Instant Colour Lipstick 

Redovna cena mu je oko 350 dinara, ali je trenutno na sniženju i košta 219 dinara.

dugotrajni karmini

Selling point: Na sajtu essence.eu piše da karmin pruža intenzivnu pokrivenost i traje nekoliko sati, a ne isušuje usne.

Moje iskustvo: Nabavila sam nijansu 11 – Cherry Sweet, koja je bordo s primesama ružičaste.
Nakon aplikacije, karmin sam stavila na food test, naručila sam masnu kinesku hranu.  Posle kineza, ništa od karmina ostalo nije. Međutim, dala sam mu i drugu šansu – stavila sam ga, pa nisam jela, samo sam pila. U tom slučaju, opet je ostavljao tragove na čaši, ali je bio postojaniji. Osim što nije prošao longwear test – karmin je baš okej, lepo i ravnomerno se nanosi, boja je divna i zaista ne suši usne. Kasnije sam uzela i nijansu br. 7 – Undress my lips, koja je vrlo neutralna i lepa, ali još manje postojana od prve.

Zaključak:
Ovo je jedan veoma loš dugotrajni karmin, ali, u isto vreme, jedan baš odličan kratkotrajni (da li se tako kaže? :)) karmin. Ako niste previše zahtevni i ne smeta vam da češće popravljate vaš ruž – nabavite Essence Ultra-last Instant Colour Lipstick, ionako košta kao dve karte za bus.

Maybelline SuperStay Matte Ink

Redovna cena mu je oko 800 dinara, ali trenutno je na sniženju i košta oko 500 dinara.

dugotrajni karmini

Selling point: Maybelline obećava do 16 sati postojanosti i savršen mat finiš.

Moje iskustvo: Ovaj tečni ruž nahvalile su sve domaće blogerke, proglasile ga svetim gralom dugotrajnih karmina i preporučivale zdušno. Upravo slušajući njih i sama sam ga kupila i to u nijansi 50 Voyager, koja je većini bila favorit. Imala sam problema da SuperStay Matte Ink nanesem jer se ne razmazuje ravnomerno i potrebna su bar dva sloja da to sve izgleda ujednačeno. Možda nije isti slučaj s svetlijim nijansama, ne znam. Nakon toga kupila sam mantije u pekari Sarajevo (ovo nije plaćena reklama :)) i rekla Maybelline tečnom ružu – hajde da te vidim sad! Ruž je prošao mantije test, ali nije izdržao 16 sati. Nije izdržao ni dva sata. Za razliku od Essence karmina, ovaj se ne skida odjednom, već se ljušti (bukvalno) s usana u komadima, pa izgledate kao da imate neko ozbiljno oboljenje sluzokože. Nakon toga sam probala da skinem ostatak koji je preživeo na obodu usana, i to je tek bio pakao. Micelarna voda ili mleko za skidanje šminke ne pomaže, skida se jedino uljem i to u kombinaciji s grubim peškirom. I onda trljate do besvesti. Da, posle će vas sve boleti – i usne i predeo oko njih.

Zaključak: Ovo je najgori karmin koji sam ikada isprobala i sasvim sigurno ga neću stavljati ponovo.

Sephora Collection Cream Lip Stain Liquid Lipstick

Košta oko 1.500 dinara.

dugotrajni karmini

Selling point: Na sephora.com kažu: traje ceo dan, ne morate ga popravljati, ne isušuje usne i ima svilenkastu teksturu.

Moje iskustvo: Ovaj tečni ruž preporučila mi je prijateljica koja ga koristi, pa sam od nje i dobila jedan – u nijansi 45 Chai Latte. Potrebno je naneti dva sloja, više zbog intenziteta boje, nego zbog pokrivenosti. I ovaj karmin prolazio je food test, i to možda najozbiljniji, a to je – BURGER! I, prošao ga samouvereno. Sephorin tečni ruž ispunio je sva obećanja – postojan je, eventualno se malo skine na unutrašnjim delovima usana, ne isušuje ih i veoma lako se skida micelarnom vodom.

Zaključak: Super!

M.A.C. Pro Longwear Long-Last Lips

Košta oko 2.500 dinara

dugotrajni karmini

Selling point: Dugotrajni karmin koji se nanosi u dva laka koraka – prvo se stavi baza, a nakon što se taj sloj osuši, stavi se providni sjaj. Posle toga možete jesti, ljubiti se, piti i sve to bez transfera ili razmazivanja. Preporučuju skidanje uljem.

Moje iskustvo: Kao što već rekoh, dobri ljudi iz M.A.C-a su mi poslali ovaj karmin i to u jednoj divnoj nijansi boje vina, a zove se Single Minded. Formula je tečna, lako i ravnomerno se nanosi. Kada stavite prvi sloj, tj. boju – on je mat, dok mu drugi korak, tj. providni sloj, daje sjaj. Essence je kremast, Sephora i Maybelline su mat, a ovaj ima glossy finiš i meni se to dopada. Kada ga stavite – on se ne mrda. Bukvalno. Prolazio je raznorazne hrana/piće/ljubakanje testove i stajao postojano kano klisurine. Jedini problem je – skinuti ga. To nije bio lak zadatak.

Zaključak: M.A.C. Pro Longwear Long-Last Lips je definitivno pobednik u kategoriji dugotrajnih karmina. Smeta mi što se teško skida, ali bih se definitivno opredelila za njega ako bih išla na neke celodnevne proslave (čitaj: svadbe), evente s puno fotkanja, all nigh žurke i slično. Bićete pijani i patosirani, ali i savršeno našminkani.

Na kraju, dve stvari mi padaju na pamet – mislim da ipak više volim one regularne karmine. Jeste da se skidaju brzo, ali, kako sam sad uvidela, to je možda bolje nego da ruž bukvalno gulim sa usana. A drugo je – posle ovoliko food testova, koliko sam se ugojila?!