27.11.2017.

Pogledajte film Rijaliti u invalidskim kolicima

42 magazin, Promo
Marta Fiš i Isidora Goncić, Pinterest

Glumica Sandra Silađev osmislila je i realizovala aktivistički dokumentarni film, koji ima za cilj podizanje svesti o nepristupačnosti javnih objekata i površina za korisnike invalidskih kolica

Rijaliti u invalidskim kolicima

Dokumentarac Rijaliti u invalidskim kolicima prati pet učesnika koji u invalidskim kolicima nastoje da obave svakodnevne poslove, kao što su odlazak u kupovinu, banku, na kafu ili ulazak u autobus.
I ispostavilo se da svakodnevni poslovi za korisnike invalidskih kolica nisu ni obični niti jednostavni.

„Ulazak u autobuse zavisi od raspoloženja i ličnosti vozača, ili od toga imate li kod sebe šrafciger, verovali ili ne. Sve te prepreke jasno kažu: ’Ovde niste dobrodošli’, a to je diskriminacija”, kaže Sandra Silađev

Osim Sandre Silađev, ekipu koja je na jedan dan rešila da vidi šta zaista znači biti invalidno lice u Beogradu čine glumice Srna Lango i Gorica Regodić, novinarka Miljana Nešković i reper Nikola Ćosić aka Bvana iz Lagune. Režiju, montažu i efekte filma potpisuje Marta Fiš, za kameru su bile zadužene Marta Fiš i Isidora Goncić, scenario je radila Sandra Silađev, a muziku Bvana iz Lagune.

Rijaliti u invalidskim kolicima

Učesnici su koristili standardna mehanička kolica iz Doma za invalidna lica na Bežanijskoj kosi, odakle su se uputili ka Novom Beogradu.
Iako su pretpostavili da će im prvi pravi izazov predstavljati ulazak u gradski prevoz, prevarili su se. Trebalo je prvo doći do stanice.

Pogledajte film:

Kolica su loša, putevi su loši, prepuni rupa i prepreka. Nepristupačnost prevelikom broju objekata  je ogromna kočnica za normalan život“, kaže Sandra Silađev o najvećim problemima sa kojima su se susretali koristeći invalidska kolica koja se inače dobijaju od socijalnog osiguranja. „Ulazak u autobuse zavisi od raspoloženja i ličnosti vozača, ili od toga imate li kod sebe šrafciger, verovali ili ne. Sve te prepreke jasno kažu: ’Ovde niste dobrodošli’, a to je diskriminacija. Nije nemoguće urediti grad tako da postoje svi uslovi za jedan miran i lep život korisnika invalidskih kolica. Korak po korak. Nadam se da će neko ko ima više moći od nas uvideti ovaj problem i uraditi nešto kako bi se makar malo poboljšali životni uslovi za oveljude. Ako se onda neko drugi nadoveže na to, zaista može da dođe do promena“, objašnjava Sandra.

Rijaliti u invalidskim kolicima

„Od velikog je značaja skretanje pažnje na integraciju osoba sa invaliditetom u normalne tokove života. Svakodnevna kretnja i funkcionisanje osoba koje koriste invalidska kolica veoma su otežani, a u nekom slučaju i onemogućeni, čime su ti ljudi uskraćeni za osnovne ljudske potrebe“, ističe je Biljana Elez ispred Doma za invalidna lica, koji je dao punu podršku ovom projektu.

Razmišljanje na ovu temu, podsticanje drugih da razmišljaju na ovu temu, pružanje podrške i osnaživanje pripadnika marginalizovanih grupa, ali i senzibilisanje lokalne i šire zajednice za unapređenje njihovog položaja ciljevi su ovog projekta.