23.01.2018.

Zašto svaki dan mora biti ružičast?

Vi ste žena. Obrazovana, jaka, emancipovana, otvorenog uma. I kada ste poslednji put uradili samopregled dojke ili otišli kod lekara? Snaga leži i u tome da se povremeno pozabavimo i potencijalnim slabostima sopstvenog tela

rak dojke

Snaga žene sačinjena je i od krhkosti, od toga da se pogleda u ogledalo i u njemu vidi sebe. Da s vremena na vreme oslušne i opipa svoje biće i svoje telo, da prepozna šta joj oni govore. A oni pričaju, ukazuju, šalju poruke. Telo šalje signale kad je slabo, a vi treba da ih prepoznate kako biste ostali jaki.

Jer žena ne može biti osnažena niti ostati snažna ukoliko je ugroženo njeno zdravlje – kada je ono narušeno, ugrožena je i ona i njena porodica. Zato je važna predanost svake žene da bude pre svega odgovorna prema sebi, a tako i prema porodici čiji je stub i zajednici u kojoj radi i stvara. I to svakoga dana jer svaki je dan ponekad važan, svaki je dan život i praznik kad si zdrav.

Kod više od polovine žena rak dojke se otkrije u poodmakloj fazi. Otkriven u ranoj fazi, rak dojke može biti izlečiv u 90 odsto slučajeva

Koliko je važno osvestiti važnost brige o sebi, ženama i u svetu i kod nas, nažalost, često pokazuje crna statistika. I to, nažalost, kada postanu njen postotak, broj. A statistika, iako većini nerazumljiva, kaže sledeće: rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzročnika prevremene smrti kod žena i u Srbiji i svetu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od raka dojke godišnje umre 502.000 žena u svetu! U Srbiji godišnje od raka dojke oboli približno 4.000 žena, a oko 1.600 žena umre od ove bolesti. Kod više od polovine žena bolest se otkrije u poodmakloj fazi. Otkriven u ranoj fazi, rak dojke može biti izlečiv u 90 odsto slučajeva.

Čak i da ste pomislile da ste to čuli milion puta, možda će baš ovaj milion i prvi biti tačka preokreta baš za vas. Posebno ukoliko vaša genetska predispozicija tako nalaže ili po stilu življenja, kao snažna žena, spadate u onu grupu koja živi u pauzama guste agende, brzo iako po vašim kriterijumima zdravo.

I još nešto. U svemu tome niste same. Tu je on, tu su vaši bližnji, tu je i zajednica, ali i društveno odgovorne kompanije kojima je stalo da žene budu LEPE, a to mogu biti samo ako su ZDRAVE.

Rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzročnika prevremene smrti kod žena i u Srbiji i svetu

Jedna od kompanija koje aktivno osluškuju i pružaju podršku ženskoj snazi jeste Avon – koja još jednom donacijom pomaže da svaka žena u našoj državi dođe do brže i pouzdanije dijagnoze raka dojke

U okviru Akcije za borbu protiv raka dojke kompanija Avon uručila je donaciju u vrednosti od 4.489.000 dinara Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“ na Dedinju u Beogradu za kupovinu najsavremenije opreme za biopsiju dojke.

Donacija je rezultat nesebičnog zalaganja Avon dama i njihove posvećenosti Akciji za borbu protiv raka dojke u protekloj godini.
– Ovo nije prva, a sigurno neće biti ni poslednja donacija ove kompanije u borbi protiv raka dojke. Nastavljamo dalje ka novom cilju, čijim ćemo ostvarenjem biti korak bliže zdravijoj i bezbednijoj budućnosti svih žena u Srbiji – istakla je nakon uručenja donacije Elizabet Korobčenko, direktorka kompanije Avon za Srbiju, Crnu Goru, Bugarsku, Albaniju i Makedoniju.

Žena ne može biti osnažena niti ostati snažna ukoliko je ugroženo njeno zdravlje – kada je ono narušeno, ugrožena je i ona i njena porodica

Ženama iz cele Srbije koje dolaze u ovu ustanovu biće omogućeno da dobiju najbolje uslove za pravilno, precizno i minimalno invazivno izvođenje biopsije – ključnog koraka u dijagnozi raka dojke, koji može isključiti potrebu za operacijom.

Setite se ružičaste trake danas!