24.01.2018.

Otkrivamo 8 saveta za funkcionalni trening!

42 magazin
Promo

Ova vrsta treninga je apsolutni trend u svetu jer brzo daje prave rezultate, da li ste ga već probali?

funkcionalni trening

Iako je funkcionalni trening već svetski popularan, kod nas postoje još uvek brojne nedoumice šta on zapravo predstavlja. Ukratko – on je zamenio klasičan trening sa tegovima i kardio-spravama i zauzeo vodeću poziciju kod većine vežbača, jer je visokointenzivni, individualno prilagođen funkcionalni trening.
Velike traktorske i kamionske gume, masivni lanci i konopci postali su neophodni rekviziti treninga 21. veka, kako mnogi drugačije nazivaju ovu vrstu treninga. Reč je o treninzima koji omogućavaju da više grupa mišića bude istovremeno aktivirano kroz integrisane i kompleksne pokrete koji uključuju i um i telo.

funkcionalni trening

 Da biste brže doveli telo u željenu formu, jasno je da favorizujemo ovaj vid treninga, ali pre nego što obujete patike pređite naše „uputstvo za upotrebu“ u vidu osam koraka koji slede.

1. Dobro procenite svoju trenutnu formu
Radi se o visokointenzivnom vidu treniranja, u kome su vežbe kružno koncipirane, kao što su mrtvo dizanje, zgibovi, sklekovi, propadanja i druge koje zahtevaju određenu kondiciju. Zbog toga se početnici najčešće preforsiraju i odustanu od ovog vida treninga. Zato je veoma važna procena ličnih kapaciteta kao polazna osnova za napredak i pomeranje sopstvenih granica.

2. Budite prisutni na treningu i pokažite maksimalnu koncentraciju
Za razliku od vežbanja na spravama, gde vam je ponekad i dozvoljeno da odlutate u mislima, na funkcionalnom treningu je to gotovo nemoguće. Vežbači moraju biti potpuno uključeni i koncentrisani kako bi pravilno izveli sve vežbe jer one predstavljaju objedinjeni fizički i mentalni izazov.

2. Odaberite najbolju opremu i trenirajte kao šampion
Odabir kvalitetne opreme je podjednako važan kao i sam trening. Tim povodom je Reebok predstavio nove CrossFit Nano 8 patike sa posebnom Flexweave tehnologijom koja predstavlja revoluciju brenda sa savršenim balansom lakoće, izdržljivosti i stabilnosti. Kreirana kao vrhunska patika za ovu vrstu treninga, Nano 8 pruža lagan osećaj na nogama, a zahvaljujući Flexweave tehnologiji, ovo su do sada najudobnije i najistrajnije patike koje stopalu omogućavaju prozračnost tokom treniranja.

4. Uključite celo telo i ojačajte najslabije tačke
Funkcionalni trening je najkompletniji način treniranja koji kombinuje sve elemente – snagu, kondiciju, eksplozivnost, brzinu i izdržljivost. Zajednička nit kod svih vežbi jeste angažovanje više grupa mišića istovremeno, uz jačanje najslabijih delova tela – stomaka i donjeg dela leđa.

5. Manje različitih vežbi za veći učinak
Kod kreiranja programa za ovu vrstu treninga akcenat se stavlja na izvođenje manjeg broja vežbi sa više ponavljanja, tako da se neretko čitav trening sastoji od samo dve vežbe. Upravo zbog pomenutog visokog intenziteta vežbi, treninzi traju oko 30 minuta.

6. Trenirajte u paru
Odaberite idealnog trening partnera koji će biti vaš oslonac, podrška i motivator. Pronađite osobu koja će vam pomoći da pomerite svoje granice i koja neće dozvoliti da odustanete pri prvoj prepreci.

7. Postavljajte sebi ciljeve i stremite ka njima
Ne dozvolite da vam glavni cilj bude regulisanje telesne mase ili izgradnja muskulature. Postavljajte sebi kratkoročne ciljeve pomoću kojih ćete unaprediti svoje performanse i učiniti da trening bude sastavni deo vašeg života i odličan ventil za sve dnevne izazove. Na ovaj način ćete trening trajno uvesti u svoju rutinu i unaprediti suštinski kvalitet života.

8. I, naravno, pravilna ishrana!
Za postizanje bilo kakvih rezultata neophodno je redukovati ishranu. Izbegavajte masnu hranu, slatkiše, a unosite optimalnu količinu proteina, voća i povrća. Takođe, važna je i rehidratacija organizma – pijte od litar i po do tri litra vode dnevno.

funkcionalni trening

 

Da sumiramo… sada kada znate sve što je potrebno za pravilan trening, na vama je samo da odlučite koje je pravo vreme za jednu kvalitetnu promenu u vašem životu i ne čekajte ponedeljak ili prvi, teretane rade i nedeljom, tako da nema izgovora!