30.05.2017.

PSIHOUGAO: Da li je onlajn dejting ušteda vremena ili igra na sigurno

Elena Kuzmanović, psiholog i psihoterapeut
#picame

Tinder osvaja svet dejtinga. Skoro svake nedelje čujem od nekoga da ide na sastanak sa osobom koju je upoznao na ovoj mreži, i to se često završava prilično dobro

psihougao tinder

Došlo je do raznih promena u dejtingu tokom ovih dvadesetak godina koliko ga pratim i moram priznati da ne znam da li su promene otišle u boljem pravcu. Više nema velike neizvesnosti u vezi sa tim da li se nekome dopadate na prvi pogled ili ne. Jedan swipe prstom donese odluku u sekundi.

Aplikacije za upoznavanje (Grindr, PlanetRomeo) jesu nešto što u homoseksualnom svetu već dugo omogućava ljudima da se upoznaju, posebno kada nema puno javnih mesta za susret ili je dejting opasnost. U heteroseksualnom svetu veća je ponuda mesta susreta, ali je zainteresovanost za upoznavanje uživo, čini mi se, danas manja. Zašto nam je lakše da upoznajemo ljude preko interneta?

Ako onlajn ćaskanje uspe i neko vam zaista privuče pažnju i time šta ima da kaže, dolazi na red susret i izlaganje riziku. Dakle, puno bezbednih koraka do cilja

Kao prvo, manje rizikujemo. Čim imamo aplikaciju, znamo zašto smo tu. Samim tim što nas je neko kliknuo, dao nam je prvi signal da mu se dopadamo. Zatim sledi ćaskanje, što moram priznati da nije toliko loša opcija jer tu nastaje susret ličnosti bez distrakcija poput tela, pokreta ili žive vibracije. Međutim, sa druge strane, na taj način ogoljena ličnost je samo deo slike i ni na koji način nije dovoljna da garantuje uspešno povezivanje. Ako ćaskanje uspe i neko vam zaista privuče pažnju i time šta ima da kaže, dolazi na red susret i izlaganje riziku. Dakle, puno bezbednih koraka do cilja.

Kada pitam ljude zašto baš biraju taj način, govore mi da je najlakše. Uz posao i druge obaveze, izlasci predstavljaju napor i finansijsko opterećenje, a sa neizvesnim ishodom. Tinder odradi puno koraka umesto nas, besplatan je i daje mnogo širu ponudu partnera od one koju bismo imali prilikom bilo kog izlaska.

Razgovarala sam sa Anom (34) o tome zašto ona bira onlajn način upoznavanja: „Muškarci mi prosto ne prilaze kada izađem. Često provedem veče sa drugaricama a da ne sretnem nikoga ko mi se dopada. Mnogo je alkohola, droge i nema razgovora. Mogu eventualno da dobijem seks na jedno veče, čega mi je takođe dosta. Na internetu vidim sve što me na početku zanima za normalno upoznavanje. Još ako ima profil na Facebooku, mogu odmah da znam da li mi se neko dopada ili ne, kao da smo popričali.“ Ali da li je zaista to dovoljno? Koliko stvarno prikazujemo sebe onakvim kakvi jesmo onlajn? Postoji deo naše ličnosti koji Jung naziva personom, odnosno onim licem za javnost koje nosi masku podobnosti i socijalne poželjnosti. Naše persone vladaju socijalnim mrežama. Međutim, čak i to na koji način ćemo istaći najbolje o nama govori puno i pomaže u selekciji.

Ali šta je sa delovima nas koji su manje atraktivni? Zašto imamo potrebu da skrivamo našu senku? Potrebna je zrelost da bismo sebe posmatrali i doživljavali celovito, jer imamo obe strane. Ta ista zrelost je i važan deo naših budućih odnosa koje sklapamo uživo ili onlajn. Zato bi određeni stepen iskrenosti ipak bio bolja polazna osnova za budući odnos, uprkos više rasprostranjenom stavu među muškarcima da neiskrenost bolje prolazi.

Potrebna je zrelost da bismo sebe posmatrali i doživljavali celovito, jer imamo obe strane. Ta zrelost je važan deo naših budućih odnosa koje sklapamo uživo ili onlajn

Milan (31) o iskrenosti: „Svaki put kada sam pokušao da budem iskren doživljavao sam loše stvari, mnogo odbijanja od devojaka koje kao da žele iluziju, a ne osobu koja je stvarna. Pre sam dosta ulepšavao stvarnost, ali sada nudim šta nudim i znam da će neko to prepoznati.“

psihougao tinder

Da li onlajn dejting može zameniti upoznavanje uživo? Mislim da pomaže u odlaganju, ali nas ipak na kraju čeka i taj korak. Pravimo ga na sigurnijem terenu, ali i uz rizik da smo možda stvorili određenu sliku ili predrasudu o osobi sa kojom se upoznajemo. Stvorili smo i osećaj da imamo više kontrole. Međutim, koliko god se trudili da slojevito prilazimo problemu, ipak postoji i ona opcija da uživo priđete nekome ko možda nema savršene karakteristike, ni fizičke, a ni verbalne, a da opet ima miris, energiju i pokret u koji se zaljubite bez razmišljanja. Zato što je u našem spajanju toliko toga u igri.

Sve prave stvari zahtevaju izlazak iz zone komfora i uključuju rizik. Kada ih savladamo, dobijamo nešto mnogo dragocenije od cilja: osećaj većeg samopouzdanja i saznanja šta su sve naše mogućnosti. Dobijamo hrabrost za upuštanje u nove poduhvate u drugim oblastima jer znamo da smo uspeli da krenemo uprkos strahu. Čak i kada nas taj pokušaj ne dovede do sigurnog cilja.

A na kraju ipak dodirujemo, mirišemo, slušamo i osećamo živo biće pored nas. Nema još uvek onlajn verzije koja nam to može izvorno dati

Zato su sve opcije upoznavanja u redu, dokle god se ne ograničimo samo na tu formu i ne koristimo je za prikrivanje drugih nedostataka. Jer ipak na kraju dodirujemo, mirišemo, slušamo i osećamo živo biće pored nas. Nema još uvek onlajn verzije koja nam to može izvorno dati, a da ne oponaša u blažoj formi (virtuelna realnost) i time uskraćuje našim čulima pun doživljaj. Zato uz malo više hrabrosti i autentičnosti možemo naučiti puno o sebi kroz dejting i time biti još korak bliže pravom izboru za nas.

Napomena: Svi citirani sagovornici u tekstovima su klijenti sa kojima razgovaram o raznim temama o kojima ću pisati, a uz njihovo odobrenje objavljujem odgovore. Imena su izmišljena radi zaštite njihove privatnosti.