23.08.2018.

New world order: Kako proizvoditi sadržaj za digitalno doba?

42 magazin
Promo

Digitalne platforme nekad i danas: 11. Weekend Media Festival u Rovinju otkriva kako zadovoljiti potrebe čitalaca portala

11 Weekend Media Festival u Rovinju

Najveći regionalni festival komunikacija održava se ove godine od 20. do 23. septembra, kao i uvek, u bivšoj fabrici duvana u Rovinju.

Štampani mediji nekad su na svojim internet portalima objavljivali gotovo isti sadržaj kao i u print izdanjima, a danas digitalne platforme imaju vlastite forme i originalne načine prenošenja informacija i pričanja priča, koji se bitno razlikuju od stvaranja sadržaja za tradicionalne medije.

Ruke u zrak tko je spreman! 😊 #Weekend2018 #Weekend11

A post shared by Weekend Media Festival (@weekendmediafestival) on

Digitalni mediji, kao sredstvo informisanja i edukacije, počeli su pažljivo balansirati produkciju vlastitog sadržaja, poput analiza i kolumni, te brzih vesti koje čitaoci očekuju na portalu. Ipak, novinari i urednici i dalje se nalaze pred izazovom na koji način u velikoj dnevnoj produkciji istaći kvalitetne teme i podići njihovu čitanost, a, s druge strane, i dalje biti prvi koji će objaviti vest.

Na panelu New world order: Kako proizvoditi sadržaj za digitalno doba Weekend Media Festival predstavnici ključnih medija pojasniće specifičnosti proizvodnje i distribucije sadržaja u digitalu

Više nije isto ni uređivanje naslovnica internet portala koje su se nekad uređivale tek nekoliko puta dnevno. Danas korisnik očekuje nove informacije na naslovnoj stranici svaki put kad poseti portal. Stoga ne čudi što trendovi pokazuju značajan porast produkcije članaka – s nekadašnjih desetak na nekoliko stotina dnevno.

Uz sve veću produkciju sadržaja, vidljiv je i porast korišćenja internet portala i zadržavanja čitalaca na njima. U poslednjih deset godina, pokazalo je istraživanje Gemiusa, vreme zadržavanja na digitalnim platformama poraslo je za čak 50‒100 odsto na mesečnom nivou.

11 Weekend Media Festival u Rovinju

Na panelu New world order: Kako proizvoditi sadržaj za digitalno doba Weekend Media Festival okupiće se predstavnici ključnih medija kako bi nam pojasnili koje su to specifičnosti proizvodnje i distribucije sadržaja u digitalu.

Novinari i urednici i dalje su pred izazovom na koji način u velikoj dnevnoj produkciji istaći kvalitetne teme i podići njihovu čitanost, a, opet, i dalje biti prvi koji će objaviti vest

Ove godine partneri Festivala su Francuska i Nemačka, svi markentingaši svoje radove mogu prijaviti na sedmi po redu BalCannes, a najbolje digitalne radove u regiji predstaviće najvažnija digitalna nagrada – SoMo Borac.

Osim po konstruktivnim, a ponekad i provokativnim raspravama o trendovima u komunikacijskoj industriji, Weekend je poznat i po najboljim zabavama, a i ove godine sve učesnike očekuje raznovrstan muzički program i druženja do dugo u noć.