02.06.2017.

Oda Idiottu

Milena Matović
Privatna arhiva

Ovo nije PR ovo je PL –  Pure Love

Nikada nisam mogla da izaberem dvadeset najomiljenijih pesama, deset najboljih albuma (jer svaki bend koji volim ima makar tri neviđene ploče), nikada jednu najbolju drugaricu ili jednog najboljeg druga, nemam najveću ljubav, imam ih tri. Međutim, postoji jedno mesto u gradu koje je i jedno jedino

Idiott bar. To je velika, dugogodišnja, neraskidiva ljubavna veza.

Još 1995, kao mali pab sa velikim šankom, prigušenim svetlom, atmosferom i zrelošću jednog njujorškog CBGB-ja, već je obećavao da će opstati i prerasti u ozbiljan klub, ravan onima u koje možete ući u velikim evropskim i svetskim gradovima. Zbog toga ja, bez preterivanja, mislim da je Jarmush mogao da snimi Coffee & Cigarettes u Idiottu ili bar eto scenu sa Iggyjem Popom i Tomom Waitsom u kojoj mogu i da zapale cigarete pošto su ih ostavili.

Tokom godina (tačnije tokom 22 godine) menjao se enterijer, povećavao prostor, smenilo se nekoliko generacija, al’ duh i fazon ostali su dosledni onome što Idiott jeste i dan-danas. Mesto ili utočište – što iskreno za mene i jeste – gde vas ni ljudi, ni atmosfera, ni muzika nikada neće izneveriti.

Redovni disk-džokeji su trenutno Stevan Glušac i Bomla Jarbol, nekad muziku zavrti Koja iz Discipline, a za boothom se ređaju drugari i drugarice koji možda nisu A-lista beogradskog di-džejinga i klabinga, ali jesu svakako A-liga gotivnih osoba, koje od običnog utorka usred februara naprave atmosferu novogodišnje žurke i sa kojima vikend počinje već u četvrtak. Gde se petak neretko slavi svirkom pre DJ-seta. Gde sve godinama, ma decenijama, odoleva snažnim udarima neukusa i jeftinih trendova.

A danju… danju su dvorište i bašta ovog bara savršeno mesto za beg na pauzu od posla, neobavezne susrete uz kafu, rakiju ili pivo, za poslovne sastanke pod lipom.

Enterijer Idiotta i starinsko dvorište s pogledom na Jevremovac nemilice se rabe kao scenografija za snimanje emisija i filmova, čiji su i stvaraoci i akteri dugogodišnji ljudski inventar kraj šanka ili na podijumu ispod disko-kugle.

Bašta je leti najlepša u gradu – a čak i nije na reci. Zelenilo Botaničke bašte od koje vas dele zidić i ograda i pitomi asfalt Dalmatinske ulice ulivaju bezbrižnost i opuštenost, zbog čega je sedenje u njoj čist hedonizam.

Pet friendly. Child friendly. Friendly. Ljudsko biće – Idiott.

Nenametljivo privlači strance i strankinje, drugačije i iste, tužne i vesele, nadrkane i prezabavne ljude. Baš zbog tog svog ljupkog a šmekerskog fazona Idiott je jedan jedini u gradu. Najbolji drug, drugarica, ljubavnik, ljubavnica, ljubav, kuća. Dom.
Idiott je spoj najlepšeg savremenog Beograda i Njujorka s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih prošlog veka.

Idiott je prošlost i sadašnjost – sloboda, uživanje i zabava.

You can’t get better than that.

Idiott je moj mesaja svih kafana i klubova u Beogradu!
Subjektivna sam, pa šta!