29.10.2021.

Planine u Srbiji – Raj za adrenalinske zavisnike

bookaweb.com
Pixabay

Rediteljka Ketrin Bigelou izjavila je jednom prilikom da nije zainteresovana za smiren i udoban život, već da uživa u stvarima koje podižu adrenalin. Ukoliko ste i najmanje nalik njoj, planine u Srbiji na svakom koraku vam mogu pružiti dinamičnost za kojom tragate. Aktivnosti poput raftinga, alpinizma, paraglajdinga, planinskog biciklizma, snoubordinga, zip lajninga ili bob vožnje zadovoljiće i najiskusnije adrenalinske zavisnike. Predstavićemo vam šta možete očekivati na najposećenijim planinskim centrima Srbije.

Raj za adrenalinske zavisnike

Paraglajding na Zlatiboru – Sa Čigote u visine

Bilo da se nikada niste našli u vazduhu ili imate godine iskustva iza sebe i dozvolu za letenje, paraglajding ostavlja svojevrstan utisak posle svakog leta. Sa 1422. metra Čigote kreće se na petnaestominutni let uz pratnju instruktora koji drži svetski rekord. Pre samog poletanja dobićete kratak uvod u to što vas čeka, osnovnu obuku koja će vam olakšati i ulepšati iskustvo, kao i nezaobilaznu opremu koja prati tandem paraglajding. Pruža vam se prilika da fotografijom i video zapisom ovekovečite svoj let. Sa tim uspomenama bićete najzanimljvija osoba u svakom društvu. Naš vodič kroz Zlatibor predstaviće vam turističku ponudu ove posećene planine, a neke od atrakcija doživećete i iz ptičje perspektive.

Čemu vas može podučiti licencirani profesionalac?

Ako ste na putu dobijanja letačke dozvole ili želite da se ozbiljnije bavite paraglajdingom, Zlatibor je pravi izbor za vas. Na Čigoti vas čeka Petar Lončar, čije ime polako postaje sinonim za ovaj ekstremni sport. Nakon više od 14.000 letova, solo i u pratnji, odlučio je da svoje iskustvo i savete deli sa polaznicima paraglajding škole. Dobrodošli ste na obuku bez obzira na nivo vaših veština i bićete sprovedeni kroz teoriju i praksu jednog uspešnog leta. Očekujte lekcije koje pokrivaju širok spektar oblasti, od osnova meteorologije do simulacije neželjenih ekscesa prilikom letenja. Moramo napomenuti da se paraglajding nalazi u skupu skupljih sportova, te na duže staze budite spremni za trošak i do par hiljada evra.

U potrazi za zimskom idilom: 17 najlepših planinskih koliba

U isto vreme na dva mesta – Magija Stare planine

Planinarenje je odličan način da iskusite sve čari Stare planine. Posebno je aktuelna tokom zimskih meseci kada se ka njenim vrhovima upute velike grupe domaćih i stranih turista. Lepota ove planine ogleda se i tome što je dele Srbija i Bugarska, na čijoj se teritoriji nalazi svojim većim delom. Na putu ka Midžoru, najvišem vrhu planine, prelamaju se fascinantni pogledi i flora koji će vam olakšati prilično izazovan uspon. Midžor se nalazi na 2.169 metar nadmorske visine, a nešto niži od njega je vrh Tri čuke, poznat po svojoj teškoj prohodnosti. Ove dve tačke izdvajaju se kao najpopularnije među iskusnim planinarima, kako predstavljaju izazov za vašu spretnost i spremnost. Na vrhu Midžora ponosno stoji kamen koji predstavlja prirodnu granicu sa Bugarskom. Ukoliko se pozicionirate na pravi način možete se naći na teritoriji dve države u isto vreme.

Najpoželjnija kućica na sajtu Airbnb

Teren Stare planine sačinjavaju brojne izuzetno strme litice, guste šume u kom se neretko nalaze lovci, bujan snežni pokrivač tokom zime i vrlo oštra planinska klima. Ne smete propustiti noćno planinarenje i osvajanje Midžora, što je jedna od najpoznatijih tradicija ovog dela Srbije. Iz kampa ćete krenuti makadamskim putem ka stazi za planinski uspon. Napominjemo da se za ovakav tip uspona odlučite isključivo ako su vaša kondicija i sposobnost snalaženja u prostoru na visokom nivou.

Planinski biciklizam u prvom Bike parku Srbije

Skijaški raj Srbije dodao je svom imenu novi epitet. Kopanik je mesto Bike parka sa stazama zahtevnih i manje zahtevnih spusteva, koje prate standarde svetski priznatih biciklističkih terena. Osnivači parka ponosni su na njegovo sadašnje stanje i žele poseban napor da ulože u favorizovanje biciklizma u Srbiji. Bezbednost i zabava su vam zagarantovani dok se budete vozili preko prepreka, mostova i zavoja. Ambijent ove planine i njena velika popularnost samo su neki od razloga zbog kojih treba da je posetite. U pauzama od uzbudljivih vožnji možete se uputiti ka nekoj od brojnih atrakcija o kojima se možete informisati na stranici Kopaonik.

Raj za adrenalinske zavisnike

Da li ste spremni da osvojite Mordor?

Možda ćete nositi lakši teret nego Sem i Frodo, ali uzbuđenje će biti na visokom nivou. Staze su koncipirane tako da u njima mogu uživati razni profili ljudi, od mališana do profesionalnih sportista. Na 5 kilometara, sa širinama između 60cm i 120cm, raspoređene su staze:

  • KGB – Ova početnička staza stvorena je sa decom na umu i kroz nešto više od 2 metra sprovešće vas kroz magične zelene pašnjake Kopaonika
  • Struga – Poseban užitak na stazi koja se karakteriše kao srednje teška jesu upravo nezaobilazne prepreke
  • Mordor – Ako se ne možete pohvaliti raznovrsnim i dugoročnim iskustvom preporučujemo da ne polazite putem ove staze. Smeštena u šumskom predelu, sprovešče vas kroz raznovrsne prepreke i skokove visine do 1 metar.

Ushićenje i pozitivna trema kuvaju se u stomaku čak i samo tokom istraživanja adrenalinskih aktivnosti na koje se možete uputiti. Nije moguće obuhvatiti ih baš sve, što dovoljno govori o širini njihove ponude. Sa sigurnošću možemo da tvrdimo da će vas svaki novi skok ili spust pretvoriti u istinske adrenalinske zavisnike. Mi smo se oprobali u ovim aktivnostima na planinama Srbije, sada je na vas red.