31.10.2017.

Glava ili pismo?

42 magazin
Promo

U slavu modela Fiat 500 izrađena je srebrna kovanica u limitiranoj seriji

fiat 500

Državna kovnica Italije (Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato) izdala je novu kovanicu ograničene serije koja proslavlja istorijat poznatog modela Fiat 500 na šezdesetogodišnjicu ovog modela. Novčić, koji je predstavilo Ministarstvo privrede i finansija Italije vredi pet evra, a dizajnirala ga je vrhunska žena bakrorezac Claudia Momoni. Ukupno 4.000 kovanica biće iskovano, ali one neće biti puštene u opticaj, što će ih učiniti pravim blagom za kolekcionare.

Lice kovanice prikazuje model Fiat 500 iz 1957. i današnji model okružene rečima  Republika Italija. Poleđina pokazuje karakteristični profil klasičnog modela 500 sa ispisima 1957. i 2017. – godinom kada je Fiat 500 proizveden i godinu u kojoj je skovana – kao i vrednost koja iznosi pet evra.

Ovo pravo minijaturno umetničko delo koje proslavlja ostvarenje velikog sna mobilnosti i slobode – takođe nosi inicijal R, što označava da je iskovano u Rimu, uz ime bakroresca pored logotipa modela Fiat 500 u stilu originalnih reklamnih postera.

Ova kovanica samo je još jedan deo dugog niza proslava povodom šezdesetog rođendana modela Fiat 500, i stiže nakon još jednog važnog institucionalnog događaja, pokretanja proslave poštanske markice od Pošta Italije.

Svetski značaj modela 500 i njegova reputacija pravog simbola dizajna takođe su prepoznati kada je uvršten u stalnu postavu Muzeja moderne umetnosti u Njujorku

Tokom svoje šezdesetogodišnje istorije, Fiat 500 unapredio je svakodnevni život miliona ljudi. Njegova proizvodnja bila je važan deo posleratnog oporavka Italije i taj automobil je postavio naciju na četiri točka, pre nego što je počeo da se izvozi širom sveta. Danas, 80 odsto svih modela 500 prodao je izvan Italije i on je jedan od najprodavanijih modela u Evropi, prvi u osam zemalja i među prvih šest u tri zemlje.

fiat 500

Ako želite da imate kovanicu u svom posedu, ona može da se otkupi putem prodajnih kanala Istituto del Poligrafico e della Zecca za 40 evra.