18.07.2017.

LETNJI BLUZ

Ana Rodić
#picame

Evo nas, gole smo, opet.
Spremne ili ne, svašta smo pokazale.
A i videle.
Nema foliranja.
Al’ nije to tema.

https://youtu.be/UiQLtMaJLvs

Otkad sam frilenserka ili saradnica po projektu, kako ko više voli da zove tu vrstu rada, leto je loše doba za moj doprinos kućnom budžetu. Da napomenem, nas je dvoje zarađivača, tako da imamo tu klackalicu, nije da se kuka, al’ nije ni da je kul… pa kao razmišljam: Ta „srednja klasa“ kojoj pripadam postoji, a u stvari nekako ni ne postoji, nego kao da se pravi da postoji. Znam dosta o tome, o našoj kasti, a trenutno me baš zanima šta je dovelo do toga da mi koji živimo „između“ lažemo o novcu koji imamo/nemamo?

Šta je dovelo do toga da mi koji živimo „između“ lažemo o novcu koji imamo/nemamo?

Odjednom je kao mnogo teško pričati javno o tome koliko se zarađuje. Ako se neko i istrči, šta god da kaže, odmah je neki napad, neka frka. Ako kaže da je siromašan, odmah sramota – što se grebe da je jadan, kad nije. Ako kaže da super zarađuje, zna se šta to znači: u talu je sa nekim odvratnim svetom pa niko od „čistih srednjeklasaša“ neće da se druži sa njim/njom.

Ana Rodić

Možda je to posledica onog što, kad se zapošljavaš, potpisuješ da ne smeš da pričaš o svojoj plati. Zašto?! To što se tvoj rad više ili manje vrednuje od rada tvojih kolega, zašto je to nešto što se krije? U 21. veku, usred svih unutrašnjih izvrtanja, ok je da pokažeš celom svetu svoju ženu u toplesu (bez bradavica, naravno), ok je da kucaš i objaviš velikim slovima bilo koju blamantnu nebulozu koja ti prođe kroz glavu, ok je da pokazuješ neurednu štrokavu gajbu i čarape, loš ukus… al’ baš samo nije ok da kažeš za koliko para radiš? Koliko si naplatio posao. Što, hoće neko da te opljačka kad čuje koliko si mnogo uzeo? Ili da te ismeje jer si mogao duplo toliko? To opšte ćutanje dovodi do toga da nemamo reper i da je srednja klasa jedan rastegljivi pojam koji znači baš svašta.

U 21. veku ok je da kažeš sve, samo baš nije ok da kažeš za koliko para radiš, koliko si naplatio posao

A na primer, cenkanje je isto dobra zabava za ćaskanje. Kako se ti preceniš, a neko hoće da te kupi za što manje para sa što više tvog vremena, pa se ti ne daš, pa smisliš za ispod koliko ne bi, pa oduvaš ili baš moraš da pristaneš jer imaš bebu na putu ili stan pod kreditom. Ili si dobila/o nepristojnu ponudu, pa ne veruješ zašto bi te toliko platili, pa baš odrično cokneš na celu stvar jer ti se u tom trenutku kao može, pa se posle kaješ… ili ne… ili prihvatiš… pa se posle kaješ… ili ne…

Ili frilensuješ pa radiš za ispod cene jer ti treba što više šljake, ili zavališ cenu jer nećeš da radiš bilo šta.

U svakom slučaju, i ovog leta gledamo/gledaćemo fotke iz skupih smeštaja sa raznih destinacija od onih koji inače pričaju da nemaju para i da su u velikoj drami, a njih će napadati oni koji nisu dobacili do mora uopšte, ali što ne znači da na primer ove dve kategorije ljudi ne zarađuju isto. Biće tu kupaćih kojima neće moći da se dokaže poreklo – da li su sa AliExpressa ili iz butika, ali koga briga dok svi delujemo kao milion dolara komadići.

Srednja klasa je kul, a kulnes je uvek začinjen foliranjem, bar malecko

U celoj ovoj pometnji sa lovom, sipanjem iz šupljeg u prazno, štekovanjem i trošenjem preko utvrđenog budžeta meni je, da budem jasna: i dalje drago da se mi smatramo srednjom klasom i da smo zajedno, pa makar i ovim lažima. Srednja klasa je kul, a kulnes je uvek začinjen foliranjem, bar malecko, pa kao… Mada… bilo bi strava da krenemo glasno da izbacujemo cifre, plate, pare po projektima, koliko trošimo po prodavnicama i pijacama… ne sad kao neki pokret ili masovka, nego, onako, usput uz kafu, na „ručkićima“, na sitno, i „na“ duhovito, onako kako inače i preživljavamo paket… čisto da prođuskamo sistem. Ako ni zbog čega drugog, zezanja radi.

I ovog leta gledamo/gledaćemo fotke iz skupih smeštaja sa raznih destinacija od onih koji inače pričaju da nemaju para i da su u velikoj drami

… pa se setimo: kako ko… panka, komunizma, razvesele se svojim starim idejama nekadašnji anarhisti, pa se svađamo međusobno, ukrštamo stavove, šta god. Samo da ne ćutimo zombirano dok krckamo mrvice za koje prodajemo znanje, vreme i slobodu.

PLUS PREPORUKA: Hidden Brain Episode 65: Tunnel Vision