25.09.2018.

Operacija 007: odmor u kući u kojoj je rođen Bond

Dunja Jovanović
Pinterest

Verovatno ste čuli za Dušana Popova, srpskog dvostrukog agenta. On je za vreme Drugog svetskog rata radio je za MI6 i Abver, nemačko kontraobaveštajno odeljenje, i navodno je bio inspiracija za kreiranje najpoznatijeg tajnog agenta na svetu – Jamesa Bonda.

007, James Bond, Ian Flemming

Ipak, uprkos nekolicini istorijskih fakata koji navode da naš Dušan zaista može biti uzor, KO je James Bond zapravo, nikada nećemo zasigurno znati, ali GDE se rodio – otkrili smo. Možda ne biste ni pretpostavili, ali tačan odgovor je – na Jamajci.

007, James Bond, Ian Flemming

Ian Fleming za radnim stolom na imanju Goldeneye, Jamajka

Ian Fleming (1909‒1964), misteriozni autor, prepoznatljiv po svilenoj kravati, tabakeri u jednoj i čaši džina u drugoj ruci, oličenje je britanskog stila šezdesetih. Nakon što je završio Evropsku jezičku akademiju, zaposlio se kao novinar agencije Reuters.

„Da li bih napisao serijal Jamesu Bondu da nisam živeo u prelepom vakuumu jamajkanske prirode? Iskreno sumnjam.“ Ian Fleming

Kasnije, sredinom četrdesetih, tokom Drugog svetskog rata, postaje komandir mornarice. U tom periodu učestvovao je u mnogim tajnim operacijama, a jedna od njih bila je da nadzire američke saveznike i njihovu bazu na Jamajci. I tako, jednog dana, dok je šetao plažom GoldenEye, u jamajkanskom zalivu Orkabesa, izmaštao je jednog od najpoznatijih i najtrajnijih karaktera svetske kinematografske i književne scene. Razume se, Bonda. Jamesa Bonda.

Danas, njegova kuća, upravo ona u kojoj je tada boravio, može se iznajmiti. Za uživanje, maštanje i stvaranje.

007, James Bond, Ian Flemming

Flemingova kuća na Jamajci

Chris Blackwell – muzički pionir i osnivač izdavačke etikete Island Records, sadašnji je vlasnik te, Flemingove kuće, koju je ostavio u originalnom stanju. Međutim, imanje oko nje pretvoreno je u svojevrsan muzičko-avanturistički raj.

Imanje je kupio davne 1976, a komercijalni vrhunac imalo je osamdesetih kada su ga posećivali, na tom mestu nastupali i stvarali U2, Grace Jones i legenda rege scene – Bob Marley.

007, James Bond, Ian Flemming

Chris Blackwell (skroz desno) i Bob Marley, 1980. godina

Na internetu se čak mogu pronaći tekstovi koji govore da bez Blackwella i GoldenEye perioda Marley ne bi postao neprikosnovena muzička ikona, koja i dalje živi – 37 godina nakon smrti.

GoldenEye imanje se danas proteže na 52 hektara i broji 49 malih kuća, sve nalik na onu prvobitnu, Flemingovu.

Ako vam se na prvu loptu ne dopada ideja transformisanja piščeve zaostavštine u komercijalni, turistički projekat, razumemo vas. Međutim, nismo vam ispričali celu priču.

007, James Bond, Ian Flemming

Dr. No, prvi roman o Bondu koji je pretvoren u film, sniman je upravo na Jamajci, a Chris Blackwell bio je skaut za lokacije i soundtrack konsultant

Njemu je GoldenEye bilo mesto eskapizma, ali i mesto na kom je upoznao Blanche, svoju muzu, a u isto vreme Blackwellovu majku. Nakon Flemingove smrti upravo je ona zamolila sina da otkupi imanje i održi ga živim.

Verovatno je upravo zato Flemingova vizija i ta specifična bondovska atmosfera i dalje živa na ostrvu. Njegova kuća je tu, možete je čak i posetiti, uživati u njenoj suptilnosti i diskretnom šarmu. Dnevna soba s verandom dizajnirana je tako da odaje počast piščevom radu – tu možete pronaći sve njegove knjige, fotografije, snimke razgovora sa Seanom Conneryjem i crno-bele slike Fleminga i Blanche dok se kupaju i sunčaju na plaži. Svojevrstan flemingovsko/bondovski muzej. Jedini na svetu sa stalnom postavkom.

007, James Bond, Ian Flemming

Pogled na imanje GoldenEye

Ono što je Blackwell dodao jeste njegova pasija prema muzici – pored toga što redovno dovlači razne i sjajne izvođače iz celog sveta, on planira da izgradi performans hubove za muzičke nastupe i radionice, ali i kolibe za porodice u mirnijem delu imanja jer, kako kaže – muzika nije rezervisana za elitu, ona je za sve ljude.

A upravo ljudi čine jedan prostor posebnim. Sigurni smo da bi se i Flemingu to dopalo.