19.07.2017.

Nevidljivi muzej sa vidljivom nacističkom istorijom

Andrijana Živković
Mike Bink, Ramus Hjortshøj, Frederik Lyng, Colin Seymour, Laurian Ghinitou

Danska zapadna obala, na kojoj se nalazi bunker iz Drugog svetskog rata, poslužila je kao početna tačka projekta koji ovih dana beleži najviše impresija – Tirpitz nevidljivi muzej od tunela kroz peščanu dinu

BIG TIRPITZ

Foto: Laurian Ghinitoiu

Muzej, nevidljivost, svetlost, istorija, nacizam, Hitler, umetnost, peščana dina, bunker, big idea, arhitektura u jednoj rečenici su previše, u jednoj priči možda, a u ovom projektu sve je sjedinjeno u jedinstvenu celinu koja radi na svim nivoima.
Danska firma BIG stoji iza realizacije ovog kompleksnog projekta u Danskoj, zapravo ona je napravila nevidljivi muzej od lineranih prolaza kroz peščanu dinu, odmah pored bunkera koji su tokom Drugog svetskog rata sagradile nemačke snage. Novonastalim dizajnom predviđeni su izložbeni prostori za bunker Tirpitz, koji je u prvobitnom stanju već imao mali muzej.

Tirpitz je neverovatno, jedinstveno iskustvo – nasilno, zapanjujuće, skriveno – gotovo nevidljivo

Četiri uska reza prave kanal kroz dinu koji prolazi pored bunkera i formiraju prolaze koji se u centru ukrštaju stvarajući dvoranu ispunjenu svetlom koja je sada novo srce Tirpitz muzeja. Prozori postavljeni na visini od šest metara nalaze se na sva četiri bloka kako bi, iako u zemlji, muzej imao dovoljan dotok prirodnog svetla ka podzemnim izložbenim prostorima.

BIG TIRPITZ

Foto: Rasmus Hjortshoj

‒ Arhitektura Tirpitza je antiteza za bunker iz Drugog svetskog rada. Arhitektonski koncept suprotstavlja teške hermetičke objekte sa svetlom i otvorenim prostorom. Galerije su integrisane u dine kao otvorene oaze u pesku, kao snažan kontrast betonskom monolitu od nacističke tvrđave – kaže nam osnivač BIG-a Bjorke Ingles.

‒ Putevi koji seku dine sa svih strana spuštaju se i sastaju u centru gde svetlost dana i vazduh zapravo čine srce čitavog kompleksa. Bunker ostaje kao jedini spomenik na mračnu i ne tako davnu istoriju koja označava ulaz u novo kulturološko mesto susretanja – govore nam iz arhitektonskog tima.

 

Četiri tematski različita izložbena prostora dizajnirao je holandski studio Tinker Imagineers kako bi prikazali ratnu istoriju ove lokacije, naglašavajući dramatično prirodno okruženje.
Galerija Betonska vojska simbolizuje Hitlerove istorijske planove za ogromnu mrežu defanzivnih obalskih struktura poznatijih kao Atlantski zid.
Radovi na bunkeru Tirpitz započeti ju još 1944. godine kao deo tih planova, ali je Drugi svetski rat završen pre nego što je izgradnja završena. Ovaj betonski blok kasnije je pretvoren u muzej.
Drugi izložbeni prostor koji nosi naziv Zlato zapadne obale posvećen je lokalnim nalazištima, dok je u galeriji Priče zapadne obale postavljen 4D ekran na kome se prikazuje istorija zapadne obale Danske. Glavna muzejska postavka je bunker Tirpitz sam po sebi.

BIG TIRPITZ

Foto: Frederik Lyng

‒ Da bismo počeli rad na ovom projektu, trebalo nam je da dođemo do big ideajer ovo je nešto što bi povezalo sve u jednu celinu koja radi na svim nivoima. Sam osećaj koji nam se javio na ovom mestu dao nam je smer u kom treba da krenemo: snažno selo i jedna neverovatna zgrada. Integracija prirode i kulture inspirisala nas je najviše. Želeli smo da stvorimo nešto što može biti stvoreno samo ovde, na zapadnoj obali Danske, baš kao što je to ova zgrada – govori o konceptu izložbenih prostora Erik Bär, osnivač Tinker Imagineersa.

Zidovi galerija su od betonskih blokova, koji podržavaju konzole krovne konstrukcije od 36 metara. Oni su pokriveni peskom i travom kako bi se stvorili pejzaži na kojima posetioci mogu uživati u pogledu na susedni bunker.

Bunker ostaje kao jedini spomenik na mračnu i ne tako davnu istoriju koja označava ulaz u novo kulturološko mesto susretanja

Novi Tirpitz je detaljno isplaniran, projektovan, sagrađen i opremljen da bude portal ka bogatoj skrivenoj istoriji naroda danske zapadne obale. Cilj je bio stvoriti ogromnu atrakciju na svetskom nivou koja iznenađuje svoje posetioce novim perspektivama i neverovatnim pejzažima, rekao je direktor muzeja Claus Kjeld Jensen.

Tirpitz je neverovatno, jedinstveno iskustvo: nasilno, zapanjujuće, skriveno, gotovo nevidljivo – dodaje Claus.

Rad na muzeju od 2.800 kvadratnih metara započet je 2014. godine, a muzej je zvanično otvoren prošle nedelje. Ono što se očekuje jeste da kroz ovo područje prođe oko 100.000 posetilaca svake godine. Da li ćete biti jedan od njih?

BIG TIRPITZ

Foto: Laurian Ghinitoiu

Realizacija projekta: BIG
Klijent: Vardemuseerne
Fotografije: Mike Bink, Ramus Hjortshøj, Frederik Lyng, Colin Seymour, Laurian Ghinitou

Partneri: Bjarke Ingels, Finn Nørkjaer
Vođa projekta – koncept: Brian Yang
Vođa projekta – detalji dizajna: Frederik Lyng
Menadžer projekta: Ole Elkjear – Lrsen
Partneri: AKT, Lüchinger+Meyer, Tinker Imagineers, Kloosterboer Decor, BIG Ideas, Fuldendt, COWI, Svend Ole Hansen, Gade & Mortensen Akustik, Bach Landskab, Ingeniørgruppen Syd, Kjæhr & Trillingsgaard, Pelcon