24.10.2017.

Nov život kontejnera

Andrijana Živković
Hamidreza Khansari, Zahra Behbahani

Obično se trendovi i povoljne cene ne poklapaju, ali kada je reč o kontejnerskoj arhitekturi koja je uzela maha, to nije slučaj

kontejner

Nekada su to bili renesansni stubovi, zatim kao osnovni materijal dolazi beton jednostavnih linija, a danas su to industrijski elementi i kontejneri. Metalne kutije kao takve, one namenjene transportu robe, postale su apsolutni trend kada je reč o dizajnu. I to iz više razloga, prvo zato što ove module tipskih dimenzija slažemo kao dete kockice, a zatim prelazimo na sledeći nivo, otvaramo ih stavljamo klizna vrata ili prozore od poda do plafona. Ako ih stavimo jedan na drugi, dobijamo sprat, a sečenjem poda gornjeg kontejnera dobija se otvor za stepenište. Kombinacija je pregršt, sve što vam treba je malo para i mnogo igre.

kontejner

Jedan takav projekat nastao je u Tahalu, mestu za rekreaciju u Teheranu, Iran, koje je tokom proteklih godina imalo izvanredan razvojni plan, a u skladu sa njim arhitektonski biro On Office dobio je zadatak da uradi Cub Club.

kontejner

„Tokom ovog projekta susretali smo se sa brojnim izazovima kao što su posebni uslovi dizajna, vizije klijenata, finansijska i vremenska ograničenja i posebni zahtevi za izgradnju koje lokacija nalaže. Za vreme izrade shvatamo da mogućnosti i ograničenja postaju glavni uticajni faktori u procesu dizajna“, kažu nam arhitekte.

Metalne kutije kao takve, one namenjene transportu robe, postale su apsolutni trend kada je reč o dizajnu

Lokacija je već bila zacrtana, a njene prednosti i mane mogu da se pretpostave s obzirom na to da je reč o planinskom predelu. Načelo im je bilo da zadrže okruženje i vegetaciju kao nastavak projekta i njegov sastavni deo u koji se uklapa. Svemu dodaju i to da se nalazi na visini i ima pogled na grad.

 

Da to nije jedini problem sa kojim su se susreli dizajneri, saznali su već na početku jer je  Teheran za ovu lokaciju dao dozvolu za izgradnju lakih i privremenih objekata, pa su odgovarajuće rešenje za ovaj izazov pronašli u kontejnerima za transport. Stavka lake konstrukcije je rešena, a to je ubrzalo i sam proces izgradnje.

Da bi se smanjili troškovi, da bi se prirodno i veštačko okruženje uklopili i napravio dizajn samoodrživog objekta, ovo rešenje su kao pravo prepoznali i arhitekte i klijenti.

kontejner

Kontejnerska arhitektura uzela je maha kada je reč o svetskim trendovima i po dizajnu, i po ekološkim tendencijama, pa je se kao alternativa za građevinske materijale pojavljuje na spisku svih onih koji su eko-savesni.

Kada se uzeli u obzir sve uslove i jedina potencijalna rešenja, tada su dizajneri i arhitekte počeli da rade na dizajnu. Uz minimalne promene u njihovom osnovom izdanju kontejneri su kao modularna jedinica postali glavi element projekta u arhitektonskom i konstruktivnom smislu. Čitavo područje na kome se nalazi objekat je 1.200 kvadratnih metara, iako to na osnovu fotografija možda ne biste pomislili.

kontejner

Rezultat je objekat koji se segmentira na tri zone, istočna koju uključuju kafić i restoran, južna je mesto za kancelarije i uslužne delatnosti celokupnog objekta, dok je zapadna zona namenjena igri i spavanju. Gornji kontejner na istočnoj strani okrenut je da omogući pogled na grad. Otvoreni i zatvoreni prostori stvaraju traženu dinamiku ovog višefunkcionalnog zajedničkog prostora.

A kako kontejneri već u startu diktiraju industrijski stil, od toga se nije bežalo, već je to bila glavna vodilja dizajna enterijera. Što se savršeno uklopilo sa okruženjem na kome se objekat nalazi. Ne bi li razigrali celu priču, ofarbali su neke od kontejnera u jarke boje i time stavili tačku na projekat koji odnedavno radi aktivno.

Dizajn: On Office
Arhitekte: Roozbeh Ghaemmaghami, Mehrad Habibi, Sahar Zargar, Zeynab Abedi, Gilava Rohipour, Shabnam Khezeli, Saba Taghizadeh, Saeed Kabiri
Fotografije: Hamidreza Khansari, Zahra Behbahani